Αντίδραση της ΛΑΣ Ζαγοράς- Μουρεσίου στον τρόπο κατανομής της χρηματοδότησης για την πυροπροστασία

Την αντίδρασή της εκφράζει με ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση Ζαγοράς Μουρεσίου στον τρόπο κατανομής από το Δήμο της χρηματοδότησης για την πυροπροστασίας, σημειώνοντας πως αντί η δημοτική αρχή στο πρόσφατο Δ.Σ. να κατευθύνει την κατανομή του ποσού των 36400 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών σε δράσεις πυροπροστασίας, τα χρησιμοποιεί για άσχετους λόγους, επικαλούμενη την πυροπροστασία. Κατανέμει τα χρήματα σε καθαρισμό καλντεριμιών, σε αποκλάδωση δέντρων και στον καθαρισμό του αγροτικού δικτύου, ενώ αυτές οι δραστηριότητες έπρεπε να αντιμετωπίζονται από την υπηρεσία καθαριότητας, με κατανομή των ανταποδοτικών τελών.
Για το λόγο αυτό η ΛΑΣ καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής Αρχής κι αντιπρότεινε να επισκευαστούν οι υπάρχοντες κρουνοί και να κατασκευαστούν νέοι μέσα στους οικισμούς, δίνοντας παραδείγματα όπως
«Από την περσινή φωτιά στην οικία Λιάτσικου στην Περαχώρα Ζαγοράς, όπου τα πυροσβεστικά οχήματα δυσκολεύονταν στους ελιγμούς στα στενά σοκάκια της Περαχώρας για τον ανεφοδιασμό από τον πλησιέστερο κρουνό. Επίσης στον Κισσό με την ελλειπή συντήρηση του κρουνού που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, με αποτέλεσμα το όχημα της πυροσβεστικής να μην μπορεί να ανεφοδιαστεί γρήγορα».

Ακόμη η ΛΑΣ Ζαγοράς Μουρεσίου σημειωνει πως «Η Δημοτική Αρχή, μπορεί να βοηθηθεί για τη σωστή κατανομή του ποσού, καθώς μπορεί να ζητήσει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία τη συνδομή για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Επίσης στην πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου πολιτικής προστασίας επισημάνθηκαν παρατηρήσεις για το πως θα βελτιωθεί η ικανότητα πυρόσβεσης στο Δήμο μας.

Ο Δήμος πρέπει να σχεδιάσει την πύκνωση των κρουνών σε όλα τα χωριά, στο παραλιακό μέτωπο και κατά μήκος των κύριων οδικών αξόνων. Επίσης πρέπει να προμηθευτεί με μέσα ατομικής προστασίας και να επισκευάσει το όχημα πυρόσβεσης, να καταστήσει νόμιμη την κυκλοφορία του και να το έχει έτοιμο σε στεγασμένο χώρο πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα.

Ο Δήμος μας μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει σεμινάριο, υπό την αιγίδα της πυροσβεστικής για τον τρόπο αντιμετώπισης της φωτιάς, τους τρόπους προφύλαξης των σπιτιών που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για παλαιά σπίτια με ξύλινα πατώματα και στέγες, με τζάκια και σόμπες. Υπάρχει αρνητική πείρα από καμένα σπίτια την περασμένη χρονιά, συνεπώς δεν μπορούμε να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο όπως στο παρελθόν. Η Δημοτική Αρχή αποδεικνύεται για άλλη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.