Αλ.Μεϊκόπουλος: «Εμπαίζουν τις μικρές επιχειρήσεις της Μαγνησίας- Έμειναν εκτός και από το ΑΝΑΣΑ ΙΙ»

«Για ποιο λόγο επιλέχθηκε ως μόνο κριτήριο ένταξης στο Πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ ΙΙ το κριτήριο μείωσης του τζίρου και όχι αυτό της μείωσης των πραγματικών κερδών των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας;», ρώτησε ευθέως τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Ο Βουλευτής, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε,  κατέθεσε Ερώτηση,  στηλιτεύοντας το γεγονός ότι πολλές πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της Μαγνησίας έμειναν για ακόμα μία φορά εκτός της χρηματοδότησης.

Το Πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ ΙΙ υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σκοπός του, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων, ήταν να χρηματοδοτηθούν οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον Covid-19 και δεν είχαν καταφέρει να ενταχθούν στο ΑΝΑΣΑ Ι. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έληξε στις 29/04/2022, ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος έφτασε τα 23,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ενισχυθούν με ποσά από 2.000 έως 7.000 ευρώ. Αποκλειστικό κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα και την αντίστοιχη χρηματοδότηση αποτελούσε μόνο το ποσοστό μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων από 20% και άνω.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στη Μαγνησία, καταγγέλλουν ότι το συγκεκριμένο κριτήριο κατέστησε για ακόμα μία φορά αδύνατη την ένταξή τους στο Πρόγραμμα (όπως συνέβη και στο ΑΝΑΣΑ Ι). «Όπως δηλώνουν οι «μικροί» επιχειρηματίες της περιοχής, εν μέσω πανδημίας και για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα μεγάλα πολυκαταστήματα και να μην χάσουν την πελατεία τους, «έριξαν» κατά πολύ τις τιμές των προϊόντων τους. Αποτέλεσμα ήταν, να υπάρχει μεν φαινομενικός τζίρος, ωστόσο τα πραγματικά τους κέρδη να είναι ελάχιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, στη συνέχεια, ότι, η διαμόρφωση του κριτηρίου ένταξης στο Πρόγραμμα μόνο με βάση τον τζίρο οδήγησε σε πολλά φαινόμενα οριακού αποκλεισμού επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, πολύ μικρή επιχείρηση με μείωση τζίρου 17% (αντί για 20%) έμεινε εκτός.

«Οι επιχειρηματίες της Μαγνησίας δεν μπορούν παρά να αισθάνονται ότι η πολιτεία τους εμπαίζει, καθώς για ακόμα μία φορά αποκλείονται από τη χρηματοδότηση, παρότι μέσα στην πανδημία τα κέρδη τους κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση και δεν έλαβαν καμία πραγματική ενίσχυση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού για να ενισχυθούν επιτέλους όλες οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της περιοχής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.