Αλ. Μεϊκόπουλος: «Ενόψει επισιτιστικής κρίσης να μη μείνει κανένας νέος αγρότης εκτός ενίσχυσης»

Κανένας αγρότης να μην μείνει εκτός του προγράμματος Νέων Γεωργών τονίζει σε δήλωσή του  ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, που κάνει λόγο για εκατοντάδες νέους και νέες που κόπηκαν από το πρόγραμμα στήριξης.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι «Στις 17 Ιουνίου, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα αξιολόγησης του προγράμματος Νέων Γεωργών 2022 σε 7 από τις 13 Περιφέρειες, ανάμεσα στις οποίες και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εκατοντάδες νέοι αγρότες και αγρότισσες έμειναν εκτός προγράμματος στήριξης, ορισμένοι από τους οποίους συγκέντρωναν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλεξιμότητας, λόγω μη κάλυψης από το όριο των διαθέσιμων πιστώσεων. Σε άλλη περίπτωση, γραφειοκρατικά προβλήματα δημιούργησαν τον κίνδυνο να αποκλειστούν δικαιούχοι που κατέχουν κηπευτικές καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης. Σε ορεινές περιοχές, όπως στην περιοχή της Ζαγοράς, πολλοί νέοι και νέες δεν έλαβαν καν βαθμολογία που να τους επιτρέπει να ενταχθούν στην ενίσχυση και να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα στον πρωτογενή τομέα.

«Ενόψει επισιτιστικής κρίσης και μαζικής εγκατάλειψης της υπαίθρου από αγρότες, λόγω του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής, είναι άμεση προτεραιότητα να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να παραμείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την παραγωγική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να μην αφήσει κανέναν δικαιούχο εκτός του προγράμματος νέων αγροτών και να αντλήσει όλους τους απαιτούμενους πόρους για την κάλυψη όλων των δικαιούχων του προγράμματος» τόνισε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Σε παρέμβαση που πραγματοποίησε προς τον αρμόδιο Υπουργό, διαβίβασε σχετική επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου στην οποία ζητείται να διαφοροποιηθεί το πλαίσιο για τις ορεινές, νησιωτικές και εν γένει μειονεκτικές περιοχές για αγροτική εγκατάσταση και να ληφθεί υπόψη η αδυναμία επενδύσεων που δίνουν τη μέγιστη μοριοδότηση σε αυτές λόγω αδυναμίας αδειοδοτήσεων για διάφορες κατασκευές, του μικρού κλήρου και άλλων ζητημάτων που είναι γνωστά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.