Τσίπρας προς Τουρκία: Σταματήστε αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

Μέτρα και κυρώσεις ζήτησε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες

Να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της κοινότητας.

Όπως είπε ελπίζει πως θα ληφθούν δύο συγκεκριμένες αποφάσεις: Πρώτον, τόνισε, πρέπει «να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα 5 χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει αλλά διχάζει την Ευρώπη».

Δεύτερον, πρέπει να δοθεί «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε δε ότι «θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις».

Η Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών έρχεται την ώρα που το Γιαβούζ, το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας, ετοιμάζεται να επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας.

Όπως ανακοίνωσε η Άγκυρα το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει γεώτρηση για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων. Η τουρκική πλευρά προειδοποίησε δε «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου να μην κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.