Δήλωση Μουτσινά για τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2013, είχα επισημάνει με ερώτηση μου στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον κίνδυνο που θα αντιμετώπιζαν οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας, να έχουν σημαντικές απώλειες ενισχύσεων. Παρά τις προγενέστερες δηλώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για εφαρμογή συγκεκριμένου «Σχεδίου Δράσης» για τον προσδιορισμό των επιλέξιμων βοσκότοπων και παρά τους ατέλειωτους διασταυρωτικούς ελέγχους, μεγάλο ποσοστό δικαιούχων κτηνοτρόφων διαπίστωσαν πρόσφατα την απώλεια ή περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2013, επισημαίνει σε δήλωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς.

Με την σημερινή της απόφαση, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αποφάσισε εκτός από την διεύρυνση ορισμένων βασικών κριτηρίων επιλεξιμότητας (πχ. το υπάρχον παράλογο ηλικιακό όριο των 65 ετών που ορίζεται σωστά στα 67 έτη), να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σε όλους, όσοι υπέβαλαν αίτηση, και είτε απερρίφθησαν στην πρώτη πληρωμή της εξισωτικής είτε έλαβαν μικρότερη της αναμενόμενης αποζημίωση, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενστάσεων την 31η Αυγούστου 2014.

«Μετά τους διαδοχικούς διασταυρωτικούς ελέγχους καθίσταται προφανές ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα που «προσφέρθηκε» από το Υπουργείο, αποτελεί άλλον έναν ελιγμό για ροκάνισμα χρόνου και ίσως και ευκαιρία να ξεφορτωθεί μερικούς ξεχασμένους δικαιούχους.
Αποδεικνύεται όπως λέει και ο λαός μας ότι : «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινίζει». Αποδεικνύεται η μέχρι σήμερα ανικανότητα του Υπουργείου να εφαρμόσει οποιοδήποτε παλιό ή νέο σχέδιο δράσης. Αποδεικνύεται η αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας η οποία όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες, έχουν βοσκοτόπους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (όσον αφορά τα γεωμορφολογικά στοιχεία, το είδος της βλάστησης ή το ποια δασική έκταση θεωρείται βοσκότοπος και αν είναι θαμνώδης, χορτολιβαδική, χαμηλής βλάστησης κ.λ.π.), ώστε οι ιδιαιτερότητες αυτές να αποτελούν κομβικό ζήτημα διεκδίκησης από τη χώρα μας προς την Ε.Ε.», τονίζει ο βουλευτής.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο εμπαιγμός των κτηνοτρόφων από την κυβέρνηση, η οποία οφείλει να διεκδικήσει το αυτονόητο από την Ε.Ε. ώστε να δοθεί σοβαρή και βιώσιμη λύση στο ζήτημα του χαρακτηρισμού των βοσκοτόπων, αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κτηνοτροφικός κλάδος θα οδηγηθεί στον αφανισμό, καταλήγει στη δήλωσή του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.