Οδηγίες για την αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών των πυρηνόκαπρων

Οδηγίες για την αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών των πυρηνόκαρπων δίνει με δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας

ΕΝΤΟΜΑ

ΑΝΑΡΣΙΑ─ΓΡΑΦΟΛΙΘΑ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ─ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ)
Η δραστηριότητα των ακμαίων των εντόμων έχει αρχίσει σε όλες τις περιοχές και εξελίσσεται με μικρούς σχετικά πληθυσμούς. Για την προστασία της νεαρής βλάστησης από τις προνύμφες των εντόμων, συστήνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο και κατά προτίμηση με σκευάσματα που καταπολεμούν και τα δύο έντομα.

ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ─ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ)
Η δραστηριότητα των ακμαίων του εντόμου έχει επίσης αρχίσει και εξελίσσεται με μικρούς σχετικά πληθυσμούς. Για την προστασία του νεαρού φυλλώματος από τις προνύμφες των εντόμων, συστήνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο μόλις διαπιστωθούν οι πρώτες χαρακτηριστικές προσβολές των προνυμφών (φαγώματα και δέσιμο φύλλων). Συστήνεται να χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα που καταπολεμούν ταυτόχρονα την ανάρσια και τη γραφολίθα.

ΑΦΙΔΕΣ (Μελίγκρες)
(ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ─ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ–ΚΕΡΑΣΙΑ–ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ)
Οι καιρικές συνθήκες και η τρυφερή βλάστηση ευνοούν την ανάπτυξη πληθυσμών αφίδων. Οι αφίδες προκαλούν έντονη παραμόρφωση της νεαρής βλάστησης, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και φορείς ιδιαίτερα καταστρεπτικών φυτοπαθογόνων ιών Σε οπωρώνες που παρατηρείται προσβολή της νεαρής βλάστησης από αφίδες, συνιστάται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ (Άσπρη ψώρα─Ψώρα Σαν Ζοζέ) Για την καταπολέμηση των κινητών μορφών των εντόμων που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή, συνιστάται επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, μόνο σε οπωρώνες που παρουσιάζουν προσβολή.Συνιστάται ο ψεκασμός μόνο των προσβεβλημένων δένδρων του οπωρώνα και πλήρης κάλυψη του κορμού και των βραχιόνων με το ψεκαστικό υγρό. Η καταπολέμηση των κοκκοειδών είναι δυνατό να συνδυαστεί με εκείνη για την ανάρσια και τη γραφολίθα.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΩΙΔΙΟ
(ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ)
Οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν μέχρι τώρα ευνοήσει την εκδήλωση της ασθένειας. Για την προστασία των καρπών και της βλάστησης από την ασθένεια συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο. Εφόσον επικρατεί ξηρός καιρός με μεγάλη ηλιοφάνεια, οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται, ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος, μέχρι το τέλος της ανάπτυξης των βλαστών.

ΚΟΡΥΝΕΟ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ–ΚΕΡΑΣΙΑ)
Ο υγρός και βροχερός καιρός ευνοεί σημαντικά την ανάπτυξη της μυκητίασης. Συστήνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο και ιδιαίτερα στους οπωρώνες που δεν εφαρμόστηκε καταπολέμηση κατά την πτώση των πετάλων.

ΚΥΛΙΝΔΡΟΣΠΟΡΙΩΣΗ (Κερασιά)
Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας. Συστήνεται η συνέχιση της προστασίας της καλλιέργειας από τον μύκητα με τη χρήση κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου. ΣΥΣΤΑΣΗ: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.