Ανάπτυξη τουρισμού προς όφελος του κοινωνικού συνόλου

Ζήτησε ο βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς

«Το 75% των κατοίκων της χώρας δηλώνει σε σχετική έρευνα ότι δεν θα κάνει εφέτος διακοπές για οικονομικούς λόγους και αυτό το στοιχείο δεν συνάδει ούτε με το success story, ούτε τιμά τις μνημονιακές κυβερνήσεις για τα επιτεύγματά τους μέχρι σήμερα».

Με το εισαγωγικό αυτό σχόλιο ξεκίνησε την ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις» ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς, ως Ειδικός Αγορητής εκ μέρους των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

«Το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και δεν αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για την προσφορά ποιοτικού τουρισμού και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, πρώτα από όλα του ελληνικού λαού. Αντίθετα, προβλέπει νέα προνόμια και διευκολύνσεις για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου, αφήνοντας απέξω τον πολίτη και την Ελληνική οικογένεια.

Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία δεν επιτυγχάνεται η αναγκαία κωδικοποίηση και ψηφιοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας. Επίσης δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνεργασίες των συναρμόδιων υπουργείων, όπως σε θέματα πλωτών εξεδρών, αιγιαλού, αγροτουρισμού, μαρίνων, λιμένων κ.λ.π.

Ο δήθεν εκσυγχρονισμός για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης Τουριστικών Επιχειρήσεων δεν βοηθά τους μικροεπιχειρηματίες του τουρισμού, όταν απαιτούνται 50 ημέρες για τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τις υπηρεσίας του υπουργείου, ενώ οι υπηρεσίες αυτές είναι υποστελεχωμένες. Θεωρούμε ότι με κατάλληλη στελέχωση ο χρόνος αυτός θα είναι 20-30 ημέρες.

Η ανάθεση της αρμοδιότητας κατάταξης αφετέρου στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος δεν μπορεί να λειτουργήσει, αφού το ΞΕΕ δεν έχει ούτε την πιστοποίηση ΕΣΥΠ, ούτε το στελεχιακό δυναμικό για αυτή τη λειτουργία.

Θα έπρεπε την ευθύνη να την έχει ο ΕΟΤ και οι περιφερειακές μονάδες της αποκεντρωμένης διοίκησης που είναι τα «Υπουργεία στην Περιφέρεια», με προϋπόθεση την στελέχωσή τους κυρίως από μηχανικούς ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Όσον αφορά τη χωροθέτηση των μαρινών, αυξάνεται με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου η έκτασή τους, χωρίς τη συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ.

Τελικά, αν δεν υπάρχουν ο σχετικός έλεγχος και οι τεχνικές προδιαγραφές θα διατηρούνται και θα επεκτείνονται εκτρώματα, όπως γίνεται και με πολλά λιμάνια.

Τέτοια προβλήματα με τα λιμάνια έχουμε και στη Μαγνησία τα οποία έχω επανειλημμένα επισημάνει και με ερώτήσεις μου, όμως δεν έχουν δοθεί λύσεις.

Με το άρθρο για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί κόλαφος και να εκμεταλλεύονται τυχοδιώκτες το νόμο, παίρνοντας προκαταβολή για πώληση απ’ τα σχέδια και δημιουργώντας πολλές παρενέργειες στην ελληνική κοινωνία.
Προβλήματα θα υπάρξουν και με την επέκταση των πλωτών εξεδρών και για τα ξενοδοχεία από 150 κλίνες μέχρι τις 300, χωρίς και εδώ την έγκριση του ΥΠΕΚΑ.

Ο κ.Μουτσινάς υπογράμμισε επίσης:
-Την ανάγκη να στηριχθεί η δημόσια εκπαίδευση για τον Τουρισμό μέσα από τις Τουριστικές Σχολές, για τις οποίες πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότησή τους από το κράτος.

-Την στήριξη και ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού με την κατάργηση κατ’ αρχήν της υποχρέωσης όσων έχουν μέχρι 10 δωμάτια και καλλιεργούν κτήματα να ασφαλίζονται και στον ΟΓΑ και στον ΟΑΕΕ, πληρώνοντας διπλά χρήματα.
-Την ενίσχυση των ΟΤΑ για την ανάπτυξη του τουρισμού και ειδικότερα σε σχέση με τον ιαματικό τουρισμό που αναφέρεται σε άρθρο του ν/σ, στην ανάληψη της διαχείρισης από την Τ.Α.
Τέλος, σχετικά με την πρόβλεψη για χορηγούς που θα αναλαμβάνουν την προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, ο βουλευτής δήλωσε την αντίθεσή του σε αυτή τη διαδικασία που όπως είπε, θα αλλοιώνεται η ουσία της προβολής και της ποιότητάς της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.