Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Κέντρο Τεκμηρίωσης «Ρήγας Βελεστινλής»

Ορόσημο για το Βελεστίνο η επίσκεψη της «Επιτροπής 2021» είπε ο δήμαρχος

Ορόσημο χαρακτήρισε για το Βελεστίνο και το Δήμο Ρήγα Φεραίου την επίσκεψη της προέδρου της «Επιτροπής 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου και πολλών σημαντικών ανθρώπων που συμμετέχουν στην ολομέλεια της επιτροπής, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, που αναφέρθηκε ειδικότερα στο Ιστορικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ρήγας Βελεστινλής, για το οποίο τόνισε ότι θα γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της μελέτης και αναζητείται εργαλείο για να χρηματοδοτηθεί το έργο.
Ο δήμαρχος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη και είπε ότι ήταν μια ολοκληρωμένη επίσκεψη που είχε σχέδιο και από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και από την πλευρά των επισκεπτών.
«Με συντεταγμένη πορεία θα οδηγηθούμε στο 2021, για να εισπράξουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη απ’ αυτή τη διαδικασία, προς όφελος των δημοτών και του Δήμου Ρήγα Φεραίου», επισήμανε ο κ. Νασίκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια με την «Επιτροπή 2021», που τη Δευτέρα ήταν η κορυφαία στιγμή με τη συνάντηση στο Βελεστίνο, έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου. Ο Δήμος κατέθεσε, σε πρώτη φάση, τον Ιανουάριο 2020 στην πλατφόρμα του «Ελλάδα 2021» τις δύο προτάσεις, όπως έκαναν πολλοί Δήμοι απ’ όλη τη χώρα, αξιολογήθηκε στις πρώτες, ειδικά το θέμα της ενεργειακής αυτονομίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Ο κ. Νασίκας είπε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από την κα Αγγελοπούλου, πέντε ημέρες μετά την κατάθεση των προτάσεων και από τον Μάρτιο και μετά, γίνεται συνεχής διαβούλευση με την ίδια και με την Επιτροπή 2021, τηλεφωνικά ή με τηλεδιασκέψεις, προχώρησαν τα διαδικαστικά και αναδείχτηκαν τα δύο θέματα με την επίσκεψη της προέδρου και των μελών της Ολομέλειας της επιτροπής.

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός
για το Κέντρο Τεκμηρίωσης

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην δημιουργία του Ιστορικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Ρήγας Βελεστινλής, λέγοντας ότι στην είσοδο του Βελεστίνου υπάρχει ένα οικόπεδο έκτασης 5 στρεμ. που έχει γίνει δωρεά από την οικογένεια Δεληγεώργη από το 1990 και είναι ακόμη αναξιοποίητη. Στο σημείο, τόνισε ο κ. Νασίκας έχει χωροθετηθεί το Ιστορικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και πρόσθεσε ότι αν υλοποιηθεί το όραμα για το Δήμο και την περιοχή, θα αρθεί μια ιστορική εκκρεμότητα του έθνους απέναντι στο Βελεστίνο.
Το Κέντρο Τεκμηρίωσης θα είναι ένα κτίριο περίπου 1000 τ.μ. στο τέλος της εβδομάδας θα γίνει Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων με τρία βραβεία που θα χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο και η πρόταση θα επιλεγεί από ειδική επιτροπή, ενώ το Πράσινο Ταμείο θα χρηματοδοτήσει και τη μελέτη, ύψους 300.000 €, ανέφερε ο δήμαρχος.

«Διαδραστική περιήγηση και εκθέματα»

Για τη χρηματοδότηση του έργου, ο κ. Νασίκας είπε ότι το Πράσινο Ταμείο άφησε περιθώριο και για το λόγο αυτό, η πρόταση υποβλήθηκε στην Επιτροπή 2021, ώστε να ανοίξουν πιο εύκολα πόρτες για τη χρηματοδότησή του.
Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι η μελέτη του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2020, οπότε και θα υπάρχει εικόνα για την όψη και τη δομή του κτιρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο θα πρέπει να γίνει σε θεματικές ενότητες, στα χνάρια της ζωής του Ρήγα Βελεστινλή, όπως Βελεστίνο, Κωνσταντινούπολη, Βουκουρέστι, Βιέννη, Τεργέστη και Βελιγράδι και σε κάθε χώρο θα υπάρχει διαδραστική περιήγηση και εκθέματα.
«Πέρα από το εμβληματικό και σύγχρονο κτίριο που θα αναβαθμίσει την εικόνα του Βελεστίνου και γενικότερα τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, θα είναι και ένα χώρος μελέτης και έρευνας γύρω από το έργο του εθνομάρτυρα», δήλωσε ο δήμαρχος, που εκτίμησε ότι τελικά θα υλοποιηθεί.

Τουριστικός προορισμός

Ο Δημήτρης Νασίκας επανέλαβε ότι ο Δήμος μπορεί να γίνει πολιτιστικός και τουριστικός προορισμός καθώς ήδη στήθηκε ένα πλέγμα επισκέψεων από τις αρχαίες Φερές, τον Ρήγα Βελεστινλή, στην αναγεννημένη λίμνη Κάρλα και στον σύγχρονο Δήμο Ρήγα Φεραίου.
Όπως είπε για πρώτη φορά από τη σύσταση του Δήμου έχει ενεργοποιηθεί ομάδα τουριστικής προβολής με ξεναγό και γίνεται προσπάθεια να αναδειχτεί η ιστορία της περιοχής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.