Ολοκληρώθηκε το τριήμερο Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή 500 συνέδρων

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή 500 συνέδρων ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου το τριήμερο Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η διοργάνωση του Συνεδρίου έγινε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (Π.Ε.Σ.Κ.Ο.) σε σύμπραξη με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και σε συνεργασία τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στο χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα, σε σχέση με τα μέχρι σήμερα, που ξεκινά από τα κάτω, δηλαδή από τους ίδιους τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας.

Στο τριήμερο αυτό, 80 ομιλητές σε 16 θεματικές ενότητας ανέδειξαν προβλήματα και παρουσίασαν θέσεις, πολιτικές και προτάσεις για τον Τρίτο Τομέα της Οικονομίας στην Ελλάδα.

Από τις τοποθετήσεις τόσο των εισηγητών όσο και των συνέδρων, προέκυψε η ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία και δικτύωση μεταξύ των φορέων της κοινωνικής οικονομίας για την υιοθέτηση και προώθηση κοινών προτάσεων και δράσεων σε θεσμικό επίπεδο και ανά τομέα.

Παράλληλα αναδείχθηκε η μεγάλη σημασία της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με φορείς της Κοινωνίας Οικονομίας, μέσω της δημιουργίας Τοπικών Κοινωνικών Αναπτυξιακών Συμπράξεων.

Μέσα από το Συνέδριο προτάθηκε η διαμόρφωση ενός πεδίου έρευνας για τη κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα με τη συμβολή του Παντείου Πανεπιστημίου. Η ανάπτυξη του πεδίου μπορεί να γίνει τόσο με την προσθήκη μαθημάτων Κοινωνικής Οικονομίας στο Πρόγραμμα Σπουδών, όσο και με τη δημιουργία σχετικού Ερευνητικού Ινστιτούτου.

Στο συνέδριο συμμετείχε ο Alain Coheur, ως εκπρόσωπος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της ΕΕ, ο οποίος έδωσε τη διάσταση της Κοινωνικής Οικονομίας σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Η επιστημονική διάσταση της Κοινωνικής Οικονομίας αναπτύχθηκε από τη θεματική ενότητα του Παντείου Πανεπιστημίου με τίτλο «Οι κοινωνικές επιστήμες και η κοινωνική αλληλεγγύη», την επιμέλεια της οποίας είχε αναλάβει ο κος Ανδρέας Λύτρας, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε, ο Αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, κος Ιωάννης Σακέλλης, Καθηγητής Οικονομικής της Εργασίας – Κοινωνικής Πολιτικής Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Τους συνέδρους καλωσόρισε η κα Αρτινοπούλου Βασιλική, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και η κα Στρατηγάκη Μαρία, Αντιδήμαρχος Αθηναίων ως εκπρόσωπος του Δήμου, υπό την Αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο.

Το συνέδριο χαιρέτησαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Βασίλειος, Πρωτοπρεσβύτερος, Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, η κα Θεανώ Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κος Παυσανίας Παπαγεωργίου, Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, ο κος Χαράλαμπος Κασίμης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, ο κος Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ο κος Θέμης Δημητρακόπουλος, Εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας, ο κος Βασίλης Λιόγκας, Εκπρόσωπος του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κα Καλλιόπη Σταυροπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής, ο κος Δημήτρης Κάρναβος, Δήμαρχος Καλλιθέας, ο κος Χιωτάκης Νίκος, Εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ο κος Αντώνης Γκουντάρας, Δήμαρχος Αγιάς, ο κος Κώστας Λαμπρόπουλος, Εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, ο κος Κουγιουμτζής Νικόλαος, Εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ και ο κος Δημήτριος Κουτσοθεόδωρος, Πρόεδρος του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ & ΑΛΙΕΙΑΣ Α.Ε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου έδωσαν το παρόν δεκάδες εκπρόσωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς από την Κοινωνία των Πολιτών.
1

2

4

5

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.