Βουρλούμης: Πολιτικές οι ευθύνες για τις συμβάσεις ΟΤΕ – Siemens

Πολιτικές ευθύνες για την απόφαση σύναψης των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ ΟΤΕ και Siemens «έδειξε», κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ την περίοδο 2004-2010 Παναγής Βουρλούμης.

Ο κ. Βουρλούμης ερέθισε παράγοντες της δίκης, καθώς επέλεξε να απαντά στην πλειοψηφία των ερωτήσεων τους λέγοντας «δεν γνωρίζω, αυτά συνέβησαν πριν από εμένα».

«Η απόφαση για τις προγραμματικές συμβάσεις ελήφθη από το ΚΥΣΟΙΠ. Σε αυτό συμμετείχε όλη η τότε κυβέρνηση. Για την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων ήταν υπεύθυνος ο ΟΤΕ και οι σύμβουλοί του», είπε ο κ. Βουρλούμης.

Ο ίδιος εν συνεχεία εξεταζόμενος από τους συνηγόρους υπεράσπισης υποστήριξε ότι «ουδέποτε προσπάθησε κάποιος να με επηρεάσει σε θέματα προμηθειών», ωστόσο παραδέχθηκε ότι ως επικεφαλής του ΟΤΕ «μπορεί να σε πάρει κάποιος υπουργός και να σου πει κάτι. Είχαμε επαφή με το υπουργείο Μεταφορών για διάφορα θέματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ο τότε υπουργός Μεταφορών μου ζήτησε να παραιτηθώ και εγώ αρνήθηκα».

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Siemens για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, επανέλαβε ότι υπεγράφη τη δεδομένη στιγμή γιατί επιτρεπόταν η απευθείας ανάθεση ενώ στη συνέχεια το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε και έπρεπε να γίνει διαγωνισμός.

Διευκρίνισε πάντως ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «ήταν μεγάλη και οικονομικά και τεχνολογικά για τον ΟΤΕ, καθώς η προμήθεια εξοπλισμού καθορίζει την πορεία μιας εταιρείας στο μέλλον», επισημαίνοντας ότι εκείνη την περίοδο «άνοιγαν» οι επικοινωνίες και εντεινόταν ο ανταγωνισμός.

Ο κ. Βουρλούμης απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας κατέθεσε ότι τον είχαν επισκεφθεί οι συγκατηγορούμενοί του Χριστοφοράκος και Μαυρίδης 2-3 φορές στο γραφείο του, πλην όμως για τεχνικά ζητήματα.

«Ο κ. Μαυρίδης είχε έρθει για τον δορυφόρο του ΟΤΕ. Θυμάμαι τότε είχαμε μια διαφωνία επ’ αυτού».

Τα επαναλαμβανόμενα «δεν γνωρίζω» του κ. Βουρλούμη προκάλεσαν αρκετές φορές το μειδίαμα της εισαγγελέως, ενώ εκνεύρισαν την έδρα και τους συνηγόρους υπεράσπισης. Χαρακτηριστική ήταν η στιχομυθία με μια εκ των συνέδρων.

ΣΥΝΕΔΡΟΣ : Γιατί το συνολικό τίμημα είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερο από τις προγραμματικές συμφωνίες;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ : Μπορεί να υπάρξει απόκλιση σε μια συμφωνία από συμπληρωματικές παραδόσεις υλικών. Δεν ξέρω.

Σ: Πολλά δεν γνωρίζετε… Όταν υπάρχει απόκλιση κατά 1/3 του συνολικού τιμήματος δεν ξέρετε αν έχει ενημερωθεί ο υπουργός;

Μ: Θα έπρεπε να το ξέρω αλλά δεν….

Σ: Είχατε δικαστεί και εσείς για μια υπόθεση που αφορούσε απόκλιση….

Μ: Για τη περίπτωση της Siemens δε ξέρω ποιοι και γιατί ενέκριναν αυτή την αύξηση. Δεν έχω στοιχεία και δε μπορώ να απαντήσω.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.