Το Πήλιο, η Μαγνησία είναι ένας ιδανικός προορισμός για να περάσουμε όμορφες στιγμές. Στην περιοχή κάθε εποχή ζωγραφίζει ένα συναρπαστικό πορτρέτο της ομορφιάς της φύσης, προσφέροντας σε όλους την ευκαιρία να αφεθούν και να βιώσουν ξεχωριστά θαύματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το Πήλιο ξεδιπλώνει την απαράμιλλη ομορφιά του, επιτρέποντάς μας να αγκαλιάσουμε τα ποικίλα και συνεχώς μεταβαλλόμενα τοπία του. Συνδυάζοντας τη φυσική ομορφιά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τις εκδηλώσεις, μπορούμε να βιώσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία και να πάρουμε μια ανάσα καθαρού αέρα, που θα μας χαλαρώσει και θα μας ηρεμήσει από την καθημερινότητα.
Πορταριά και Μακρινίτσα
Είναι χωριά φωτογενή, με τουριστική ανάπτυξη, αλλά και την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική τους ακέραιη, με πολλά αξιοθέατα, καλές υποδομές και σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Βόλο.
Η Πορταριά, όντας το πιο κοντινό χωριό του Πηλίου στον Βόλο, αφενός έχει γίνει ιδιαίτερα τουριστική και συγκεντρώνει πολύ κόσμο τα Σαββατοκύριακα και στις περιόδους των διακοπών. Από την άλλη πλευρά, αυτό είναι και το ατού της, γιατί οι υποδομές έχουν εξελιχθεί πολύ κι έτσι διαθέτει πολύ καλά ξενοδοχεία, βίλες και διαμερίσματα, μαγαζιά με προϊόντα, εστιατόρια και καφέ-μπαρ αξιώσεων. Η θέα από διάφορα σημεία του οικισμού είναι εξαίσια, η αρχιτεκτονική της Πορταριάς παραμένει αυθεντική πηλιορείτικη, καλντερίμια και αξιοθέατα υπάρχουν. Η μοναδική φύση και η αρχιτεκτονική του Πηλίου, που αποκαλύπτεται όταν βγείτε από τον κεντρικό δρόμο και περπατήσετε στα καλντερίμια, ή καθίσετε στην πλατανοσκέπαστη πλατεία όταν δεν έχει κόσμο, θα σας κάνει να χαλαρώσετε από την πρώτη ώρα. Η Μακρινίτσα, είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου που έχει κρατήσει ακέραιη την αρχιτεκτονική κληρονομιά του και διατηρεί δεκάδες βορειοελλαδίτικου τύπου οικήματα κάποια από τα οποία έχουν γίνει ξενώνες. Έχει, εκτός όλων των άλλων, πύργους κτισμένους κατά τον 17ο με 18ο αιώνα κι ένα λιθόστρωτο δίκτυο χαρακτηρισμένο ως «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο». Όλο το χωριό, άλλωστε, είναι «Διατηρητέος Παραδοσιακός Οικισμός» και μάλιστα απολύτου προστασίας. Πρόσθετο πλεονέκτημα της Μακρινίτσας είναι η πανοραμική θέα που προσφέρει από διάφορα σημεία, καθώς είναι κτισμένη αμφιθεατρικά με μεγάλες υψομετρικές διαφορές ανάμεσα στις γειτονιές της που φθάνουν τα 500 μέτρα. Λόγω αυτής της θέας έχει αποκτήσει δια βίου τον χαρακτηρισμό «Μπαλκόνι του Πηλίου», η πατρότητα του οποίου ανήκει στον Ελευθέριο Βενιζέλο που επισκέφθηκε το χωριό το 1934.
Oρεινά και παράλια στο Νότιο Πήλιο!
Το Πήλιο προσφέρεται για όλες τις προτιμήσεις, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα. Το Νότιο Πήλιο μάλιστα διαθέτει επιλογές για όλα τα… γούστα! Για ορεινές εξορμήσεις σε Bυζίτσα, Μηλιές, Άγιο Γεώργιο Νηλείας, Λαύκο και σε άλλα πολλά παραδοσιακά σημεία, αλλά και για παραλιακές σε Καλά Νερά, Αργαλαστή, Λεφόκαστρο, Μηλίνα και Χόρτο, οι επιλογές είναι πολλές και είτε με παρέα ή με την οικογένεια, μπορείτε να απολαύσετε μία υπέροχη ημέρα!
Δάσος Κουρί για επαφή με τη φύση!
Αν θέλετε να απολαύσετε μία ημέρα στο πράσινο και κυριολεκτικά μέσα στη φύση, τότε το Δάσος Κουρί στον Αλμυρό σας περιμένει.
Το δάσος καταλαμβάνει 1.200 στρέμματα σε περίφραξη και ως πεδινό δρυοδάσος, πρόκειται για σπάνιο οικοσύστημα στην Ελλάδα. Επίσης, έχει σημαντική αξία ως χώρος περιβαλλοντικής ενημέρωσης πολιτών, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών και αναψυχής!
Οι διαστημικές λίμνες Ζερέλια
Για καφέ ή φαγητό με θέα δίδυμες λίμνες με… εξωγήινη προέλευση, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τα Ζερέλια!
Τα Ζηρέλια ή Ζερέλια είναι δύο λίμνες κυκλικού σχήματος, που βρίσκονται 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Αλμυρού και 2,5 χλμ από το Δ.Δ. Ευξεινούπολης, σε υψόμετρο 130 μέτρων από τη θάλασσα, στους βόρειους πρόποδες της Όθρυος. Η ιδιαιτερότητα των λιμνών αυτών οφείλεται στην πιθανολογούμενη μετεωριτική τους προέλευση και η θέα από ψηλά είναι τρομερή! Παράλληλα η περιήγηση στην περιοχή αφήνει ανεξίτηλες εικόνες που θα σας συνοδεύουν για μία ζωή!
Στο Τρίκερι και στην Αγία Κυριακή
Αν βρεθείς στην Αγία Κυριακή τότε θα είσαι στο σωστό σημείο προκειμένου να βιώσεις μια μοναδικά ήρεμη και γαλήνια εμπειρία, σε έναν τόπο που χαρακτηρίζεται για την παράδοση και τη γραφικότητά του, ενώ τα καταστήματα της περιοχής θα σου προσφέρουν ξεχωριστά θαλασσινά γεύματα.
Από την άλλη, το Παλαιό Τρίκερι είναι το μοναδικό κατοικημένο νησάκι στην «αγκαλιά» του κόλπου, απλώνεται σε μια έκταση μόλις 2,5 τ. χλμ. -μπορεί κανείς να περπατήσει όλο το νησί μέσα σε 2 με 3 ώρες- και προσεγγίζεται μόνο με καΐκι από τη γειτονική ακτή του Πηλίου. Η ημερήσια εξόρμηση σ’ αυτό σχεδόν επιβάλλεται!
Στη Φάρμα Καραΐσκου για μία ημέρα μέσα στη φύση!
Στην Πορταριά, το αγρόκτημα της Φάρμας Καραΐσκου είναι ιδανικός προορισμός για κάθε ημέρα της Άνοιξης. Ζευγάρια και οικογένειες μπορούν να έχουν μία ημέρα γεμάτη δραστηριότητες στη φύση, γνωρίζοντας από κοντά οικόσιτα και όχι μόνο ζώα, αλλά και απολαμβάνοντας γεύσεις με υλικά κατευθείαν από το αγρόκτημα!
Απαραίτητη τουλάχιστον μια…γύρα
Μια βόλτα στον Βόλο και την Μαγνησία δεν μπορεί να μην συνοδευτεί από μια επίσκεψη στα φημισμένα τσιπουράδικα της περιοχής, μια ιστορία γεύσεων που ξεκινά από τις αρχές του αιώνα.
Γιατί…
…το τσιπουράδικο είναι μέρος της ζωντανής παράδοσης της περιοχής, ήταν μία ιεροτελεστία
που έγινε «θεσμός» για το Βόλο και αγαπήθηκε από τους επισκέπτες του.
Γιατί…
…όποιος γνωρίσει την μοναδική στην Ελλάδα ατμόσφαιρα των τσιπουράδικων του Βόλου, τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις,γίνεται φανατικός έρχεται ξανά και ξανά.
Η συνάντηση του μεσημεριού
Ο «θεσμός» ξεκίνησε από τους πρόσφυγες της Μικρασίας, που εγκαταστάθηκαν στο Βόλο μετά την ανταλλαγή του ’22 και κυρίως αυτούς που δούλευαν στη θάλασσα και στο
λιμάνι. Το μεσημέρι,μετά τη δουλειά μαζεύονταν στα καφενεδάκια του Λιμανιού και έπιναν το τσιπουράκι τους, που το συνόδευαν με μεζέδες, σερβιρισμένους, πάντα,
σε μικρά πιατάκια. Η μεσημεριανή συνάντηση στα καφενεδάκια της παραλίας, με το τσίπουρο και τα πολλά μικρά πιάτα με μεζέδες της θάλασσας στο τραπέζι, ήταν μία ιεροτελεστία που πολύσύντομα έγινε καθημερινή συνήθεια για τους Βολιώτες εργάτες.
Οι παρέες αυξάνονταν, όπως και οι παραγγελίες. Οι μεζέδες γίνονταν όλο και πιο εξεζητημένοι, αλλά κυρίαρχη γεύση παρέμεναν τα θαλασσινά.
Η γεύση της άρμης που προσφέρουν τα αιγαιοπελαγίτικα ψάρια και τα ψάρια του Παγασητικού, παραγκώνιζαν κάθε μορφής κρεατικά από το τραπέζι.
Και η παράδοση συνεχίζεται
Το τσιπουράδικο της γειτονιάς ή της παραλίας καθιερώθηκε ως ο βασικός τόπος συνάντησης των βολιωτών, αλλά πλέον δεν προσφέρει ευχαρίστηση μόνο το μεσημέρι. Η φήμη των ουζερί του Βόλου εξαπλώθηκε γρήγορα σ΄όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό από τους τουρίστες που τα γνωρίζουν, γεύονται τους εκλεκτούς μεζέδες και γίνονται
φανατικοί θαμώνες τους. Το μυστικό της επιτυχίας τους κρύβεται στο γνήσιο τσίπουρο, στα καλομαγειρεμένα και σε ατέλειωτη ποικιλία μεζεδάκια.Κυρίως, όμως, στις συνταγές, στα «μαγικά» συστατικά που οι μάγειροι δεν αποκαλύπτουν, παρά μόνο σε όσους θα συνεχίσουν την παράδοση. Γι αυτό και τα τσιπουράδικατου Βόλου είναι μοναδικά στην Ελλάδα.
Η γεύση έχει τον πρώτο λόγο
Ποιά είναι η σπεσιαλιτέ; Κατ” αρχήν ό,τι βγάλει το καικι. Οι σχάρες, το τηγάνι και οι κατσαρόλες είναι συνεχώς γεμάτα με όλους τους θησαυρούς της θάλασσας. Καλαμαράκια, σουπιές, χταποδάκια, κουτσουμούρες, σαρδέλες, μαρίδες, γαύροι, μύδια, γυαλιστερές, στρείδια, φούσκες, πίνες, κυδώνια, καραβίδες, γαρίδες, καβούρια, μέχρι και ξιφίες, σολομούς, ροφούς, παλαμίδες και αστακούς. Οι παραδοσιακοί μεζέδες που συνοδεύουν κάθε 25αράκι τσίπουρο, κερδίζουν και τους πιο απαιτητικούς. Ποιός μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να δοκιμάσει καβουροσαλάτα,μελιτζανοσαλάτα, γαριδοσαλάτα, μύδια, ή γαρίδες σαγανάκι, φέτα ψητή με ντομάτα, καλαμάρι γεμιστό, χταποδάκι ξιδάτο, μυδοπίλαφο, πατάτες ψητές, μύδια αχνιστά, όλα χειροποίητα και μαγειρευμένα με παροδοσιακές συνταγές.

































