ΕΛΜΕ: «Μπάχαλο» η κατάσταση στα σχολεία της Μαγνησίας

Το γεγονός ότι η κατάσταση στα σχολεία της Μαγνησίας είναι «μπάχαλο» και, παρά το γεγονός ότι φτάσαμε στις 20 Σεπτεμβρίου, σχεδόν το σύνολο των σχολείων υπολειτουργεί, κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, που έκαναν λόγο για τρεις υπουργικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε θέσεις διοίκησης, τη στιγμή που υπάρχει απροσδιόριστος αριθμός κενών, ενώ οι υπάρχοντες καθηγητές καλούνται να διδάξουν ακόμη και σε πέντε διαφορετικά σχολεία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν καθηγητές της ΕΛΜΕ σήμερα ζητούν από την κοινωνία να αφυπνιστεί και να διεκδικήσει το δικαίωμα των παιδιών της στο μόρφωση και στη ζωή, ενώ χαρακτήρισαν τα Σχολεία Εκπαιδευτικής Κατάρτισης, σχολεία – φαντάσματα, που κανείς δεν γνωρίζει που και με ποιο πλαίσιο θα λειτουργήσουν και τι πτυχία θα δίνουν στους απόφοιτους.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς τους 2500 καθηγητές και μαθητές που εξοβελίστηκαν πέρυσι από τα σχολεία, ενώ τόσο η ΟΛΜΕ, όσο και η ΕΛΜΕ, ζητούν την επαναλειτουργία των τμημάτων και την επιστροφή τους στα σχολεία.

Ακόμη αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση, καθώς από το 2006 οι δαπάνες για την Παιδεία μειώθηκαν κατά 47%, και έφτασα στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Οι καθηγητές ζητούν αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
Για την αξιολόγηση ανέφερε ότι κατατρώει τα σχολεία και δημιουργεί καθηγητές – πειθήνια όργανα, αυλοκόλακες και χειραγωγημένα αντιπρότυπα για τους μαθητές τους, ενώ ζητούν να παγώσει άμεσα οι διαδικασίες, να υπάρχει ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών.

Για την αναδιάρθρωση της Παιδείας τόνισε ότι δημιουργήθηκε μια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που θυσιάζει στο βωμό των ιδιωτών και του κεφαλαίου τους μαθητές, τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς και εισάγει δομές αμφίβολης αποτελεσματικότητας και στροφή των μαθητών σε μεγαλοεκπαιδευτήρια και φροντιστήρια. Με την ανακοίνωση της τράπεζας θεμάτων σε ένα χρόνο αυξήθηκε η προσέλευση των μαθητών σε φροντιστήρια κατά 16%, ανέφερε ο Σ. Σαβελίδης.

Επίσης, τόνισε ότι πλέον τα τμήματα πλέον αποτελούνται από 27 μαθητές και δεν δημιουργούνται όταν υπάρχουν λιγότεροι. Οι καθηγητές ζητούν τμήματα 20 μαθητών ανώτερο όριο, 15 στις κατευθύνσεις και ολιγομελή τμήματα ειδικά στα ΕΠΑΛ.
Τέλος, για την αύξηση των ωρών διδασκαλίας, τόνισε ότι εντατικοποιείται η εκπαίδευση, σε βάρος της ποιότητας και μένουν χιλιάδων αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, εκτός των σχολείων.

Υπάρχουν πολλά θέματα που χρήζουν διευκρινήσεων από το υπουργείο και κανείς δεν παίρνει την ευθύνη να το πράξει, τόνισε το μέλος της ΕΛΜΕ Κώστας Λαγός φέρνοντας ως παράδειγμα, το θέμα των μικτών τμημάτων κατεύθυνσης κ.α. Επιπλέον έγινε γνωστό ότι ελλείψεις υπάρχουν και σε βιβλία ενώ υπάρχουν πολλές κενές ώρες που στην ουσία δεν μπορούν να καλυφθούν, καθώς δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί. «Διαλύουν τα σχολεία για λογιστικούς λόγους, πράγμα απαράδεκτο» τόνισε ο κ. Λαγός.

«Υποτιμούν τη δημόσια εκπαίδευση. Το ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας ακόμη δεν έχει δώσει τα κενά των εκπαιδευτικών. Οι αποσπάσεις και οι μεταθέσεις άργησαν χαρακτηριστικά και το μόνο που έγινε στην ώρα του ήταν οι τρεις αποσπάσεις στα υπουργικά γραφεία» επισήμανε το μέλος του Δ.Σ. Διαλεχτή Τσιτούμη.

Ο Γιώργος Χαλκιαδόπουλος ζήτησε την επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία, για να μην αναγκάζονται οι μαθητές που ενδιαφέρονται για σχολές όπως η αρχιτεκτονική ή η εικαστικών τεχνών να τα διδάσκονται χωρίς να καταφεύγουν στα φροντιστήρια. Επίσης ζήτησε υποστήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης με δομές όπως οι σχολικές βιβλιοθήκες που καταργήθηκαν αλλά κι άμεση στελέχωση των ειδικών σχολείων και των δομών ειδικής αγωγής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.