Διήμερο φεστιβάλ εκδηλώσεων

Με τον τίτλο: «Αρχιτεκτονική της κρίσης και κρίση στην αρχιτεκτονική»

Διήμερο φεστιβάλ εκδηλώσεων διοργανώνει ο φορέας «Camera Obscura», σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που παρεμβαίνει στην Αρχιτεκτονική σχολή του Βόλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το φεστιβάλ αυτό διοργανώνεται σε μια περίοδο όπου βιώνουμε από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κεφάλαιο συνολικότερα μία ακραία και βίαιη επίθεση. Μία επίθεση στη μόρφωση, στην εργασία και στα δικαιώματά μας. Αυτήν την περίοδο λοιπόν οι πόλεις μας μετατρέπονται σε πεδίο εκμετάλλευσης. Το δικαίωμα μας στην κατοικία καταργείται με τις κατασχέσεις και τα χαράτσια. Ακόμα και στο πανεπιστήμιό μας μπαίνουν απροκάλυπτα οι νόμοι της αγοράς.

Το πρόγραμμα σπουδών μας είναι έτσι διαμορφωμένο έτσι ώστε να βγαίνουμε αρχιτέκτονες-χρήσιμοι στην κάθε επιχείρηση και υποταγμένοι στον κάθε εργοδότη και στον εργασιακό μεσαίωνα. Τη στιγμή λοιπόν που υπάρχει αυτή η συγκυρία και οι τράπεζες διοργανώνουν εκδηλώσεις για το πώς θα πάρουν τα σπίτια των πιο φτωχών και πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας, τη στιγμή που η άθλια συγκυβέρνηση με τις επιταγές της ΕΕ ιδιωτικοποιούν τον αιγιαλό, εμείς διοργανώνουμε αυτές τις εκδηλώσεις και συζητάμε για το πώς θέλουμε να είναι οι πόλεις μας…. Εμείς δε θέλουμε mall και κτίρια-τέρατα που διαρρηγνύουν τον ιστό της πόλης και αποκλείουν κοινωνικές ομάδες με μόνο στόχο την κερδοφορία. Εμείς θέλουμε πόλεις σχεδιασμένες σύμφωνα με τις κοινωνικές μας ανάγκες… Θέλουμε πόλεις ορμητήρια νέων αγώνων!».

Πρόγραμμα του Φεστιβάλ: Πέμπτη 11/12, 20:00 ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Kοινωνικός ρόλος της Αρχιτεκτονικής: Πραγματικότητα και προοδευτικές δυνατότητες. Στις 23:00 ακολουθεί ρεμπέτικο γλέντι. Παρασκευή 12/12, 18:00: ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Κρίση και κατοικία: από το δικαίωμα στην κατοικία στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις. Στις 20:00, workshop με θέμα τη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στις αρχιτεκτονικές σχολές στο πανεπιστήμιο της κρίσης. Στο χώρο θα υπάρχουν θεματικά περίπτερα με θέματα: 1. “η πολεοδομική διάρθρωση του αστικού ιστού το Δεκέμβρη του ’44”. 2. Bauhaus και μοντερνισμός. Στο χώρο επίσης θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο καθώς και προβολές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.