Ανισοτιμία στην εκπαίδευση σε βάρος μαθητών των ΕΠΑΛ

Υπόμνημα του Σωκρ. Σαβελίδη σε ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ

Υπόμνημα προς την ΟΛΜΕ και την ΕΛΜΕ Μαγνησίας, σχετικά με τη φοίτηση των μαθητών – υποψηφίων Πανεπιστημιακών Σχολών, στα ΕΠΑ.Λ. απέστειλε ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Βόλου ο Σωκράτης Σαβελίδης, τονίζοντας ότι με την αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, το ζήτημα που δημιουργείται και οι μαθητές που θέλουν να δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις, δεν διδάσκονται τα μαθήματα στα ΕΠΑΛ, προάγει την ανισοτιμία μεταξύ Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης και των μαθητών τους, υποβαθμίζει τα Επαγγελματικά Λύκεια και μειώνει τις θέσεις απασχόλησης πλήθους εκπαιδευτικών.

Ο κ. Σαβελίδης τονίζει ότι το νέο νομοθέτημα αναιρεί, το προηγούμενο και σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα του Ν. 4186/17-09-2013 ΦΕΚ Α’193, επιβάλει στους μαθητές/απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ., να αναμείνουν επί ένα τουλάχιστον έτος με σκοπό να συμμετάσχουν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια. Επίσης αναφέρει ότι επιβάλει στους μαθητές/απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ., να μη διδαχθούν, κατά τη φοίτησή τους στην Γ τάξη των ΕΠΑ.Λ., μαθήματα τα οποία εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, με αποτέλεσμα να ωθούνται στα φροντιστήρια.

«Με δεδομένο ότι πλήθος μαθητών, με στόχο τη φοίτηση τους για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, εγγράφηκαν στα ΕΠΑ.Λ. πριν την έναρξη της ισχύος του Ν. 4310/08-12-2014 ΦΕΚ Α’ 258, το συγκεκριμένο στοιχείο θεωρούμε ότι αίρει την εμπιστοσύνη του πολίτη στις ισχύουσες νομικές ρυθμίσεις και αποτελεί παράγοντα πρόκλησης δικαστικών εμπλοκών αφού θίγει έννομες συνέπειες παλαιότερης νομοθετικής ρύθμισης και έννομα συμφέροντα πολιτών», επισημαίνει ο εκπαιδευτικός στο υπόμνημά του.

Με βάση τα παραπάνω, με δεδομένο το κατεπείγον του θέματος λόγω της πρόσφατης έναρξης των μαθημάτων ο κ. Σαβελίδης προτείνει τη δραστηριοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων, με σκοπό την εφαρμογή των ακολούθων:
• Την παροχή δυνατότητας φοίτησης μαθητών της Γ’ τάξης των ΕΠΑ.Λ. το Σχολικό Έτος 2015-16, σε Πανελληνίως Εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα της απρόσκοπτης συμμετοχής τους σ’ αυτές κατά το τρέχον Σχολικό Έτος.
• Η σχετική νομοθετική ρύθμιση με σκοπό τη δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών των ΕΠΑ.Λ. στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια με ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αποφοίτους του ΓΕ.Λ..

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.