Αλ.Μεϊκόπουλος:«Δε διαφωνούμε ότι η αντιπυρική περίοδος είναι δύσκολη. Εμείς είμαστε έτοιμοι;»

Το ότι «το φετινό καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και τα δύσκολα με τις φωτιές είναι ακόμα μπροστά μας», που ανέφερε σήμερα ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις πυρκαγιές, το γνωρίζαμε αναφέρει ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Όπως τονίζει, «το 2023, η Ελλάδα κατέγραψε τα υψηλότερα νούμερα συνολικής καμένης έκτασης ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ., ενώ φέτος οι πυρκαγιές ξεκίνησαν από νωρίς και η χώρα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με πολλαπλά πύρινα μέτωπα.

Θα αποφύγουμε τον καταλογισμό ευθυνών εν μέσω κρίσης. Πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαμε επισημάνει με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις ότι αν δεν εστιάσουμε στην πρόληψη και δε θέσουμε τις βάσεις ενός συγκροτημένου σχεδίου πυροπροστασίας, οι εικόνες καταστροφής φυσικού περιβάλλοντος και περιουσιών θα επαναλαμβάνονται αδιαφοροποίητες.
Προς αυτή την κατεύθυνση, αναδείξαμε τις κατά τόπους ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, μέσα και υποδομές στην Πυροσβεστική, τις Δασικές Υπηρεσίες και τους Δήμους.
Ρωτήσαμε, μάλιστα, τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλια, πώς θα εφαρμοστεί, πόσο μάλλον θα επιτύχει, το νέο δόγμα δασοπυρόσβεσης με αυτές τις ελλείψεις και τα κενά.
Επισημάναμε ότι τόσο η προμήθεια των καναντέρ όσο και το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ θα ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου. Μέχρι τότε η χώρα δεν μπορεί να μείνει ανοχύρωτη κατά την αντιπυρική περίοδο.

Ο Πρωθυπουργός εξήρε, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του έμψυχου δυναμικού της Πυροσβεστικής και των εθελοντών που και αυτό το καλοκαίρι επιχειρούν, παρά τις τεράστιες ελλείψεις, και διαβεβαίωσε ότι το κράτος είναι παρόν, παρά τα χιλιάδες στρέμματα έχουν καταστραφεί, προτού καν μπούμε στον σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου. Έθεσε εκ νέου το ζήτημα της «ατομικής ευθύνης» με τον καθαρισμό των οικοπέδων, παρότι η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από 1η Μαΐου, οι πλατφόρμες ήταν ανέτοιμες, οι προθεσμίες μη ρεαλιστικές και δεν είχε προηγηθεί καμία καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών.

Η αντιπυρική περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη. Δε διαφωνεί κανείς. Ας μην κατακτήσουμε και φέτος την πρωτιά στον μαύρο απολογισμό των πυρκαγιών. Η κλιματική κρίση είναι κοινή πρόκληση για όλες τις χώρες τις Μεσογείου. Η ύπαρξη συγκροτημένου σχεδίου πυροπροστασίας, η επένδυση στην πρόληψη, η ετοιμότητα και η επάρκεια των σωμάτων που επιχειρούν είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά. Εμείς είμαστε έτοιμοι;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.