«Συνεχίζεται η ομηρία για 25.000 αποφοίτους δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ»

Ο βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς, κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων:
Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα παραμένουν πάνω από 25.000 απόφοιτοι των ΙΕΚ, με ευθύνη πρωτίστως του υπουργείου Παιδείας και των συναρμόδιων υπουργείων, αφού χρειάστηκαν 2 χρόνια για την συνυπογραφή της σχετικής ΚΥΑ.
Η κυβερνητική ανικανότητα και η γραφειοκρατία διασταυρώθηκαν με τον μνημονιακό νόμο 4093/12 για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, άρθρο του οποίου παραπέμπει στη θεσμοθέτηση του «Συστήματος Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης των αποφοίτων ΙΕΚ».
Αυτή η δαιδαλώδης συσχέτιση των μνημονιακών υποχρεώσεων με τα επαγγελματικά δικαιώματα, εγκλωβίζει χιλιάδες νέους ανθρώπους της χώρας που περιμένουν τις εξετάσεις πιστοποίησης για να μπορέσουν να ελπίζουν στην εξεύρεση εργασίας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει διευθετηθεί και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίλυσή του.
Σε σχετική ερώτηση που είχα απευθύνει στον υπουργό Παιδείας στις 24-3-1014 (αρ. πρωτ. 7242), ο τότε υπουργός είχε απαντήσει ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαιτείται είχε επιτέλους πάρει το δρόμο για δημοσίευση στο ΦΕΚ.
Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για τις ημερομηνίες και το χρονοδιάγραμμα πιστοποίησης Αποφοίτων ΙΕΚ, ούτε από τον αρμόδιο ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού), ούτε από το Υπουργείο Παιδείας.
Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή η συνεχιζόμενη αυτή ομηρεία 25.000 αποφοίτων ΙΕΚ πρέπει επιτέλους να τελειώσει,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Πότε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων ΙΕΚ ώστε να μπορέσουν επιτέλους οι χιλιάδες αυτοί νέοι να χρησιμοποιήσουν τα πτυχία τους στις επαγγελματικές δραστηριότητες;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.