Αποφασισμένος να υπονομεύσει τη διάσκεψη εξήλθε το μεσημέρι της Τρίτης από τις πενταμερείς διαπραγματεύσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας στα αγγλικά και απευθυνόμενος στους ελληνοκύπριους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι το «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία ούτε για τους Τουρκοκύπριους».
Επισήμανε ότι οι ανησυχίες ασφάλειας και των δύο πλευρών είναι σημαντικές και ο ίδιος υπεύθυνος να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων.
«Ήρθαμε με καλή θέληση» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε ανακοινώσει τις ‘κόκκινες γραμμές’. Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την τελική λύση αυτή την εβδομάδα. Δείχνουμε ευελιξία. Ωστόσο, δεν είδαμε αντίκρισμα. Ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι λόγοι γι’ αυτό. Υπάρχουν ακόμη διαρροές. Για να επιτευχθεί λύση πρέπει η άλλη πλευρά να ανταποδώσει στα θετικά βήματα μας».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «γίνει ή δεν γίνει εδώ, πρέπει να ληφθεί μια απόφαση», επισημαίνοντας ότι η παρουσία εκ νέου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι αναγκαία, ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα σε μορφή πακέτου».






























