Αυξανόμενη έκταση λαμβάνει η βία και η παραβατικότητα ανηλίκων

Επιτυχημένη εκδήλωση από τον Δήμο Αλμυρού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού η Ημερίδα για την Βία και Παραβατικότητα ανηλίκων που διοργάνωσε ο Δήμος Αλμυρού τη Δευτέρα 1η Απριλίου υπό την εποπτεία  της  αντιδημάρχου  Παιδείας, Πολιτισμού και Ισότητας  Μαρίας Σταυραντώνη.

Η αντιδήμαρχος Μαρία Σταυραντώνη  χαιρέτισε την εκδήλωση  και μετέφερε στο κοινό τον χαιρετισμό της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ζέττας Μακρή.   Ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτριος Εσερίδης απεύθυνε έναν χαιρετισμό. Επίσης η κα Χριστίνα Γαβρίτσα μετέφερε τον χαιρετισμό της Εισαγγελέως, κ. Φασούλα Χριστίνας, Διευθύνουσας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου. Τέλος  ο  Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας κ. Γεώργιος Ντιζές  απηύθυνε  έναν ουσιώδη χαιρετισμό στους  παρευρισκόμενους..

Από τους εισηγητές  κ.κ. Αβαγιανού Πηνελόπη, Δρ εξελικτικής ψυχολογίας, ψυχολόγο-παιδοψυχίατρο, Γαβρίτσα Χριστίνα, Εισαγγελέα ανηλίκων Βόλου και Σκόνδρα Γεώργιο, Ανθυπαστυνόμο, σύνδεσμο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ασφάλεια Βόλου αναλύθηκαν οι μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται η βία και η παραβατικότητα ανάμεσα στους ανήλικους καθώς και οι αιτίες που τη γεννούν.

Τονίστηκε η ολοένα και αυξανόμενη έκταση που αποκτά το φαινόμενο ως ένα σύμπτωμα της γενικότερης ηθικής και αξιακής κρίσης των σύγχρονων κοινωνιών.

Τα παιδιά-παραβάτες, όσο είναι θύτες, είναι και -κυρίως- θύματα της έλλειψης στέρεων συναισθηματικών δεσμών στην οικογένεια,  της απουσίας σταθερών κανόνων πειθαρχίας και της αδυναμίας πολλές φορές των γονέων να ασκήσουν τον εποπτικό ρόλο τους βάζοντας ξεκάθαρα όρια.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η οικονομική κρίση, οι αυξημένες υποχρεώσεις που οδηγούν τους γονείς σε πολύωρη απουσία από το σπίτι, η ανάγκη των νέων παιδιών να προσελκύσουν την προσοχή όταν νιώθουν παραμελημένα αλλά και ο μιμητισμός, είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην έξαρση του φαινομένου.

Σε κάθε περίπτωση, η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση έγκειται στην πρόληψη και όχι στην καταστολή του φαινομένου.

Για τον λόγο αυτό, οι γονείς οφείλουν να προσφέρουν στα παιδιά ένα περιβάλλον δομημένο με αγάπη και φροντίδα και η Πολιτεία από τη μεριά της, μέσω των δικών της θεσμών, να παρέχει μια κοινωνία με λιγότερη βία στην οποία ο νέος άνθρωπος να μη νιώθει παρείσακτος, αλλά ισότιμο μέλος.

Στο τέλος της εκδήλωσης αναπτύχθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ  εισηγητών και   κοινού, όπου δόθηκαν εύστοχες απαντήσεις.

Τον συντονισμό της εξαιρετικής εκδήλωσης, είχε η Γενική Γραμματέας του Δήμου Αλμυρού, Νομικός,  κ. Σοφία Τσιάντου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.