ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή κριτική σε δύο µέτωπα – Ενίσχυση του ΕΣΥ και μέτρα

Στη λεπτή γραµµή που θέλει την αξιωµατική αντιπολίτευση να µην εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να κάνει ανακωχή, πατάει ο ΣΥΡΙΖΑ µεσούσης της κρίσης του κορονοϊού. Οι τηλεδιασκέψεις µέσω Skype στην Κουµουνδούρου είναι πυκνές σε καθηµερινή βάση και πολλές από αυτές αφορούν στον τρόπο µε τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκεί τον ρόλο του ως υπεύθυνη αξιωµατική αντιπολίτευση, χωρίς να διαταράσσει το µέτωπο ενότητας που έχει ανάγκη σε αυτήν την κρίσιµη χρονική στιγµή ο ελληνικός λαός.

Η δοσολογία της κριτικής προς τις κυβερνητικές επιλογές εξαρτάται πάντα από το θέµα που ανακύπτει και έχει ως µέτρο το σηµείο εκείνο που δεν θα προκαλέσει «ενόχληση» στους πολίτες που φοβούνται την πανδηµία σήµερα, αλλά και σε εκείνους που αγωνιούν για τις επιπτώσεις της στην οικονοµία και στη ζωή τους µετά, νιώθοντας ανασφάλεια για τα εισοδήµατά τους.

«Οι απαιτούµενες ισορροπίες δεν σηµαίνουν σε καµία περίπτωση αφωνία, σιωπή ή απουσία αντιπολιτευτικού λόγου» αναφέρει προβεβληµένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζει ότι µέληµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης σε αυτήν τη φάση είναι να καταθέτει προτάσεις, να δίνει λύσεις και να συµβάλλει µε τη στάση της στη διατήρηση της ηρεµίας του κοινωνικού συνόλου.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες
Οι χειρισµοί δεν είναι εύκολοι και συνιστούν µια άσκηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε αυτήν τη φάση δεν επιθυµεί να κατηγορηθεί ότι λειτουργεί µηδενιστικά ή ότι βάζει τρικλοποδιές στην αντιµετώπιση µιας κρίσης µε εθνικά χαρακτηριστικά. Τα στελέχη συνοµιλούν µεταξύ τους συνεχώς, ανταλλάσσουν απόψεις και το επόµενο διάστηµα έχουν επιφορτιστεί στο να παρουσιάσουν νοµοθετικές πρωτοβουλίες µε ρυθµίσεις υποστηρικτικές για την κοινωνία, µε χρησιµότητα τόσο για το σήµερα όσο και για την άγνωστη «επόµενη µέρα».

Αλλωστε αυτή είναι η οδηγία που πήραν και από τον Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του κόµµατος, µε την παρότρυνση να παραµείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενεργός και στη Βουλή, συµβάλλοντας µε τροπολογίες ή δικές του νοµοθετικές πρωτοβουλίες στη δηµιουργία εκείνου του περιβάλλοντος που θα αποτρέψει µια κατάρρευση του δηµόσιου συστήµατος Υγείας ή της οικονοµίας τους επόµενους µήνες.

Τα πεδία άσκησης πολιτικής από την αξιωµατική αντιπολίτευση είναι δύο: Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήµατος Υγείας και η λήψη µέτρων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζοµένων. Ειδικά για τους εργαζοµένους η Κουµουνδούρου δεν κρύβει την ανησυχία της για «µέτρα» που λαµβάνει η κυβέρνηση επικαλούµενη τις έκτακτες συνθήκες λόγω πανδηµίας, µε τάση αυτά να πάρουν στο µέλλον µόνιµο χαρακτήρα.

Ως εκ τούτου, η κυβερνητική απόφαση να νοµιµοποιήσει την εκ περιτροπής εργασία για όσο χρειαστεί, όπως υπαινίσσονται οι αρµόδιοι υπουργοί, εξέλιξη που συνεπάγεται µείωση του καταβαλλόµενου µισθού κατά 50% στους εργαζοµένους µιας επιχείρησης, είναι ένα µέτρο που βρίσκει απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό διότι θεωρεί ότι αυτό δεν συνιστά στήριξη της κοινωνίας, αλλά εγκλωβισµό σε ένα µοντέλο εργασίας που θα της στερήσει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Οµοίως, ο ΣΥΡΙΖΑ διαµαρτύρεται γιατί η κυβέρνηση επιδοτεί µε 800 ευρώ για ενάµιση µήνα τους εργαζοµένους των επιχειρήσεων που τέθηκαν µε κυβερνητική απόφαση σε αναστολή, ενώ θα µπορούσε µε µια άλλη διαχείριση να τους αποδώσει ολόκληρους τους µισθούς τους για όσο διάστηµα χρειαστεί.

Οπως λένε στελέχη του, η κυβέρνηση οφείλει αφενός να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας και αφετέρου το επίπεδο των µισθών, καθώς η ύφεση βαθαίνει και θα αρχίσει να κινείται σε ανησυχητικά επίπεδα. «Οσο πιο µεγάλη θα είναι η αύξηση της ανεργίας, η πτώση των εισοδηµάτων και η αγοραστική δύναµη, τόσο µεγαλύτερη χρονικά θα είναι η ύφεση στην οικονοµία» προειδοποιούν οι αρµόδιοι τοµεάρχες της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράδειγμα
Για παράδειγµα, λένε, τα χρήµατα που απαιτούνται για να καταβληθούν για έναν µήνα οι µισθοί των εργαζοµένων είναι επιπλέον 330 εκατοµµύρια, τα οποία υπάρχουν στα δηµόσια ταµεία. Προσθέτουν πως αντί της αναστολής δύο εκατοµµυρίων συµβάσεων εργασίας που οδηγούν σε καταστολή την οικονοµία, η κυβέρνηση θα µπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγµα των κυβερνήσεων χωρών όπως η Γερµανία, η Ιταλία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, που προχωρούν σε µείγµα µέτρων µεταξύ του 10% και του 20% του ΑΕΠ τους!Ολη αυτή η επιχειρηµατολογία του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται από το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν µεριµνά για τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για τη στήριξη της δηµόσιας Υγείας, αντιθέτως τροφοδοτεί οικονοµικά τον ιδιωτικό τοµέα της Υγείας µε χρήµατα που θα µπορούσαν να διατεθούν για την αγορά του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισµού! Η Κουµουνδούρου καταγγέλλει ανοιχτά τραγικές ελλείψεις στα δηµόσια νοσοκοµεία, κερδοσκοπία και κατασπατάληση δηµόσιων πόρων.

Το δε Παρατηρητήριο που συγκρότησε ο τοµέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδηµία χαρακτηρίζει ανεπαρκή και καθυστερηµένη την ενίσχυση του ΕΣΥ µε επιπλέον ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, κάνει λόγο για ανεπάρκεια των µέσων ατοµικής προστασίας των γιατρών και νοσηλευτών, αναφέρει ότι δεν προχωρά σε απόφαση για µόνιµες προσλήψεις στην Υγεία και εξακολουθεί να µην ενσωµατώνει τις δηµόσιες δοµές (Κέντρα Υγείας, Τοπικές Μονάδες Υγείας) στον κεντρικό σχεδιασµό του ΕΣΥ. Σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά τεστ για δωρεάν έλεγχο της λοίµωξης από κορονοϊό, ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ότι η κατάσταση είναι προβληµατική και ζητά να τεθεί υπό τον κεντρικό έλεγχο του υπουργείου Υγείας η διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων που σχετίζονται µε την πανδηµία

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.