Ιδιωτική εταιρεία «μαναντζάρισε» ο δήμαρχος στο Βιολογικό

Το πιλοτικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο ιδιώτης στους δημάρχους θα υιοθετηθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ αν είναι πετυχημένο τον προσεχή μήνα!

Σε ένα περίπου μήνα θα ληφθεί η απόφαση αν υιοθετηθεί το πιλοτικό σύστημα μικροοργανισμών στις εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου, που λειτουργεί ήδη εδώ και ένα μήνα με θεαματικά αποτελέσματα, μείωσης της λυματολάσπης και της ενέργειας, με μηδέν ρύπους και χωρίς χημικά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλ. Μπέο και τον υπεύθυνο της ιδιωτικής εταιρίας χημικό μηχανικό.

Τα παραπάνω ανέφερε, ξεναγώντας τους δημάρχους Τρικκαίων και Κιλελέρ, καθώς και δημάρχους της Μαγνησίας στις εγκαταστάσεις του Βιολογικό Καθαρισμού Βόλου, ενώ είχε προηγηθεί ξενάγηση στον ΧΥΤΑ Βόλου, όπου εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα για διαλογή απορριμμάτων και κομποστοποίηση.

Στο Βόλο βρέθηκαν σήμερα το πρωί, ο δήμαρχος Τρικκαίων Κώστας Παπαστεργίου και Κιλελέρ Θαν. Νασιακόπουλος, οι δήμαρχοι Αλμυρού Δημ. Εσερίδης, Ρ. Φεραίου Δημ. Νασίκας, Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτης, Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, καθώς και οι αντιδήμαρχοι Αλοννήσου Άγγ. Αργυρίου και Ν. Πηλίου Βαγ. Νασιόπουλος.

Για το πολιτικό πρόγραμμα το Βιολογικού Καθαρισμού, ο δήμαρχος έκανε λόγο για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα και στο τρίτο στάδιο επεξεργασίας, η καθαρότητα του νερού αγγίζει το 98%. Όπως εξήγησε με τη μέθοδο των μικροοργανισμών που τρώνε τα λύματα εδώ και ένα μήνα έχουν σταματήσει τα μηχανήματα αποξήρανσης λυμάτων που μεταφέροντας στον ΧΥΤΑ, έχει σταματήσει η οσμή, έχει μειωθεί η ενέργεια.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι τα πρώτα δείγματα που θα δοθούν στη δημοσιότητα τόσο για τον ΧΥΤΑ όσο και τον Βιολογικό είναι φοβερά και εκτίμησε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα η Δημοτική Αρχή θα είναι σε θέση να λειτουργεί συστηματικά, ώστε το νερό του Βιολογικού Καθαρισμού, να χρησιμοποιηθεί για άρδευση, πυρόσβεση και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, χωρίς να ξοδεύονται εκατομμύρια Ευρώ, όπως γίνεται σήμερα. αντί να πληρώνουμε εκ. ευρώ να το χρησιμοποιούμε είτε για την άρδευση, ή πυρόσβεση. Όπως ανέφερε, τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και θα υπάρχουν τεράστια οφέλη στην παραγωγή βιοενέργειας.

Ο Αχ. Μπέος έκανε λόγο για συμφέροντα εταιριών αξίας δις € που πλέον μένουν εκτός του Βιολογικού και, απαντώντας στο επιχείρημα ότι το σύστημα δεν είναι κάτι νέο, που ισχυρίζονται κάποιοι διερωτήθηκε γιατί δεν εφαρμόστηκε τόσα χρόνια, συμπληρώνοντας ότι μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι το καλό για την πόλη.
Ο Γιώργος Γκανάτσιος, χημικός μηχανικός της ιδιωτικής εταιρίας, ανέφερε ότι στον Βιολογικό Καθαρισμό του Βόλου χρησιμοποιείται μια φυσική μέθοδος με μη παθογόνους οργανισμούς με φυσικούς μικροοργανισμούς που συμπυκνώνουν τη φύση στην επεξεργασία των αποβλήτων.

Όπως ανέφερε «σκοπός είναι μηδέν ρύποι, οσμές, η μείωση της λυματολάσπης όλα αυτά με καθόλου χημικά και με το κοστολόγιο της λειτουργίας να μειώνεται δραστικά», ανέφερε και τόνισε ότι η διαδικασία είναι ευρεσιτεχνία της εταιρίας και εφαρμόζεται ήδη στις εγκαταστάσεις άλλων πόλεων όπως Πάτρα Ηράκλεια, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Καστοριά κ.α. Στο εξωτερικό η εταιρία συνεργάζεται με τη Γερμανία, το Μιλάνο, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τελευταία και με την Αυστρία. Προχωράμε στη μείωση της παραγόμενης λυματολάσπης και έχουμε και μείωση 40% της ενέργειας στην εγκατάσταση, σημείωσε ο κ. Γκανάτσιος, που σημείωσε ότι η λυματολάσπη, εκτός των ΧΥΤΑ δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί αλλού, αν και η χώρα μας δέχεται πρόστιμα για μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων λυματολάσπης στους ΧΥΤΑ.

Στον ΧΥΤΑ
Για το θέμα του πιλοτικού προγράμματος επεξεργασίας των απορριμμάτων και κομποστοποίησης στον ΧΥΤΑ Βόλου, ο δήμαρχος τόνισε ότι εξετάζεται αν θα είναι η επιλογή διαχείρισης για τη Μαγνησία.

Σύμφωνα με τον Αχιλ. Μπέο, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του προγράμματος και θα αποφασιστεί από το εργοστάσιο που θα γίνει στην περιοχή του ΧΥΤΑ, θα χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη μέθοδο διαλογής και κομποστοποίησης των απορριμμάτων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.