“Από Χορού και Ομοθυμαδόν”

Το θέμα του 2ου Διεθνούς Μουσικολογικού και Διεπιστημονικού Συνεδρίου

Μετά την εξαιρετική επιτυχία και την μεγάλη απήχηση, καθώς επίσης και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των συμμετοχών και το διεθνές ενδιαφέρον που προκάλεσε το 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Μουσικολογικό Συνέδριο του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας, της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, πραγματοποιείται στην πόλη του Βόλου στις 9 – 11 Ιουνίου 2016, το 2ο Μουσικολογικό και Διεπιστημονικό Συνέδριο, με τίτλο «Από χορού και ομοθυμαδόν».

Όπως αναφέρεται σε σημείωμα της Γραμματέως του ΤΨΤΜ της ΑΘΣΒ Ζωής Ναούμ.

Αφορά στις εξελίξεις και προοπτικές της Διεπιστημονικής Έρευνας για την Ψαλτική, όπως εξ άλλου αναφέρεται και στον τίτλο του, είναι Διεθνές και Διεπιστημονικό, και απευθύνεται σε ερευνητές όλων των επιστημονικών πεδίων, φιλοδοξεί να προκαλέσει επί του πρακτέου συγκεκριμένες προτάσεις διεπιστημονικής συνεργασίας για/περί την Ψαλτική, οι οποίες, ακόμα και άμεσα -σε στρογγυλές τράπεζες που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του Συνεδρίου-, θα διατυπωθούν ως αντικείμενα διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων και θα δρομολογηθεί η υλοποίησή τους.

Και στην φετινή διοργάνωση, το Συνέδριο είναι ανοιχτό σε όλες τις επιστημονικές προσεγγίσεις πάνω στην μελέτη της Ψαλτικής Τέχνης. Έτσι, δεν ανακοινώνει περαιτέρω θεματικές ενότητες, αλλά καλεί και προσκαλεί όλες τις επιστήμες (θετικές και θεωρητικές) και όλες τις τέχνες με τις επιμέρους ειδικότητές τους να μελετήσουν το ενδεχόμενο συσχετισμού των γνωστικών αντικειμένων τους με την Ψαλτική Τέχνη. Η Θεολογία, η Φιλοσοφία, η Κοινωνιολογία, η Ανθρωπολογία, η Φιλολογία, η Ιστορία, η Παιδαγωγική, η Νομική, η Ψυχολογία, η Ιατρική, οι Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική, η Τεχνολογία, φυσικά η Μουσικολογία και, γενικώς, όλες οι επιστήμες, μπορούν και καλούνται να βρουν πεδία έρευνας και μελέτης για την Ψαλτική Τέχνη η πτυχές διαδραστικής συνεργασίας με αυτή.

Την Επιστημονική επιτροπή της Συνεδρίου αποτελούν οι εξαιρετικοί επιστήμονες:

Γρηγόριος Θ. Στάθης, Ὁμότιμος Καθηγητὴς Βυζαντινῆς Μουσικολογίας τοῦ Τμήματος Μουσικῶν Σπουδῶν τοῦ Ἐθνικοῦ καὶ Καποδιστριακοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν – Διευθυντὴς τοῦ Ἱδρύματος Βυζαντινῆς Μουσικολογίας τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.
Ἀντώνιος Ἀλυγιζάκης, Ὁμότιμος Καθηγητὴς τοῦ Τμήματος Μουσικῆς Ἐπιστήμης καὶ Τέχνης τοῦ Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ἀθανάσιος Βουρλῆς, Ὁμότιμος Καθηγητὴς τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἐθνικοῦ καὶ Καποδιστριακοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν.
Γεώργιος Κουρουπέτρογλου, Ἀναπληρωτὴς Καθηγητὴς τοῦ Τμήματος Πληροφορικῆς καὶ Τηλεπικοινωνιῶν τοῦ Ἐθνικοῦ καὶ Καποδιστριακοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν – Διευθυντὴς τοῦ Τομέα Ἐπικοινωνιῶν καὶ Ἐπεξεργασίας Σήματος.

Το συνέδριο οργανώνει ο Τομέας Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, υποστηρίζεται από τον Δήμο Βόλου, και θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδoς και Αλμυρού, στα Μελισσιάτικα Βόλου, το τριήμερο 9 – 11 Ιουνίου 2016.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.