Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος

Ερώτηση για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», επισημαίνοντας τις συνεχείς μεταθέσεις της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος, το κόστος για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία από την καθυστέρηση, καθώς και τις συνέπειες για τα σχετικά με το πρόγραμμα επαγγέλματα και επιχειρήσεις, τα οποία θα μπορούσαν να αναζωογονηθούν, είχε καταθέσει ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο υπουργός στην απάντησή του αρκείται στην αναφορά γενικών στοιχείων σχετικά με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ». Συγκεκριμένα, τονίζει ότι το υπουργείο προχωράει σε βελτιώσεις που απαιτούνται, προκειμένου η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων εκ μέρους των πολιτών να είναι απλούστερη και η συνολική διαδικασία ταχύτερη, καθώς και να υπάρχει η δυνατότητα αίτησης στο πρόγραμμα χωρίς την υποχρεωτική λήψη δανείου. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστεί, ότι οι πόροι του προγράμματος, αφενός θα αφορούν σε πολίτες που δεν μπορούν από μόνοι τους να προβούν στην ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους και αφετέρου στις πιο ενεργοβόρες κατοικίες.
Ο υπουργός, όμως, δεν απαντάει στο κρίσιμο ζήτημα της έναρξης του εν λόγω προγράμματος, η έναρξη του οποίου έχει μετατεθεί πολλές φορές. Αν και είχε προβλεφθεί ότι το πρόγραμμα θα ενεργοποιούνταν ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, αυτό δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Η κίνηση των σχετικών διαδικασιών απαιτεί αρκετό χρονικό διάστημα και τη δεδομένη χρονική στιγμή, ακόμα και αν προκηρυχθεί το πρόγραμμα στο τέλος του καλοκαιριού, οι απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες δεν θα μπορέσουν να γίνουν επειδή σταματούν κατά τους χειμερινούς μήνες. Η καθυστέρηση αυτή, κρατά την Ελλάδα πίσω στους στόχους της για την ενεργειακή απόδοση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.