Τσίπρας: Τέλος οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας – Οι 7 προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

«Η πολιτική αλλαγή έχει αρχίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και με διαφορά»

Τις επτά βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης, για την οποία τόνισε ότι θα σχηματιστεί το βράδυ της απλής αναλογικής και θα έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Περιστέρι, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε πως θα προστατεύσει από τους πλειστηριασμούς τις πρώτες κατοικίες των πολιτών, ότι θα στηρίξει έμπρακτα τον κόσμο της εργασίας, ότι θα λάβει δραστικά μέτρα για την ανακούφιση από την ακρίβεια, ότι θα στηρίξει τους συνταξιούχους, ότι θα ενισχύσει το ΕΣΥ και την Παιδεία και ότι θα βάλει «φρένο» στο Airbnb.

«Η σημερινή μας συγκέντρωση εδώ στο Περιστέρι, είναι η πιο αληθινή, η πιο αδιάψευστη σφυγμομέτρηση. Να λοιπόν για όσους έχουν αμφιβολίες. Να ο λόγος για τον οποίο δεν τολμά να προκηρύξει εκλογές ο κος Μητσοτάκης», είπε στο ξεκίνημα της τοποθέτησης του.

Αμφισβήτησε ευθέως τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός δεν προχωράει εν τέλει σε εκλογές.

«Ο ίδιος άνοιξε το θέμα. Ο ίδιος ανακοίνωνε κάθε τόσο υποψηφιότητες του κόμματός του. Ο ίδιος επέτρεπε διαρροές με ημερομηνίες και εκλογικές στρατηγικές. Και ύστερα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι εθνικά υπεύθυνη επιλογή. Ήταν εθνικά υπεύθυνη όταν νόμιζε ότι τον βόλευε. Έγινε εθνικά ανεύθυνη όταν κατάλαβε ότι δεν τον βολεύει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως υπογράμμισε, η μεγάλη μάχη που έχει να δώσει το κίμμα του, είναι εκείνη κατά του «καθεστώτος που οικοδομεί η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη».

«Αποδείχτηκε τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του ένας πολιτικός όχι μόνο προσκολλημένος σε συμφέροντα, σε μεθόδους αναξιοκρατίας και ρουσφετιού, αλλά και παντελώς ανεύθυνος, επιπόλαιος, αναξιόπιστος. Τελευταίο δείγμα της αναξιοπιστίας και της επικίνδυνης επιπολαιότητάς του οι παλινωδίες του με τις πρόωρες εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι δεν τολμά να πάει σε εκλογές γιατί καταρρέει».

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι στην εξουσία βρίσκεται μια «κυβέρνηση συνεργασίας με τα μεγάλα συμφέροντα», επαναλαμβάνοντας το δίλλημα των επόμενων εκλογών, που όπως είπε είναι «εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος».

Προσκλητήριο στους νέους
Ο Αλέξης Τσίπρας, βρήκε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους νέες και τις νέες, «στις γενιές που μεγάλωσαν τα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας», σημειώνοντας πως βλέπουν ότι το μέλλον τους θα είναι χειρότερο από το παρελθόν των γονιών τους.

«Είναι αυτό το “Ίδιο παρόν και αβέβαιο μέλλον”, όπως λέει κι ο στίχος ενός από τους ποιητές αυτής της γενιάς που γεμίζει στάδια όπως στη Νέα Σμύρνη», τόνισε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας τους στοίχους του ράπερ Λεξ.

«Δεν ξέρω αλήθεια, πόσους ψυκτικούς έχουμε σήμερα εδώ μαζί μας στο Περιστέρι, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν στον κ. Μητσοτάκη ότι το επάγγελμα τους είναι πολύ πιο δύσκολο και απείρως πιο χρήσιμο από τους αργόμισθους και τα golden boys που τον περιβάλλουν», σχολίασε δεικτικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενος προς τη νέα γενιά, υπογράμμισε πως «όσα διεκδικούν είναι ταυτόχρονα και δικές μας διεκδικήσεις».

«Καλά σχολεία – με ισχυρά απολυτήρια που προσφέρουν μόρφωση και γνώση, όχι μηχανές παραγωγής εξετάσεων και αιμοδότες κάθε τυχάρπαστου κολεγίου.

Καλά πανεπιστήμια – με σοβαρές υποδομές, με επαρκή προσωπικό σε καθηγητές, όχι σε αστυνομικούς. Δικαιώματα στην εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς και ωράρια. Και όχι να δουλεύουν σε κάτεργα, για μαύρα μεροκάματα, αδήλωτα, χωρίς ασφάλιση, με ωράρια-λάστιχο και χωρίς καμία προοπτική».

«Δικαίωμα στη στέγη – με μια εθνική στρατηγική όπως την περιγράψαμε την περασμένη βδομάδα για όσους και όσες θέλουν να μείνουν μόνοι ή μαζί με τον ή τη σύντροφο τους, αλλά τα πανάκριβα ενοίκια, το κόστος ζωής αλλά και το χάος του Airbnb τους πετά εκτός».

«Επιμένουμε και δεσμευόμαστε γι’ αυτά. Για μια ζωή που δεν χρειάζεσαι “μέσο” για μια δουλειά. Που δε θα δουλεύεις ανασφάλιστος για 400 ευρώ. Που δε θα πρέπει να δουλεύεις απλήρωτα 12ωρα. Που δε θα πρέπει να σου τσοντάρουν κάθε μήνα οι δικοί σου για το νοίκι και το ρεύμα. Που δε θα πρέπει να μένεις μέχρι τα σαράντα στο παιδικό σου δωμάτιο, γιατί δε βγαίνουν τα έξοδα».

Σχέδιο για την επόμενη μέρα
Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε του 7 άξονες για την επόμενη ημέρα, που θα θέσει σε εφαρμογή μια προοδευτική κυβέρνηση.

Παρεμβάσεις για την ακρίβεια
«Δεν θα αφήσουμε κανένα νοικοκυριό να αναγκάζεται να ξοδεύει το εισόδημα από δύο και τρεις μισθούς, μόνο για τους λογαριασμούς του ρεύματος και βενζίνες», είπε αναφερόμενος στην ακρίβεια που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Θέλουμε, ξέρουμε, έχουμε σχέδιο, μπορούμε. Με έναν ισχυρό ρόλο του κράτους, ως ανάχωμα απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια και με μια σειρά μέτρων για την αποτελεσματική ανάσχεση της ακρίβειας. Με την επαναφορά του «Δ» στον τίτλο της ΔΕΗ, όχι ως ένα τυπικό γράμμα. Όχι να απομυζά νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να αποκομίζουν κέρδη οι μέτοχοι και να παραμένει ψηλά η μετοχή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου», σημείωσε για το ρεύμα.

Συμπλήρωσε, επίσης, πως «με έναν ισχυρό και ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στην αγορά ώστε να μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια. Με δραστική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος, με πλαφόν και στη χονδρική τιμή, αλλά και στη λιανική αν χρειαστεί. Με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚ στα κατώτατα ευρωπαϊκά όρια, όπως έχουν κάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες».

Παρεμβάσεις στα εργασιακά

«Θέλω σήμερα να απευθυνθώ από εδώ από το Περιστέρι σε όλους τους επισφαλώς εργαζόμενους. Στους ντελιβεράδες, τους σερβιτόρους, τους πωλητές, τους ανειδίκευτους εργάτες, τους ψυκτικούς. Όλους όσοι υπόκεινται στην ακραία εκμετάλλευση της μαύρης και άθλια αμειβόμενης εργασίας.

Και να δεσμευτώ :

Αυτό το αίσχος της αυθαιρεσίας που βιώνετε στη δουλειά σας θα κοπεί. Η χώρα θα αποκτήσει ξανά ισχυρή εργατική νομοθεσία, κανόνες και αρχές. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 800 ευρώ. Θα επανέλθουν το οκτάωρο, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η αιτιολογημένη απόλυση, η Επιθεώρηση Εργασίας. Και θα προχωρήσουμε στην σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών».

Ρυθμίσεις χρεών
«Θα πάψει η Ελλάδα να είναι μια χώρα που ο Πρωθυπουργός της θα έχει δάνεια 1.200.000 αλλά τη ίδια στιγμή πολίτες θα χάνουν το σπίτι τους για χρέη 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες, όπως στην περίπτωση της κ. Κολοβού».

«Κανείς και καμία δε θα χάνει το σπίτι και την περιουσία του, τους κόπους μιας ζωής, λόγω του Πτωχευτικού Νόμου. Δεσμευόμαστε για την κατάργησή του και την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας».

«Δεσμευόμαστε για άμεση ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας και ειδικότερα για τις ΜμΕ. Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο».

Νέο, ισχυρό ΕΣΥ

«Δεν θα μείνει κανένας πολίτης αβοήθητος από το κράτος όταν κλονίζεται η υγεία του. Και κανένας γιατρός ή νοσηλευτής δεν θα βρεθεί ξανά μόνος και μόνη στη μάχη για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής, όπως στην πανδημία».

«Και αυτό δεν είναι απλά δέσμευση, αλλά ύψιστη ηθική μας υποχρέωση. Για ένα νέο ΕΣΥ, πλήρως στελεχωμένο με τις απαραίτητες προσλήψεις και τις επενδύσεις σε υποδομές που απαιτούνται».

«Με καλά αμειβόμενους γιατρούς και με διπλασιασμό των δομών πρωτοβάθμιας υγείας, ώστε από τις 127 που εμείς ιδρύσαμε και λειτουργούν σήμερα, να πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα».

Στήριξη συνταξιούχων
«Θα επιστρέψουμε τα κλεμμένα σε κάθε συνταξιούχο που εξαπάτησε πολλαπλά ο κ. Μητσοτάκης. Δεσμευόμαστε ότι το σχεδόν 1 δις σε ετήσια βάση, που στέρησε η κυβέρνηση από τους συνταξιούχους προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, θα τους επιστραφεί για να καλυφθούν οι ανάγκες τους».

«Ο τζόγος των αρπακτικών με την επικουρική ασφάλιση θα τελειώσει. Όπως και η μεγάλη εξαπάτηση με τα αναδρομικά».

Στήριξη της δημόσιας Παιδείας
«Θα ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο, ενισχύοντας τη Δημόσια παιδεία, αναβαθμίζοντας το ρόλο του λυκείου, με αύξηση του προϋπολογισμού για τα δημόσια Πανεπιστήμια, με κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής της κ.Κεραμέως που έδιωξε πέρυσι 25.000 και φέτος άλλα 25.000 παιδιά από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για να τα πάει πεσκέσι στους ιδιώτες των κολεγίων».

«Και βεβαίως με προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, με προσλήψεις δασκάλων και όχι αστυνομικών στα πανεπιστήμια. Οι αστυνομικοί θα πάνε στις γειτονιές και στα προάστια να σταματήσουν την εγκληματικότητα, που έχουμε μια δολοφονία κάθε δεύτερη ημέρα από τους νονούς της νύχτας. Όχι στα Πανεπιστήμια».

Έλεγχος στο Airbnb
«Δεν θα επιτρέψουμε να ξεσπιτώνονται οικογένειες και νέοι άνθρωποι για χάρη του Airbnb Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη».

«Το σχέδιό που παρουσιάσαμε τη περασμένη βδομάδα, προβλέπει διπλασιασμό της επιδότησης στέγης στα 350 ευρώ το μήνα για 150.000 νέα ζευγάρια, νέους ανθρώπους, νέα νοικοκυριά, ηλικίας 25 έως 44».

«Δεσμευόμαστε να μπουν κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση. Να απαγορεύσουμε όχι τους ιδιώτες που νοικιάζουν δυο ακίνητα αλλά στις εταιρείες που παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και τα μετατρέπουν σε Airbnb».

«Καρότο και μαστίγιο» σε ΠΑΣΟΚ
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πολιτική συγκυρία. Κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την προοπτική σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης.

«Εμείς έχουμε επιλέξει να κάνουμε μονομέτωπο αγώνα απέναντι στη Δεξιά του κου Μητσοτάκη. Όχι γιατί δεν έχουμε διαφορές και ερωτήματα απέναντι στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και του Κέντρου».

«Ιδίως δε, απέναντι στο ΚΙΝΑΛ που ταυτίστηκε πλήρως με τη Δεξιά στη συγκάλυψη του σκανδάλου Νοβάρτις και στη κατασκευή ενόχων και δήθεν σκευωρών. Και που σίγουρα χρωστάει μια απάντηση και μια αυτοκριτική μετά τις τελευταίες εξελίξεις».

«Αλλά δεν επέλεξα και δε θα επιλέξουμε να κάνουμε διμέτωπο, γιατί γνωρίζουμε ότι πάντοτε, σε όλη της τη διαδρομή η Δημοκρατική και Προοδευτική παράταξη στον τόπο, είχε έναν μόνο αντίπαλο: Τη Δεξιά και τις πολιτικές της».

«Απεύθυνα ωστόσο, ένα ερώτημα στη Βουλή και απάντηση ακόμη δεν πήρα: Πως γίνεται να μας λένε κάποιοι ότι επιθυμούν προοδευτική και μάλιστα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και την ίδια στιγμή να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μετεκλογικά με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη;»

«Ποιοι ακριβώς είναι οι σοσιαλδημοκράτες; Ο ακραία νεοφιλεύθερος κος Μητσοτάκης; Ή μήπως τα ορφανά του κου Καρατζαφέρη; Ο Βορίδης, ο Πλεύρης και ο Άδωνης;»

«Απάντηση δε πήραμε, αλλά ο κος Ανδρουλάκης δε μπορεί να κρύβεται μέχρι να πάει στη κάλπη. Αν θέλει να έχει στοιχειώδη αξιοπιστία σε όσα λέει, οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα και χωρίς μισόλογα τις προθέσεις του».

«Αν σκοπεύει να ξανακάνει το κόμμα του δεκανίκι της Δεξιάς ας μην απαντήσει. Αλλιώς οφείλει να αποκλείσει από τώρα και καθαρά, κάθε προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με την ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.