Αναξιοποίητα δισεκατομμύρια για αγρότες και κτηνοτρόφους

Σκληρή κριτική άσκησε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Χρ. Μπουκώρος

Στο πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, χθες Παρασκευή στην ολομέλεια της Βουλής, ως ένας από τους επτά επερωτώντες , ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος άσκησε σκληρή κριτική προς την παριστάμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις δραματικές καθυστερήσεις στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων ύψους 4,7 δισεκατομμύρια για τον πρωτογενή τομέα.
Ο βουλευτής Μαγνησίας αναφέρθηκε κυρίως στα θέματα των νέων αγροτών, των σχεδίων βελτίωσης και των βιολογικών καλλιεργειών. Αναλυτικότερα τόνισε:

«Κύριοι Υπουργοί, είναι ακατανόητο αυτό το οποίο συμβαίνει, να υπάρχουν χρήματα τόσο αναγκαία για τον αγροτικό τομέα, αλλά και ευρύτερα για την ελληνική οικονομία, και να παραμένουν αναξιοποίητα, λόγω της αβελτηρίας σας.
Το γεγονός αυτό με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν επιθυμείτε να κυβερνήσετε τη χώρα. Μοναδική σας επιθυμία παραμένει η νομή της εξουσίας. Γι’ αυτό και απεργάζεστε σε όλα τα μέτωπα, σε όλα τα ζητήματα, συνεχώς νέες και απίθανες καθυστερήσεις.
Αυτό όμως, κύριε Υπουργέ, που συμβαίνει στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανασυγκρότησης, πραγματικά είναι άνευ προηγουμένου. Οι καθυστερήσεις σας έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ.
Συνομολογούμε όλοι, κύριοι Υπουργοί, ότι ο πρωτογενής τομέας είναι κρίσιμος για την έξοδο από την κρίση. Επίσης, συνομολογούμε ότι αυτός ο τομέας απαιτεί, μεταξύ άλλων, τρία βασικά πράγματα: την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και εγκαταστάσεων και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που ευνοεί το έδαφος και το μικροκλίμα της χώρας.
Ας δούμε, λοιπόν, στο πλαίσιο της αγροτικής ανασυγκρότησης τι έχετε κάνει γι’ αυτούς τους τρεις τομείς. Και θα ξεκινήσω, κύριε Υπουργέ, από τους νέους αγρότες. Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται μία θεαματική στροφή των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, ο πολιτικές σας τους αποκαρδιώνουν, τους απογοητεύουν και εν τέλει –παρά την είσοδό τους με όραμα και όρεξη- θα κατορθώσετε να τους διώξετε και πάλι από τον πρωτογενή τομέα.
Κύριε Υπουργέ, πώς αισθάνεστε ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για το γεγονός ότι στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση των φακέλων νέων αγροτών και κτηνοτρόφων και ήδη καταβάλλονται τα χρήματα;
Θέλετε να σας πω τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Οι υπηρεσίες σας υπολογίζουν ότι μετά την καθυστερημένη προκήρυξη πέρυσι τον Απρίλιο του 2016 θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαΐου του 2017 η πρώτη αξιολόγηση των φακέλων και δίνουν και μία ενδεικτική ημερομηνία περί τα τέλη Ιουνίου για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πλην, όμως, η πλατφόρμα δεν υπάρχει, το λογισμικό δεν υπάρχει, ώστε να ανατεθούν στους αξιολογητές οι φάκελοι και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, έστω εντός αυτών των δραματικά καθυστερημένων ημερομηνιών.
Άρα, κύριε Υπουργέ, στο Πρόγραμμα «Νέοι Αγρότες» κατακτάτε την καθόλου επίζηλη τελευταία θέση στην Ευρώπη. Όμως, αυτό δεν είναι χωρίς συνέπειες, κύριε Υπουργέ. Καλέσατε με καθυστέρηση τους νέους αγρότες να μπουν στο πρόγραμμα πέρυσι τον Απρίλιο. Άρχισε η δεύτερη καλλιεργητική περίοδος από την εκδήλωση του ενδιαφέροντός τους και δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για έναν νέο αγρότη και έναν νέο κτηνοτρόφο, κύριε Υπουργέ; Πολύ απλά σημαίνει ότι καλείται να ανταπεξέλθει στα έξοδα εγκατάστασης και στα έξοδα δύο καλλιεργητικών περιόδων, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ! Δηλαδή, τον εγκλωβίσατε, τον αιχμαλωτίσατε, τον καταστρέφετε και στο τέλος θα τον οδηγήσετε εκτός πρωτογενούς τομέα! Έτσι συμπεριφέρεστε στους νέους αγρότες μέσα από το συγκεκριμένο μέτρο του προγράμματος.
Θέλετε να πάμε στα σχέδια βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων; Ούτε καν έχετε προκηρύξει το πρόγραμμα, κύριε Υπουργέ!
Τα σχέδια βελτίωσης, κύριε Υπουργέ, που υποτίθεται οδηγούν στην αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, είχατε δεσμευτεί δημοσίως ότι θα γίνει η αρχική προκήρυξη τον περασμένο Μάρτιο. Τώρα τα μεταθέτετε για μετά το καλοκαίρι. Δηλαδή, πάμε για τρίτο χρόνο Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χωρίς αγροτικές επενδύσεις, χωρίς σχέδια βελτίωσης.
Τρία χρόνια είναι τρομερά μεγάλο χρονικό διάστημα, κύριε Υπουργέ, για να χαμογελάτε μπροστά σε τέτοιες παρατηρήσεις! Πρέπει να προβληματιζόμαστε, όταν αυτά τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρούνται, γιατί άνθρωποι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ταλαιπωρούνται, χάνουν κόπο, χάνουν επενδύσεις, χάνουν την περιουσία τους. Ας προβληματιστούμε, επιτέλους, περισσότερο! Μην αναρωτιέστε μετά γιατί δεν έχουμε βγει ακόμα από την κρίση και είμαστε τελευταίοι σε όλη την Ευρώπη!
Και να έρθουμε στις βιολογικές καλλιέργειες, κύριε Υπουργέ: Καθυστερήσεις, αβελτηρία, παλινωδίες, τρεις παρατάσεις, εξαιρέσεις του κτηνοτροφικού κόσμου. Τι άλλο δηλαδή; Και μόνο για τις περιοχές NATURA. Συγγνώμη, βιολογικά προϊόντα, αγροτικά και κτηνοτροφικά, παράγουν μόνο οι περιοχές NATURA;
Υπόσχεστε νέα προκήρυξη 400 εκατομμυρίων ευρώ, για να βάλετε μέσα τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες εκτός περιοχών NATURA που εξαιρέσατε εξαιτίας δικών σας ευθυνών;
Επιτέλους, θα μας πείτε πού το πάτε, κύριε Υπουργέ; Διευθύνετε ένα από τα πιο κρίσιμα Υπουργεία -εκεί κρύβεται ένα από τα κλειδιά για την έξοδο από την κρίση- και καταγράφετε τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις από το σύνολο του κυβερνητικού έργου.
Ευθύνονται οι αγρότες που χρεοκοπούν καθημερινά; Ευθύνονται οι νέοι αγρότες που δανείζονται για να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους, γιατί εσείς καθυστερείτε την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων;
Θα αναλάβετε, επιτέλους, τις ευθύνες σας; Δεν είστε καινούργια κυβέρνηση. Σας το έχω ξαναπεί. Είστε η παλαιότερη μνημονιακή κυβέρνηση με αυτή τη σύνθεση, τη σύνθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η παλαιότερη μνημονιακή κυβέρνηση είστε! Επιτέλους, συνέλθετε, κυβερνήστε, αφήστε τη νομή της εξουσίας και αναλάβετε τις ευθύνες σας!» Κατέληξε η την ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.