Ανεμβολίαστα για οζώδη δερματίτιδα πάνω από τα μισά βοοειδή στη Μαγνησία

Μεγάλο είναι το ποσοστό των βοοειδών στη Μαγνησία που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη για την οζώδη δερματίτιδα και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας Βασίλης Χατζόπουλος απευθύνει έκκληση στους κτηνοτρόφους να τα εμβολιάσουν.
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος, πάνω από τα μισά βοοειδή που εκτρέφονται στη Μαγνησία δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ σε επίπεδο Θεσσαλίας εκτιμάται ότι το 50% των ζώων είναι προστατευμένα έναντι της ασθένειας.
Ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε στην ΕΡΤ και δήλωσε ότι από τα 25.000 περίπου βοοειδή της Μαγνησίας, έχουν εμβολιαστεί μόνο τα 11.000 από τις αρχές Αυγούστου που άρχισαν οι εμβολιασμοί.

Ο κ. Χατζόπουλος ζητά όσοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ακόμη εμβολιάσει τα ζώα τους, να το κάνουν οπωσδήποτε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε εκπνέει η διάρκεια χρήσης των εμβολίων που έχει προμηθευθεί η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

«Δεν ξέρω αν πρόκειται για αδιαφορία ή για αδυναμία των κτηνοτρόφων, πάντως φαίνεται να μην έχουν συνειδητοποιήσει όλοι τον κίνδυνο που υπάρχει» δήλωσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας πως το κόστος του 1 € ανά ζώο για κάθε εμβόλιο, δεν είναι τόσο μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς, τις συνέπειες που υπάρχουν αν κάποια ζώα προσβληθούν από τη νόσο.

Με αφορμή τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες της Λάρισας, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι, αν υπάρξει μόλυνση ζώου από την οζώδη δερματίτιδα σε κάποια περιοχή, τότε επιβάλλονται μέτρα όπως – μεταξύ άλλων – η απαγόρευση αγοραπωλησιών των ζώων για εκτροφή, πάχυνση και αναπαραγωγή, σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.