Τσίπρας: Διανομή μερίσματος από το πλεόνασμα στο τέλος του 2017

Ομιλία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η συμφωνία, παρ’ όλο που έχει σημεία στα οποία υποχωρήσαμε, είναι ισορροπημένη, δίνει προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση και θα αποδείξουμε ότι έχει τις λιγότερες δυνατές πληγές για την κοινωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να διανείμει στην κοινωνία μέρισμα από το πλεόνασμα του 2016, είπε ότι ο αρχηγός της ΝΔ είναι «ωραίος μάγκας, αλλά τζάμπα μάγκας».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διανείμει «όταν πρέπει και σε όποιον πρέπει» μέρισμα του πλεονάσματος στο τέλος του 2017, όπως έκανε και στο τέλος του 2016.

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την άρνησή του να υπερψηφίσει τα αντίμετρα λέγοντας ότι «θέλει να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες» από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ακόμη η ΝΔ αμφισβητεί πως θα υπάρξει συνολική συμφωνία και την κατηγόρησε ότι χαρακτηρίζει τα αντίμετρα «ψίχουλα».

«Κάπου εκεί έχουν αρχίσει να χάνουν τη μπάλα» είπε και χαρακτήρισε «απεγνωσμένο» τον πρόεδρο της ΝΔ, με αφορμή την πρότασή του για απόδοση του πλεονάσματος στους πολίτες τώρα, και ανέφερε πως λέει ψέματα επειδή είναι «απελπισμένος».

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση κατάφερε να έχει τόσο υψηλό πλεόνασμα, επειδή στα δύο χρόνια «κόπηκε η μίζα, η φοροδιαφυγή, λοβιτούρα και η σπατάλη του δημοσίου χρήματος».

Σημείωσε ακόμη πως παρά το γεγονός ότι το πολιτικό και το μιντιακό κατεστημένο οργίαζε, η κυβέρνηση κράτησε την ψυχραιμία της και κατάφερε να πολιτικοποιήσει τη διαπραγμάτευση βγάζοντάς την από το Χίλτον και πηγαίνοντάς την στις συνόδους των χωρών του Νότου και στο ευρωκοινβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κάθετος ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρόωρων εκλογών λέγοντας: «Εμείς θα καταφέρουμε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, γι’ αυτό θα πάμε μέχρι τέλους, για να κριθούμε ανοιχτά και καθαρά απέναντι σε αυτούς που λεηλάτησαν και γονάτισαν τη χώρα».

Αναφορικά με το χρέος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι πως υποχρεώνονται οι δανειστές να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα απομείωσής του, κάτι που θα δώσει δικαίωμα στη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να δανείζεται από τις αγορές.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε και το στίγμα της επόμενης ημέρας λέγοντας στους βουλευτές του ότι στόχος εθνικός και κοινωνικός είναι η ανάκτηση της εργασίας με όρους δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας, με εξυγίανση της εργασίας και επανεκκίνηση της οικονομίας που προϋποθέτει ανάπτυξη και επενδύσεις, αλλά και συνεργατικά σχήματα, νεοφυείς επιχειρήσεις και άλλο επιχειρηματικό μοντέλο.

Πρέπει να σχεδιάσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο όχι με τους δανειστές, αλλά με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.