Αλ. Μεϊκόπουλος για τον εκλογικό νόμο: «Η ΝΔ θα πρέπει να γνωρίζει πως οι παλιές συνταγές οδηγούν σε παλιά δεινά»

Σε δήλωση προχώρησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο που φέρνει προς ψήφιση η Ν.Δ. στη Βουλή. Ο Βουλευτής, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η ΝΔ θα πρέπει να γνωρίσει πως οι παλιές συνταγές οδηγούν σε παλιά δεινά.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μεϊκόπουλου:
“Το 2016, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Ν. 4406 για τον τρόπο εκλογής των βουλευτών, προχώρησε στην κατάργηση του μπόνους που ίσχυε μέχρι τότε για το πρώτο κόμμα και καθιέρωσε την απλή αναλογική, σε μία προσπάθεια το ελληνικό κοινοβούλιο να αντανακλά όσο το δυνατόν περισσότερο στην εκφρασμένη και καθαρή λαϊκή βούληση.
Σήμερα, έξι μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης και χωρίς ο εκλογικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει προλάβει να εφαρμοστεί ούτε μία φορά, ώστε να αποδειχθεί στην πράξη η λειτουργία και η αποτελεσματικότητά του, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο και να επιστρέψει στο πλειοψηφικό σύστημα, με κλιμακωτό μπόνους μεταξύ 20 και 50 εδρών αναλογικά για το πρώτο κόμμα.
Η επιλογή ανάμεσα στην απλή αναλογική και το σύστημα του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα είναι στην ουσία επιλογή μεταξύ του «νέου» και του «παλιού», της ελεύθερης πολιτικής επιλογής του εκλογέα και της χειριστικής λογικής «του λιγότερου κακού», της καθαρής αποτύπωσης της έκφρασης της λαϊκής βούλησης και της διαμόρφωσης τεχνητών πλειοψηφιών.
Άλλωστε ιστορικά, όλα τα προηγούμενα χρόνια εφαρμογής του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, έτσι και αλλιώς είχαμε φαινόμενα πολλαπλών και διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμων κυβερνήσεων, κυβερνήσεις συνεργασίας, που αποδεικνύει ότι η ενισχυμένη αναλογική δεν εξασφαλίζει de facto την πολιτική σταθερότητα που ευαγγελίζεται η ΝΔ.
Πολύ δε περισσότερο, τη στιγμή που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι το εκλογικό σώμα κατευθύνεται σε επιλογές συγκλίσεων, ευρύτερων συναινέσεων, μακριά από τον ακραίο δικομματισμό του παρελθόντος και την «παντοδυναμία» ενός κόμματος.
Η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τη συνταγματικά προβλεπόμενη ισοδυναμία της ψήφου, ευνοεί τη διαφάνεια, τον κοινοβουλευτικό πλουραλισμό, τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο και τις συγκλίσεις. Πάνω απ’ όλα όμως, η απλή αναλογική σέβεται την καθαρή λαϊκή βούληση και προκρίνει το σχηματισμό μίας Βουλής που να ανταποκρίνεται άμεσα σε αυτή.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να αφουγκραστεί τις νέες ανάγκες, το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι μετά τα χρόνια της κρίσης και να διαμορφώσει έναν εκλογικό νόμο ανάλογο του εκλογικού σώματος και όχι ένα ακόμα «εργαλείο» ισχυροποίησης της κομματικής εξουσίας.
Θα πρέπει άλλωστε να υπενθυμίσουμε, ότι μονοκομματικές και αυτοδύναμες ήταν οι κυβερνήσεις που δημιούργησαν τα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση. Με αυτή την παλιά συνταγή που επαναφέρεται σήμερα, η κυβέρνηση επιχειρεί να «στήσει» το πολιτικό παιχνίδι για την αυτοδυναμία, μέσω του εκλογικού νόμου, ώστε το πρώτο κόμμα να λαμβάνει έδρες που δεν του ανήκουν. Όμως, οι παλιές συνταγές οδηγούν σε παλιά δεινά”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.