Αλ. Μεϊκόπουλος: Να αρθεί η αδικία της επιστροφής των συντάξεων

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Μεϊκόπουλος
Που ζητά το ΕΤΕΑ ως αχρεωστήτως καταβληθείσες από τις μητέρες με ανήλικο παιδί

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία της επιστροφής στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) των καταβληθέντων συντάξεων στις μητέρες με ανήλικο παιδί της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, που ήταν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και ενέπιπταν στις διατάξεις του Ν. 3863/15-7-2010, ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, ζήτησε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του στη Βουλή με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Β. Κεγκέρογλου, στις 16/10/2014.

Ο βουλευτής ισχυρίστηκε ότι εφόσον το ΕΤΕΑ αποτελεί συνέχεια του ΤΕΑΠΕΤΕ, εμπίπτει στο καταστατικό του και άρα υποχρεούταν να γνωστοποιήσει εγγράφως και εγκαίρως στις μητέρες, οι οποίες τελούσαν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, και είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις του ν.3863/2010, την ημερομηνία θεμελίωσης, την υποχρέωση άσκησης του δικαιώματος συνταξιοδότησης, την διαδικασία απονομής της σύνταξης από τον Κύριο Φορέα, και να ορίσει τον χρόνο και τον τρόπο έναρξης της μείωσης της μηνιαίας συνολικής σύνταξης τους, όπως κάνει ήδη στους συνταξιούχους που θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ.
Αντίθετα, δεν υπήρξε γραπτή και έγκαιρη ενημέρωση με αποτέλεσμα οι γυναίκες αυτές να μην υποβάλλουν την σχετική αίτηση υπαγωγής στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή να την έχουν υποβάλλει καθυστερημένα και τώρα να βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, αφού το ΕΤΕΑ τους ζητάει, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, τα ποσά των συντάξεων που ελάμβαναν από την 15-7-2010, ημερομηνία ισχύος του νόμου 3863/2010, και όχι από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για απονομή της σύνταξής τους από τον Κύριο Φορέα.

Αναφορικά με το γεγονός ότι το ΕΤΕΑ ξεκίνησε μόλις πρόσφατα να στέλνει ενημερωτικές επιστολές, ο βουλευτής σημείωσε ότι αυτό συνιστά έμμεση παραδοχή ότι θα έπρεπε να το είχε κάνει εξαρχής. Άλλωστε, αυτό ενισχύεται, όπως τόνισε, και από το γεγονός ότι το Ταμείο φροντίζει πάντα να υπάρχει ενημέρωση για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης από τον Κύριο Φορέα.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι «Δεν είναι δυνατόν να επωμίζονται οι πολίτες την παράλειψη ή τη δυσλειτουργία του Ταμείου. Δεν είναι δυνατόν το Ταμείο να αφαιρεί από τους συνταξιούχους αναγκαίους πόρους για την συντήρηση των οικογενειών τους, πόσο μάλλον στη σημερινή δυσμενή συγκυρία της οικονομικής Κρίσης που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά».

Ο Υφυπουργός θεώρησε ότι πρόκειται για ζήτημα παρερμηνείας Νόμου, εκφράζοντας την πρόθεσή του να ζητήσει από τον Υπουργό να παραπέμψει το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για γνωμάτευση. Η τελευταία αιχμή που άφησε περί δικαστικής διευθέτησης του ζητήματος κρίνεται εντελώς ατυχής σε μια συγκυρία, όπως η τρέχουσα. Δεν είναι δυνατόν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, με τα συρρικνωμένα εισοδήματά τους από τις παρακρατήσεις, να μπλέξουν επιπλέον σε έναν κυκεώνα πολυέξοδων δικαστικών διαμαχών προκειμένου να δικαιωθούν. Γι’ αυτό, ο βουλευτής ζήτησε από την Κυβέρνηση να διευθετήσει το ζήτημα.
Ο σύνδεσμος με την Επίκαιρη Ερώτηση εδώ: http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=61f54d12-8616-4ff1-b7db-f4f08cef6eff

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.