Απ. Τσανακίνας: Τα νέα μέτρα θα τελειώσουν τους παραγωγούς λαϊκών αγορών

Ταφόπλακα χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας Απόστολος Τσακανίκας, που εκτιμά ότι οι αγρότες – παραγωγοί θα εξαφανιστούν από τις λαϊκές αγορές, καθώς θα πρέπει να δουλεύουν μόνο για τους φόρους.

Η άνοδος συντελεστή στον ΦΠΑ, τόνισε ο κ. Τσανανίκας, οδήγησε σε αύξηση των αγροτικών εφοδίων (σπόροι, γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα), ποσοστό που δεν μπορεί να μετακυλιστεί στο καταναλωτικό κοινό, λόγω της ανέχειας που υπάρχει, με αποτέλεσμα το επάγγεμα του αγρότη να τελειώνει κάπου εδώ, όπως ανέφερε.
Ο κ. Τσακανίκας εξήγησε ότι η φορολογία, από 13% από το πρώτο Ευρώ σήμερα, θα ανέβει στο 26% ή 28%, η προκαταβολή φόρου, ακούγεται ότι θα πάει στο 75 με 100%, ενώ στα έξοδα αυτά πρέπει να προστεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ (400 ως 500 € για την κλίμακα ενός επί χρόνια επαγγελματία) το τέλος ΕΛΓΑ, ανάλογα με την παραγωγή, 200 – 2.000 € ετησίως.

Στη λαϊκή αγορά του Βόλου δραστηριοποιούνται περίπου 250 παραγωγοί – πωλητές, στους κύκλους των οποίων σήμερα επικρατούσε αναβρασμός, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, προσθέτοντας ότι ανάλογη εικόνα παρατηρεί κανείς στην Κρήτη, την Πεοπόννησο, την Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ο Απ. Τσακανίκας προέβλεψε ότι αν εφαρμοστούν όλα αυτά τα μέτρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι ότι οι παραγωγοί θα σβήσουν και θα φτάσουν στο βιοτικό επίπεδο του εργάτη, που, όπως ανέφερε «δεν έχει άγχος για την ασφάλισή του, ούτε αν ρίξει χαλάζι και χάει τη σοδειά του».

Φέροντας παράδειγμα για τα νέα δεδομένα, ο πρόεδρος των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών δήλωσε ότι αν ένας αγρότης – παραγωγός έχει 10.000 € ετήσιο εισόδημα, τα 2.600 € θα είναι ο φόρος, σχεδόν άλλα τόσα η προκαταβολή φόρου, 600 € ο φόρος επιτηδευματία συν τον φόρο αλληλεγγύης, καθώς και ποσό 500 € στον ΕΛΓΑ, οπότε, με τις ασφαλιστικέ εισφορές, όλο του το εισόδημα πρέπει να δοθεί σε φόρους και ασφάλιση, που σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να εργάζεται 365 μέρες ετησίως, μόνο για τα έξοδα. Σημείωσε δε ότι οι τοπικοί παραγωγοί έχουν μικρές εκτάσεις, που είναι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και απασχολούν όλα τα μέλη της οικογένειας και ότι με τέτοια μέτρα δεν είναι δυνατόν να ζήσει μια οικογένεια από μια τέτοια δραστηριότητα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.