Αναστασία Σαπουνά στο Ράδιο ΕΝΑ: Η μέλισσα συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας στον πλανήτη

Τόνισε εκπρόσωπος του Ιδρύματος Thalassa με αφορμή εργαστήρια στην Αλόννησο

Το γεγονός ότι η μέλισσα δεν παράγει μόνο μέλι, αλλά συμβάλει στη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη, δήλωσε στο Ράδιο ΕΝΑ η Αναστασία Σαπουνά, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Thalassa, με αφορμή την επίσκεψη της οργάνωσης The Bee Camp στην Αλόννησο, όπου υλοποίησε ενημερωτικά, εκπαιδευτικά εργαστήρια για τη σημασία της μέλισσας, ως επικονιαστή, στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας στον πλανήτη μας.

Τα εργαστήρια αυτά, με σύνθημα “Δεν το αμέλησα, έσωσα μια μέλισσα”, πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Ιδρύματος Thalassa, ξεκίνησαν πέρυσι με τη συμμετοχή παιδιών από το Νηπιαγωγείο και τον Παιδικό Σταθμό Αλοννήσου.
Φέτος ήταν η σειρά των μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου να ενημερωθούν για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρει η μέλισσα, ενώ παράλληλα διοργανώθηκε και ανοιχτή εκδήλωση για όλη την κοινότητα της Αλοννήσου.

Η κ. Σαπουνά ανέφερε ότι η μέλισσα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πλάσμα, είναι επικονιαστής και χωρίς αυτό δεν θα υπήρχαμε στην ουσία και συμπλήρωσε ότι τα παιδιά έμειναν πάρα πολύ ευχαριστημένα, τους άρεσε, ήταν ένα πρόγραμμα διαδραστικό.
Η εκπρόσωπος του ιδρύματος ανέφερε ότι τα παιδιά του Δημοτικού ντύθηκαν μελισσάκια, τους έδειξαν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η μέλισσα και πως λειτουργεί γενικότερα σαν πλάσμα και το πρόγραμμα άρεσε πάρα πολύ.

Για τους μαθητές Γυμνασίου χρησιμοποιήθηκε διαφορετικότερη προσέγγιση λόγω ηλικίας, τα παιδιά έκαναν ομάδες, είχαν κάποιες φωτογραφίες που είχαν να κάνουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μέλισσα (ξηρασία, δυσκολία νε ζήσει μια μέλισσα στην πόλη κλπ.) και τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία να σκεφτούν το σημαίνουν και να τις αναλύσουν.
Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκαν σποροβόμβες, που αποτελούνταν από πηλό και μελισσοκομικούς σπόρους (μάραθο, σινάπι, βίκο και τριφύλλι), που είναι αγριολούλουδα που προσελκύουν τη μέλισσα και αντέχουν στην ξηρασία και στη συνέχεια πετάχτηκαν σε ένα πράσινο σημείο στο νησί.

Η κ. Σαπουνά τόνισε ότι ο πληθυσμός της μέλισσας γενικά μειώνεται και υπάρχουν περιοχές που δεν υπάρχουν μέλισσες γίνεται τεχνητή γονιμοποίηση των λουλουδιών από ανθρώπους με μεταφορά με ένα πινελάκι, της γύρης από το αρσενικό, στο θηλυκό άνθος και ατό που έκανε μεγάλη εντύπωση σε όλους είναι που μπορούμε να οδηγηθούμε με την εξαφάνιση των μελισσών.

Για να βοηθηθεί η μέλισσα από τον άνθρωπο, πρέπει να μην ψεκάζουμε φυτοφάρμακα ακόμη κα τα λουλούδια στον κήπο μας, γιατί είναι πέρα πολύ βλαπτικό για τις μέλισσες και θα πρέπει να χρησιμοποιούμε βιώσιμους τρόπους για τη μέλισσα, να φροντίσουμε να υπάρχουν πράσινα σημεία στις πόλεις, που θα μπορούν να βοηθηθούν και να κάνουν το έργο τους οι μέλισσες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.