Κ. Παπανάτσιου: Μακρόπνοο σχέδιο ανασυγκρότησης συνεταιριστικού κινήματος

Η Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μαγνησίας Κ.Παπανάτσιου, εισηγήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής στη συζήτηση κατά τη δεύτερη ανάγνωση για το σχέδιο νόμου για τους συνεταιρισμούς. Η κα Παπανάτσιου σημείωσε πως το σχέδιο νόμου προσβλέπει σε ένα μακρόπνοο σχέδιο για την ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος.

Παράλληλα τόνισε πως γίνεται μία προσπάθεια για την ενοποίηση των διάσπαρτων ρυθμίσεων και διατάξεων σχετικά με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς η κατάσταση στο συνεταιριστικό χώρο μέχρι σήμερα δεν τιμά ούτε τους αγρότες, ούτε τους παραγωγούς, ούτε το πολιτικό προσωπικό. Μεγάλο μέρος των συνεταιρισμών που είναι εγγεγραμμένοι επί της ουσίας δεν λειτουργούν, ενώ ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερχρέωσης.

Η βουλευτής σημείωσε εμφατικά πως η εικόνα του συνεταιριστικού κινήματος έχει συμβάλει στο να απαξιωθεί η έννοια του ”συνεταιρίζεστε”, στα μάτια του αγροτικού κόσμου αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας. Στόχος του σχεδίου νόμου λοιπόν, είναι να εξαλειφθούν οι παθογένειες που εμφανίστηκαν και ακολούθησαν το συνεταιριστικό χώρο για χρόνια οδηγώντας στην συνολική απαξίωση του.

Η κα Παπανάτσιου τόνισε πως μέσα από αυτή την προσπάθεια αναζωογόνησης του συνεργατισμού σκοπός είναι να βοηθηθούν οι μικροί αγρότες, οι οποίοι θα δημιουργήσουν δυνατούς και εύρωστους οικονομικά συνεταιρισμούς που με τη σειρά τους θα αποτελέσουν ανάχωμα στο ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον.

Στη συνέχεια η κα Παπανάτσιου αναφέρθηκε στα σημεία που έγιναν τροποποίηση μετά την ακρόαση των φορέων και την κατ’ άρθρο συζήτηση στην επιτροπή. Έτσι λοιπόν στο άρθρο 2, σχετικά με τους γυναικείους συνεταιρισμούς και για την ενίσχυση τους τα ιδρυτικά μέλη γίνονται 5. Ενώ στο Άρθρο 4 παράγραφος 1, μειώθηκε ο αριθμός των ιδρυτικών μελών, ώστε να διευκολυνθεί η ίδρυση συνεταιρισμών, στους Αγροτικούς τα ιδρυτικά μέλη γίνονται 20, των αλιευτικών συνεταιρισμών από 15 σε 10, και στην παρ.5 (α) τα τριάντα μέλη γίνονται 20 και ο κύκλος εργασιών από 500.000 σε 100.000 ευρώ. Στο Άρθρο 11 ο αριθμός των μελών του συνεταιρισμού για την εκλογή εποπτικού συμβουλίου μειώνεται στα 30.

Αντίστοιχα, μειώνεται και ο απαιτούμενος αριθμός των μελών του συνεταιρισμού για την παρουσία δικαστικού λειτουργού στο Άρθρο 17, σε 30 μέλη. Στο Άρθρο 29, αφαιρούνται όλες οι φοροαπαλλαγές, καθώς θα κατατεθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο Άρθρο 31 οι κλαδικοί συνεταιρισμοί θα μπορούν να ιδρύονται από 2 ιδρυτικά μέλη.

Τέλος, η βουλευτής αναφέρθηκε στην αλλαγή του Άρθρου 39 σχετικά με το Ταμείο συνεταιριστικής εκπαίδευσης. Έτσι, εκπρόσωπος από κάθε συνεταιρισμό με πλεόνασμα το 15 από κοινού με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα θα καταρτίσουν το καταστατικό του Ταμείου. Μετά την έγκριση του καταστατικού, γίνονται μέλη οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο συνεταιρισμοί.
Κλείνοντας, η κα Παπανάτσιου ανέφερε πως την ώρα που ο αγροτικός χώρος πρέπει να πατήσει σε στέρεες βάσεις, ο συνεργατισμός έχει πληγωθεί. Με προσήλωση στο στόχο για ένα δημοκρατικό,πλουραλιστικό και αυτοδύναμο συνεταιριστικό κίνημα θα βρεθεί το αντίδοτο στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.