Χρ. Τριαντόπουλος: Πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ η πρώτη καταβολή της πρώτης αρωγής προς τους πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας

Συνεχίστηκε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 η καταβολή πρώτης αρωγής προς τους πλημμυροπαθείς του Σεπτεμβρίου, η οποία συμπεριλαμβάνει και πληγέντες από τη Μαγνησία. Ειδικότερα, καταβλήθηκαν 8,56 εκατ. ευρώ σε 1.602 φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν από την κακοκαιρία ‘Daniel’ για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής στις Περιφερειακές Ενότητες της Καρδίτσας, της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Φθιώτιδας. Εξ αυτών 1,22 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε 302 φυσικά πρόσωπα από τη Μαγνησία. Επιπρόσθετα, 5 δικαιούχοι από τη Μαγνησία έλαβαν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, ύψους 32.258 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε σχετικά: «Χθες, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε νέα πληρωμή προς τα φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, σε ρυθμούς που δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς. Στην εν λόγω πληρωμή συμπεριλαμβάνονται, φυσικά, και δικαιούχοι από τη Μαγνησία. Ειδικότερα, καταβλήθηκαν 8,56 εκατ. ευρώ σε 1.602 φυσικά πρόσωπα, εκ των οποίων περισσότερα από 1,2 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 302 δικαιούχων από τη Μαγνησία. Πρόκειται για δικαιούχους που έλαβαν αποζημίωση για την αντικατάσταση οικοσκευής και την κάλυψη των πρώτων βιοτικών τους αναγκών, με το ποσό να ανέρχεται σε έως 6.600 ευρώ για κάθε δικαιούχο. Επιπρόσθετα, 5 δικαιούχοι από τη Μαγνησία έλαβαν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, ύψους 32.258 ευρώ.
Θα ακολουθήσουν νέοι κύκλοι πληρωμών, στους οποίους θα ενταχθούν και καταβολές πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε συνέχεια διασταυρώσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και πληρωμές πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια.
Η κακοκαιρία Daniel, ένα φαινόμενο πρωτοφανούς βιαιότητας για τα ελληνικά δεδομένα, έχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό ζημιών ιδιαίτερα στη Θεσσαλία και ο κρατικός μηχανισμός -σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων- δουλεύει εντατικά, ώστε να εξασφαλίσει πως οι πληγέντες συμπολίτες μας θα λάβουν το ταχύτερο δυνατό τη στήριξη που έχουν ανάγκη».

Αθροιστικά, λοιπόν, μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί 34,2 εκατ. ευρώ προς 6.073 φυσικά πρόσωπα, που έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία, αλλά και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία των διασταυρώσεων των στοιχείων που έχουν υποβληθεί μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, αλλά και η αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού, όπου προκύπτουν διαθέσιμα στοιχεία – μιας και παρατηρείται αύξηση στην υποβολή IBAN των δικαιούχων στη φορολογική διοίκηση. Συνεπώς, τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές.

Τέλος, σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο arogi.gov.gr για τη χορήγηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής στους πλημμυροπαθείς πολίτες, για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής από ιδιοκτήτες πληγέντων κτιρίων και πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης από πληγείσες επιχειρήσεις, λήγει στις 9 Οκτωβρίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.