«‘Τέλος παιχνιδιού’: Καλά ή κακά νέα; Ερωτήματα γύρω από την Εσχατολογία»

Διεθνές Συνέδριο στη Γενεύη, με τη συμμετοχή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από 22 μέχρι 24 Οκτωβρίου, 2015 στη Γενεύη το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «‘Τέλος παιχνιδιού’: Καλά ή κακά νέα; Ερωτήματα γύρω από την Εσχατολογία», το οποίο διοργανώθηκε από την Προτεσταντική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, με την ειδική φροντίδα των Καθηγητών Christophe Chalamet, Andreas Dettwiler, Ghislain Waterlot και με την υποστήριξη της Ελβετικής Εταιρείας Θεολογίας (SSTH), της Διάσκεψης των Πανεπιστημίων της Δυτικής Ελβετίας (CuSO), του Συλλόγου των Φίλων της Θεολογικής Σχολής Γενεύης (SAFT) και της Διοικητικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές κυρίως από την Ευρώπη, αλλά και από την Αμερική και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος και μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων.

Όπως σημειώνεται στην προβληματική του συνεδρίου, η εκ μέρους μας κατανόηση της ιστορίας και του χρόνου, ακόμα και στις πιο εκκοσμικευμένες εκφράσεις τους, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από την εβραϊκή και χριστιανική παράδοση. Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή προϋποτίθεται μια γραμμική δυναμική πορεία που έχει τις ρίζες της σε μια απόλυτη αφετηρία και εξελίσσεται προς ένα τελικό ορίζοντα. Στην περίπτωση αυτή η ανθρωπότητα κινείται μεταξύ των δύο αυτών ορίων.

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την εσχατολογία – δηλ. κάθε λόγος για το τέλος – είναι πολλά και ιδιαίτερα ακανθώδη. Ποια είναι η έννοια του «τέλους» αυτού; Αφορά στο τέλος του κάθε ανθρώπινου όντος με το θάνατό του ή το τέλος του κόσμου, όπως προτείνεται από την αποκαλυπτική παράδοση; Το τέλος αυτό έρχεται προς εμάς ή συμβαίνει το αντίστροφο; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχόλησαν του συνέδρους, ενώ την κεντρική ομιλία με την οποία έκλεισε το συνέδριο εκφώνησε ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας(Οικουμενικό Πατριαρχείο, Ακαδημαϊκός), ο οποίος μίλησε με θέμα «‘Το τέλος είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάμε’. Σκέψεις γύρω από την εσχατολογική οντολογία». Στο Συνέδριο έλαβε μέρος και ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εσχατολογία και η μελλοντικά προσανατολισμένη ερμηνευτική στο έργο του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα».

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.