Ανοίγει τις πύλες του το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας

Με αστροβραδιά που θα πραγματοποιηθεί στα Χάνια Πηλίου

Με μια ωραία και ευχάριστη αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, τη Δευτέρα, 7η Ιουλίου, αρχίζουν κι εφέτος τα μαθήματα του 15ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας και Διαστημικής 2014. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «μια αστροβραδιά που θα τη χαρούν όλα τα παιδιά, οι νέοι και ο υπόλοιπος κόσμος, μακριά από τα φώτα και τη βοή της πόλης, ψηλά στο βουνό και κάτω από τον καταγάλανο και καθαρό έναστρο ουρανό.

Εκεί στο 2ο πλατό προς το χιονοδρομικό κέντρο οι ερασιτέχνες αστρονόμοι της Μαγνησίας θα στήσουν τα τηλεσκόπιά τους και θα καλέσουν τον κόσμο να απολαύσει το μεγαλείο του ξάστερου ουρανού μέσα στη δεσπόζουσα καταπράσινη φύση. Και ενώ ο κόσμος θα παρατηρεί με τα 10 περίπου τηλεσκόπια, ο κ. Κωνσταντίνος Μουτσιάρας στο κέντρο του παρκινγκ θα «ξεναγεί» το πλήθος στους αστέρες και τους αστερισμούς του ουρανού, με την ιστορία και τη μυθολογία τους, επιδεικνύοντάς τους με ακτίνες λέιζερ.

Κατά τις 23:00, όταν όλοι θα ιδούν και θα μάθουν πολλά για τον θαυμάσιο Σύμπαν, θα κατευθυνθούν προς το Χάνι του Ζήση, για μια κοινή συνεστίαση, όπου θα προβληθεί το βίντεο της περσινή 7ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και αστροφυσικής, διάρκειας 20 λεπτών.

Για όσους δεν διαθέτουν δικό τους μέσο, η εκκίνηση θα γίνει από το 1ο Λύκειο Βόλου (Κύπρου 48) με λεωφορείο στις 8:30 μ.μ., με σχετική συμμετοχή στο εισιτήριο.

Την άλλη μέρα, 8η Ιουλίου, στις 21:00 ώρα, αρχίζουν τα θεωρητικά μαθήματα του Θερινού Σχολείου στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο). Αξίζει, πάντως, να πούμε ότι τα μαθήματα αυτά τα παρακολούθησαν μέχρι τώρα συνολικά, σχεδόν 1200 περίπου φίλαστροι από το έτος 2000, που άρχισε να λειτουργεί το Σχολείο, δηλ. 70 έως 100 σπουδαστές κάθε χρόνο. Φέτος θα λειτουργήσει και πάλι με 3 βαθμίδες (αρχαρίων, προχωρημένων και ανώτερη), ανάλογα με τις αστρονομικές γνώσεις και τις επιθυμίες των σπουδαστών.

Σε όλες τις βαθμίδες θα διδάξουν 15 συνολικά καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές αστρονόμοι, έμπειροι καθηγητές Δ.Ε. και ερασιτέχνες αστρονόμοι, μέλη της Εταιρείας και άλλων αστρονομικών συλλόγων, οι οποίοι παρακολούθησαν ειδικά σεμινάρια και μαθήματα, οι πλείστοι δε εξ αυτών δίδαξαν με επιτυχία κατά τα προηγούμενα χρόνια. Τα μαθήματα, που είναι βραδινά και 3ωρα, τελειώνουν την Παρασκευή, 11η Ιουλίου 2014, οπότε και θα επιδοθούν τα ανάλογα διπλώματα στους σπουδαστές.

Ιδιαίτερα για τους παραθεριστές και όσους προγραμματίζουν τις διακοπές τους στην περιοχή της Μαγνησίας, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να συνδυάσουν τα θαλασσινά μπάνια και τις εκδρομές τους, με τις εκδηλώσεις αυτές της Εταιρείας, ώστε να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και να μάθουν παράλληλα, μερικά από τα αξιοθαύμαστα, που μας έχει αποθησαυρίσει ο έναστρος ουρανός και ο διαστημικός χώρος. Οι εγγραφές θα γίνουν την Τρίτη 8η Ιουλίου και ώρα 20:30 στο χώρο των μαθημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορεί να ανατρέξει κανείς στον ιστοσελίδα www.astronomos.gr καθώς και στα τηλέφωνα της Εταιρείας 24.210 – 51.061 & 46.253».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.