Σχολεία και κορονοϊός: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για τον κίνδυνο της διασποράς

Για το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, αλλά και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία – που απασχολεί και φοβίζει πολλούς γονείς- μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA.

“Φαίνεται ότι το κύμα αυτό θα καταλαγιάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ελπίζω να είναι το τελευταίο μεγάλο κύμα, αν και δεν είμαι πολύ σίγουρος για αυτό. Έχει γύρω στο 70% μικρότερη νοσηρότητα και μικρότερη θνητότητα, αλλά αν κολλήσουν πολλοί άνθρωποι, αρκετοί από αυτούς θα διασωληνωθούν, αρκετοί από αυτούς θα πεθάνουν”, είπε αρχικά.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και τα χιλιάδες κρούσματα που εντοπίστηκαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μόλις τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας τους, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι “τα αρχικά κρούσματα ήταν αυτά που είχαν τα παιδιά μας πριν φτάσουν στα σχολεία. Άρα τα σχολεία βοήθησαν στη σωστή ιχνηλάτηση”. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι τα στοιχεία από τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας προέρχονται ουσιαστικά από το δεκαπενθήμερο των γιορτών.

Όπως ανέφερε, τα στοιχεία της ερχόμενης Παρασκευής (14.01.2022) και της επόμενης Δευτέρας (17.01.2022) θα αποτελέσουν κριτήριο για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων και κατά πόσο αυτή οδηγεί σε σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Πάνω από 43.000 κρούσματα σε παιδιά και εφήβους μέσα σε μία εβδομάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης (12.01.2022), την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου 2022 παρουσιάστηκε αύξηση 6% στα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά και εφήβους.

Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 43.386, αποτελώντας το 18% στο σύνολο των κρουσμάτων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα αποτελούσαν το 12% του συνόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, έως το πρωί της 11ης Ιανουαρίου υπήρχαν 9.688 θετικά self test, ενώ θα ακολουθήσει και τρίτο τεστ την Πέμπτη (13.01.2022) για προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.