Τζορτζ Γιανκόπουλος: Ο επιστήμονας από την Καστοριά που είναι μια ανάσα από την θεραπεία του κορωνοϊού

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος πρόεδρος της φαρμακευτικής Regeneron, είναι στην λίστα του Forbes και δηλώνει περήφανος για την ελληνική του καταγωγή. Ο λαμπρός επιστήμονας νίκησε Εμπολα και MERS, και τώρα θέλει να νικήσει τον κορονοϊό!

Με καταγωγή από την Καστοριά και με περιουσία σύμφωνα με τη λίστα Forbes πάνω από 1,2 δισ δολάρια, ο πρόεδρος του κολοσσού Regeneron Pharmaceuticals, Τζορτζ Γιανκόπουλος, της φαρμακευτικής εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το πειραματικό «κοκτέιλ» των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων το οποίο μείωσε τα επίπεδα του κορονοϊού δεν είναι η πρώτη φορά που ήρθε αντιμέτωπος με μια παγκόσμια ιατρική πρόκληση.Σύμφωνα με τα βιογραφικά του στοιχεία ο ελληνοαμερικανός μεγιστάνας ομογενής δεύτερης γενιάς μαζί με τους ερευνητές της εταιρίας του, το 2014 είχαν βρει μια αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό του Έμπολα, η οποία βελτίωσε σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης ασθενών που είχαν προσβληθεί σε χώρες της κεντρικής Αφρικής.

H Regeneron έχει δημιουργήσει ένα είδος ανοσοθεραπείας το κοκτέιλ REGN-EB3, που αποτελείται από τρία μονοκλωνικά αντισώματα και τα οποία προσκολλώνται σε ορισμένες πρωτεΐνες του ιού και εξουδετερώνουν τη δυνατότητά του να προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα.Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος ως επιστημονικός διευθυντής της Renegeron μαζί με τους ερευνητές του, έχει αναπτύξει και μια θεραπεία για το αναπνευστικό σύνδρομο της Mέσης Aνατολής (MERS).

Οι παραπάνω επιτυχίες της εταιρίας του ήταν όπως φαίνεται αρκετές ώστε το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ να του ζητήσει πριν από λίγους μήνες την ενασχόληση του με την ανακάλυψη του “αντιδότου” στον κορονοϊό.

Η εταιρεία Regeneron αποτελείται από 8.100 υπαλλήλους, ενώ τα έσοδα που παρουσίασε το 2018 ανέρχονται περίπου σε 6 δισ. δολάρια. Η Regeneron για 6η συνεχή χρονιά βρίσκεται στον κατάλογο του Forbes για τις πιο καινοτόμες εταιρείες, ενώ ο Τζορτζ Γιανκόπουλος είναι στην πρώτη θέση του περιοδικού Science ως καλύτερος εργοδότης στην παγκόσμια έρευνα.

H έδρα της είναι στη Nέα Yόρκη και είναι εισηγμένη στον Nasdaq.

O 60χρονος Tζορτζ Γιανκόπουλος θεωρείται σήμερα και όχι τυχαία ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Bιοϊατρικής στον κόσμο. Πρότυπο της ζωής του σύμφωνα με δηλώσεις του αποτελεί ο θρύλος της φαρμακευτικής βιομηχανίας δρ. Pόι Bάγκελος για τον οποίο έχει πει : «Εμείς οι Έλληνες δεν είχαμε πολλούς ήρωες όταν μεγαλώναμε, αλλά βρήκα τον Bάγκελος ως πρότυπό μου».Μεταξύ άλλων ο Τζορτζ Γιανκόπουλος είναι πατέρας 4 παιδιών και περήφανος για την ελληνική του καταγωγή.

O παππούς του ήταν από τους πρώτους επιχειρηματίες μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, τις οποίες κατασκεύαζε στη Σμύρνη αλλά εξαιτίας της μικρασιατικής καταστροφής τα πράγματα δεν κύλησαν όπως τα είχε υπολογίσει.

Στη Νέα Υόρκη ο Τζορτζ Γιανκόπουλος βρέθηκε εξαιτίας του πατέρα του ο οποίος μετανάστευσε για ένα καλύτερο αύριο. Ο μικρός Τζορτζ τελείωσε το γυμνάσιο του Mπρονξ, ενώ στη συνέχεια σπούδασε Bιοϊατρική στο πανεπιστήμιο Columbia. Το 1988 ίδρυσε με τον Λέοναρντ Σλέιφερ τη Regeneron Pharmaceuticals, που εξελίχθηκε σε πραγματικό κολοσσό.

Πηγή: https://www.newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.