Αγρότες: «Δεν θα καλλιεργούμε και η γη θα ερημώσει»

Σύμφωνα με το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ Νίκο Αγγελή

Κώδωνα κινδύνου ότι με τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν, θα σβήσει η αγροτική καλλιέργεια στην Ελλάδα και ότι η γη θα ερημώσει, έκρουσε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» το μέλος Γραμματείας ΠΑΣΥ Θεσσαλίας και της Επιτροπής Αγώνα μπλόκου Αερινού Νίκος Αγγελής, που ζήτησε να λειτουργήσει η παραγωγική βάση και τα εργοστάσια, όπως μέχρι το 1981, ώστε η χώρα να είναι αυτάρκης σε αγροτικά προϊόντα.

Αναφορικά με όσα ακούγονται για φορολόγηση των αγροτών, ο κ. Αγγελής τόνισε ότι οι αγρότες έχουν 26% φορολόγηση από το πρώτο Ευρώ, που δεν αφορά μόνο την παραγωγή, αλλά τις κοινωνικής ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και ενισχύσεις για ειδικά προϊόντα όπως το βαμβάκι, ενώ πρόβλημα θα υπάρξει και με το 57% προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, που ακούγεται. Επιβάρυνση στο εισόδημα των αγροτών θα επιφέρει και η αύξηση του ΦΠΑ από το 13 στο 23% στα αγροτικά εφόδια.

«Αν στα παραπάνω συνολογιστεί ότι αλλάζει το ταμείο του ΟΓΑ και θα ενταχθούμε στον ΟΑΕΕ, με 207 € μηνιαίως ασφάλιστρα και με το τεράστιο κοστολόγιο της ΔΕΗ, την κατάργηση επιστροφής 2-3 €/στρέμμα στο πετρέλαιο, η κατάσταση θα είναι πλέον τραγική», τόνισε ο κ. Αγγελής.

Όπως ανέφερε το μέλος της ΠΑΣΥ, η πληρώνει 6,5 δις € ετησίως για εισαγωγή κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων (κρέας, γάλα, φρούτα, λαχανικά κλπ.) και στη χώρα χρησιμοποιείται Γερμανική και Γαλλική ζάχαρη, γιατί από τις πέντε μονάδες που υπήρχαν η μια υπολειτουργεί και όπως δείχνουν τα δεδομένα θα κλείσει κι αυτή φέτος. Είχαμε ποσόστοση 360.000 τόνους ζάχαρη και πέρυσι φτάσαμε 38.000 τόνους, τόνισε.

«Μου κάνει εντύπωση που αυτή την περίοδο στη Βουλή, κανείς από τους κυβερνώντες και τους δανειστές δεν ανέφεραν αν και πότε θα φτιάξουμε ένα εργοστάσιο. Και αυτό γιατί μέχρι το 1981 είμασταν αυτάρκεις και κάναμε εξαγωγές και σήμερα εξαρτώμαστε από τα Ευρωπαϊκά μονοπώλια στα αγροτικά προϊόντα», ανέφερε ο αγρότης.
Ο κ. Αγγελής σημείωσε ότι μέχρι πριν μερικά χρόνια παρασκευάζαμε λιπάσματα και γεωργικά φάρμακα και σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν είχαν σκοπό να κλείσουν τις Ελληνικές βιομηχανίες, για να κάνουμε εισαγωγές από άλλες χώρες της Ευρώπης.
Οι αγρότες, ανέφερε είχαν κρούσει κώδωνα κινδύνου εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ο κόσμος τους έλεγε παραδοσιακούς και σημείωσε ότι ο κλάδος γνωρίζει ότι θα πεθάνει το 2019, λόγω μεγάλης μείωσης των επιδοτήσεων μέχρι τότε.

Ζούμε με Ελληνικό σιτάρι
Σύμφωνα με τον Ν. Αγγελή, υπάρχει εμπάργκο στις εξαγωγές, λόγω των κλειστών τραπεζών, καθώς σταμάτησαν όλα εδώ και 20 μέρες. «Αν δεν υπήρχε στις αποθήκες Ελληνικό σιτάρι, δεν θα είχαμε ούτε ψωμί να φάμε», δήλωσε.

Αναφερόμενος στα προβλήματα και τις επιπτώσεις από την έλλειψη ρευστότητας, το μέλος της ΠΑΣΥ δήλωσε ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι και δεν μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα, από κανένα γεωπόνο, διότι ζητούν χρήματα μετρητοίς. «Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα της παραγωγής θα είναι υποδεέστερη και η ποσότητα μικρότερη και οι επιπτώσεις της έλλειψης ρευστότητας θα φανούν στους αργότες την εποχή της συγκομιδής», δήλωσε ο κ. Αγγελής, που εκτίμησε ότι θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά.

Σε 15-20 μέρες, συμπλήρωσε, ξεκινά η συγκλομιδή της βιομηχανικής τομάτας και για να γίνει (με μηχανή και φορτηγά για να τις μεταφέρει σε εργοστάσιο), οι ιδιοκτήτες του εξοπλισμού θα ζητήσουν χρήματα στο χέρι και δεν υπάρχει πολλοί αγρότες που να διαθέτει ρευστό. Ο κ. Αγγελής, έκρουσε κώδωνα κινδύνου να μείνουν οι ντομάτες στα χωράφια.

Τέλος, ο αγροτοσυνδικαλιστής ανέφερε ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δεν έχουν να ταΐσουν τα ζώα τους, λόγω έλλειψης ρευστότητας για αγορά ζωοτροφών και πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να πεθάνουν τα ζώα στα μαντριά. «Υπάρχουν τεράστια προβλήματα και κανείς δεν έχει αναλογιστεί τις επιπτώσεις που υπάρχουν», τόνισε.

Ο κ. Αγγελής δήλωσε ότι η ΠΑΣΥ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει αυτάρκης σε αγροτικά προϊόντα, ώστε η χώρα να απαλλαγεί και από ασθένειες όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, πυο προκ,λήθησε από τα εισαγόμενα κρέατα. Αν δε λειτουργήσει η παραγωγική βάση, δεν θα αναπτυχθεί η οικονομία, ανέφερε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.