Αύξηση των περιστατικών καρκίνων του μαστού σε ηλικίες κάτω των 40 ετών

Για τη σπουδαιότητα της πρόληψης μίλησε στο Ράδιο Ενα 102.5 ο Βουλευτής Μαγνησίας Κ. Μαραβέγιας

Αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι ο μήνας Οκτώβριος με τον βουλευτή Μαγνησίας και γνωστό χειρουργό κ. Κωνσταντίνο Μαραβέγια να σημειώνει μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη πως υπάρχει αύξηση στα περιστατικά καρκίνων του μαστού σε γυναίκες ακόμη και κάτω των 40 ετών και συνέστησε τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων, οι οποίοι μπορούν να σώσουν ζωές. Παράλληλα, ο ίδιος μίλησε και για την πρόληψη των αντρών με εξετάσεις που πρέπει να κάνουν απαραιτήτως κάθε χρόνο.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να υπάρχει πρόσβαση στην πληροφόρηση και να έχουν γίνει πολλές καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ωστόσο ακόμη πολλές είναι οι γυναίκες που παραμελούν τις τακτικές εξετάσεις, καθώς σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια άλλες ντρέπονται ή άλλες παρασύρονται από την καθημερινότητα και τις έγνοιες για την οικογένειά τους.
“Τις προτρέπουμε να κάνουν τον τακτικό έλεγχο και να μην αρκούνται να λένε ότι εγώ ψηλαφίζομαι κάθε τόσο, κοιτάω το στήθος. Αυτά δεν αρκούν. Αν φτάσει κάτι να γίνει αντιληπτό με την αφή, είτε να το καταλάβει η ίδια η ασθενής, είτε ο γιατρός, πάει να πει πως είναι κάτι που ήδη θα μπορούσε να έχει διαγνωστεί τουλάχιστον κάποιους μήνες νωρίτερα ή ενδεχομένως και κάποια χρόνια νωρίτερα. Δεν λέω ότι είναι το τέλος του κόσμου, αλλά σίγουρα έχει χαθεί ένα πολύτιμο χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ώστε να είμαστε 1000% σίγουρα για ίαση της ασθενούς”, τόνισε ο βουλευτής.
Τα μηνύματα είναι θετικά ως προς το μεγάλο ποσοστό ίασης των γυναικών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές είναι οι γυναίκες που κερδίζουν τη μάχη και αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να δοθεί σε όλο το γυναικείο πληθυσμό.
“Ο Οκτώβρης κάθε χρόνου και είναι αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού και στην πρόληψη. Ζωές σώζονται γιατί καρκίνοι μπορούν να διαγνωστούν πριν ακόμη γίνουν συμπτωματικοί. Αυτό είναι κάτι που στα περισσότερα κράτη του κόσμου είναι πλέον καθιερωμένο και σας εξομολογούμε ότι προσπαθώ μέσα από τις δύο μου ιδιότητες και την ιατρική και την πολιτική να βοηθήσω ώστε να καθιερωθεί ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ο λεγόμενος screening και στη χώρα μας”, σχολίασε ο κ. Μαραβέγιας.
Βέβαια ανέφερε πως ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον γυναικείο πληθυσμό από τα 45 έως τα 60, υπάρχει μία αυξητική τάση σ’ αυτές τις ηλικίες λόγω και τον σύγχρονων συνθηκών ζωής και της χειραφέτησης των γυναικών τα τελευταία χρόνια, έχοντας αποκτήσει “ανδρικές” συνήθειες, ενώ το ανησυχητικό είναι πως αυξάνεται και η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον γιατρό επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία και ο ίδιος δεν θέλει να κινδυνολογεί, όμως η εικόνα πλέον δείχνει περιστατικά σε πολύ νεότερες γυναίκες.
“Οι γυναίκες από 40 και άνω πρέπει να προσέρχονται στο τακτικό έλεγχο. Πρέπει να το έχει η κάθε γυναίκα στο μυαλό της κι εγώ λέω στις δικές μου ασθενείς να το κάνει δώρο κάθε χρόνο στα γενέθλιά της”, υποστήριξε ο κ. Μαραβέγιας.

Πρόληψη και στους άνδρες
Το ζήτημα της πρόληψης όμως δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά φυσικά και τους άνδρες που μπορούν κάθε χρόνο να πραγματοποιούν προληπτικές εξετάσεις. Ο κ. Μαραβέγιας μίλησε για τις εξετάσεις που μπορεί να κάνει ένας άντρας για να προλάβει τους τρεις πιο συχνούς καρκίνους, αυτούς στο παχύ έντερο, τον προστάτη και τους πνεύμονες.
” Υπάρχουν εξετάσεις που μπορούν να γίνουν και είναι σε θέση να προλάβουν τους πιο συχνούς καρκίνους. Η κολονοσκόπηση είναι μία εξέταση που πρέπει όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών με ελεύθερο ιστορικό, δηλαδή να μην έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού γονέα ή αδέλφια που να έχει νοσήσει από καρκίνο του παχέως εντέρου, πρέπει να κάνουν μία φορά. Μπορεί να βρεθεί σε πρώιμο στάδιο ένας καρκίνος ή κάποιος πολύποδας που δεν έχει προλάβει να γίνει καρκίνος. Ακόμη, ο έλεγχος του λεγόμενου PSA για τον καρκίνο του προστάτη σε συνδυασμό και με τον υπέρηχο μπορεί να προλάβει σε πολύ αρχικό στάδιο έναν καρκίνο στον προστάτη. Από κει και πέρα, μία ακτινογραφία θώρακος μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα έναν καρκίνο στον πνεύμονα. Με αυτό τον τρόπο, έχει πιάσει κανείς τους τρεις πρώτους καρκίνους που αφορούν τον αντρικό πληθυσμό”, ανέλυσε ο χειρουργός συμπληρώνοντας πως κι ένας τακτικός έλεγχος χοληστερίνης και λιπιδίων είναι απαραίτητος για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Γνωστός από την αρχαιότητα ο καρκίνος
Ο κ. Μαραβέγιας τόνισε πως ο καρκίνος ήταν γνωστός από τα αρχαία χρόνια και οι άνθρωποι τότε γνώριζαν ότι αφορά όλο τον οργανισμό και όχι ένα συγκεκριμένο όργανο. Κάποια στιγμή, τα μετέπειτα χρόνια αυτή η θεωρία, που είχε αναπτυχθεί από τα χρόνια του Ιπποκράτη εξέπεσε και θεωρήθηκε νόσος οργάνου. Τη δεκαετία του ’70 άρχισαν να γίνονται κλινικές έρευνες και να αναπτύσσονται τα πρώτα χημειοθεραπευτικά, φάρμακα, που κάποια από αυτά μέχρι σήμερα έχουν εφαρμογή κι εκεί αντιλήφθηκε η ιατρική ότι ο καρκίνος, η νεοπλασματική νόσος είναι μια αρρώστια που αφορά όλο τον οργανισμό.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά και θαρραλέα βήματα, ενώ σύμφωνα με τον βουλευτή πρέπει το κράτος να έχει ένα μείζονα εποπτικό ρόλο στον προσυμπτωματικό έλεγχο, ο οποίος λειτουργεί επ’ ωφελεία των ασθενών, αλλά τώρα επαφίεται στην ευσυνειδησία του καθένα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.