Μουτσινάς: «Ανάγκη καθιέρωσης της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία»

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς, κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων:

Κύριε Υπουργέ,
Παρά τη μείωση του αριθμού των οδικών ατυχημάτων και των θυμάτων τους, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση (κατατασσόμενη σταθερά στις τελευταίες θέσεις) και οι πιθανότητες ατυχήματος στο οδικό δίκτυο της χώρας να παραμένουν αυξημένες συγκριτικά με τα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη.

Ο «φόρος αίματος» που πληρώνει κάθε χρόνο η κοινωνία μας συμπεριλαμβάνει 3.000 νεκρούς. Επίσης άλλοι 3.500 συμπολίτες μας οδηγούνται σε μόνιμη αναπηρία. Ειδικά στις ηλικίες 15 – 45 ετών, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου.

Επιπλέον το οικονομικό κόστος των οδικών ατυχημάτων στην Ελλάδα ξεπερνά τα 3 δις ευρώ ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Για την αντιμετώπιση της μάστιγας των τροχαίων ατυχημάτων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η παιδεία των νέων, ώστε να αποκτήσουν Κυκλοφοριακή Αγωγή. Ήδη από το 2013 υπάρχει σχετική εισήγηση η οποία συμπεριλαμβάνεται στην Έκθεση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, η οποία και έχει γίνει ομόφωνα δεκτή. Εκτός των άλλων προτάσεων (Ενεργοποίηση των Πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής, υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος, κλπ), στην Έκθεση επισημαίνεται η ανάγκη της καθολικής εφαρμογής προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής και η υποχρεωτικότητα που θα δώσει την ευκαιρία εκπαίδευσης σ’ όλους τους μαθητές, ώστε να εμπεδώσουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κυκλοφορούν και να συμπεριφέρονται είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Ποια είναι η εξέλιξη των πιλοτικών προγραμμάτων για την εκπαίδευση των μαθητών στην Κυκλοφοριακή Αγωγή και Παιδεία, και ποιος ο προγραμματισμός για την καθολική εφαρμογή της;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.