Το αφήγημα της κυβέρνησης στη ψηφοφορία

Πώς θα διαχειριστεί ο πρωθυπουργός την επικύρωση των νέων μέτρων

Με τη βεβαιότητα ότι το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα και τα λεγόμενα αντίμετρα θα ψηφιστεί από το σύνολο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, χωρίς εκπλήξεις, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, για μία εφ΄ όλης της ύλης αναμέτρηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό για το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι -όπως λένε- αναμένουν και σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν διαρροές στα αντίπαλα στρατόπεδα από βουλευτές της αντιπολίτευσης που θα ψηφίσουν κάποια από τα αντίμετρα, από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Όπως έκανε καθ΄ όλο το προηγούμενο διάστημα, θα επιχειρήσει να αποφύγει οποιαδήποτε αναλυτική αναφορά στα σκληρά μέτρα της συμφωνίας, τα οποία θα επιχειρήσει να προσπεράσει ως αναγκαία για να περάσει η ελληνική οικονομία στην «επόμενη ημέρα». Θα κινηθεί σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους προσωπικά εναντίον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι το κλείσιμο της συμφωνίας έχει ακυρώσει τη στρατηγική της και τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε στρατηγικό κενό. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραδεχθεί και από το βήμα της Βουλής ότι η σημερινή ψηφοφορία έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

«Θα κινηθεί διλημματικά» όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του και θα επιδιώξει μια αναμέτρηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε όρους «επόμενης ημέρας», επιδιώκοντας να πείσει -μετά από τους βουλευτές του- την κοινή γνώμη ότι το κλείσιμο της επώδυνης συμφωνίας θα σηματοδοτήσει βελτίωση της κατάστασης, του οικονομικού κλίματος και των οικονομικών μεγεθών. Κρίσιμο στοιχείο, όπως αφήνουν να διαρρεύσει οι συνεργάτες του, είναι ότι θα αφήσει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων -ύψους 3,5% ως και το 2023, όπως παραδέχθηκε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή- μετά το 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα επιχειρήσει να τονώσει το πεσμένο ηθικό των βουλευτών του, των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ψηφοφόρων του, υποστηρίζοντας ότι «στόχος του είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές, και έχει δύο χρόνια για να το πετύχει».

Ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει τη βεβαιότητά του για το κλείσιμο της συμφωνίας επί του χρέους, τη συμμετοχή της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων το επόμενο διάστημα. Φημολογείται, χωρίς να επιβεβαιώνεται ή να διαψεύδεται, ότι ο πρωθυπουργός απόψε στη Βουλή αναμένεται να προβεί σε κάποια πολύ συγκεκριμένη, θετική αναφορά για τη διευθέτηση του χρέους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.