Αλ. Μεϊκόπουλος: Παράταση συντάξεων και επιδομάτων λόγω αναπηρίας

Για ένα εξάμηνο μέχρι την ιατρική κρίση των ΚΕΠΑ

Αναδρομική από 01.07.2017 παράταση στην καταβολή συντάξεων και επιδομάτων λόγω αναπηρίας στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, προβλέπεται σε εγκύκλιο που υπέγραψε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πετρόπουλος. Το θέμα αυτό είχε αναδείξει και παλαιότερα με σχετική ερώτησή του προς το αρμόδιο Υπουργείο ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επισημαίνοντας την αναγκαιότητα παράτασης στο δικαίωμα της συνταξιοδότησης των ατόμων με αναπηρία στις περιπτώσεις λήξης αυτού και εφόσον εκκρεμεί ιατρική κρίση στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ώστε να συνεχίζουν να λαμβάνουν το ποσό της παροχής για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Η με αρ. πρωτ. Φ80000/οικ.44541/1849/14.11.2017 Εγκύκλιος (ΑΔΑ:7Τ30465Θ1Ω-7ΔΒ) εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 28 του Ν.4488/2017 με το οποίο δεν ορίζεται πλέον συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης ισχύος της νομοθετικής πρόβλεψης για την εξάμηνη παράταση της καταβολής των συντάξεων. Πιο συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του εν λόγω νόμου με έναρξη ισχύος από 01.07.2017, παρατάθηκε επ’ αόριστον η ισχύς της διάταξης (παρ. 3 αρ. 50 Ν.4430/2016) με την οποία ορίζεται ότι στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ, ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για έξι μήνες ενώ το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για αυτό το χρονικό διάστημα είναι το ίδιο ποσό που λάμβαναν οι συνταξιούχοι και πριν από την λήξη του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.

Διευκρινίζεται πως στην εν λόγω ρύθμιση υπάγονται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, εφόσον το σχετικό δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λήγει από 01.07.2017 και εφεξής και εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητά τους. Επίσης οι δικαιούχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων θα πρέπει να έχουν δικαιωθεί κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα για σύνταξη λόγω αναπηρίας κατόπιν κρίσης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι η παράταση καταβολής έχει αναδρομική ισχύ από 01.07.2017 και εφαρμόζεται εκτός από τις συντάξεις λόγω αναπηρίας και για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας όπως προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικά, απόλυτης αναπηρίας.

Με δεδομένη την αυξημένη ευαισθησία όταν πρόκειται για κοινωνικές ομάδες, όπως οι άποροι και τα άτομα με αναπηρία και καθώς τα επιδόματα και οι συντάξεις που χορηγούνται με αιτία την αναπηρία αποτελούν εισοδήματα βιοπορισμού για τους δικαιούχους, η Κυβέρνηση για ακόμη μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα την μέριμνά της για τη στήριξη όλων όσων χρήζουν άμεσης ανακούφισης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.