Χρήστος Κόλλιας: «Πολιτικές ξεπερασμένες, της δεκαετίας του ’80 παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας»

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της χώρας είναι μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος», είπε ο καθηγητής Οικονομικών

Πολιτικές που γυρίζουν πίσω στη δεκαετία του ’80 και έχουν ξεπεραστεί παρουσίασε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας στην 86η ΔΕΘ, όπως σχολίασε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας. Ο ίδιος, φάνηκε δυσαρεστημένος με το πακέτο των εξαγγελιών, μην κατανοώντας πολλά σημεία του, ως προς την αποτελεσματικότητά τους, όπως η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Ο κ. Κόλλιας έθεσε ως βασικό κίνδυνο της χώρας την παρατεταμένη εκλογική περίοδο και εξήγησε τι μπορεί να επιφέρει στην ελληνική οικονομία το πακέτο μέτρων και πολιτικών της αντιπολίτευσης.
«Η ζημιά που θα υποστεί η οικονομία μετά από μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο με δύο, τρεις ή και περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις είναι μεγαλύτερος από ένα πρόγραμμα που μπορεί ή δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Είναι ευχάριστο που όλοι – οι πολιτικοί αρχηγοί- θέλουν κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Πιθανώς και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ζημιάς που θα υποστεί η ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία. Η απόσταση από τα λόγια στις πράξεις είναι αρκετά μεγάλη και μένει να φανεί στην πορεία», τόνισε χαρακτηριστικά ίδιος.

Ο κ. Τσίπρας δημιούργησε συνειρμούς
με το πρώτο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Κόλλιας αναφερόμενος στις εξαγγελίες Τσίπρα εξέφρασε την γνώμη ότι σε κάποιες αποστροφές του λόγου του δημιούργησε συνειρμούς με το αλήστου μνήμης πρώτο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με τη γενναιοδωρία του.
«Μου «χτύπησε» καμπανάκι όταν ανέφερε ότι το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο. Απολύτως κοστολογημένο ήταν και το πρώτο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και γνωρίζουμε εκ του αποτελέσματος πόσο υλοποιήσιμο ήταν. Όμως αυτή είναι η πάγια τακτική που ακολουθούν όλοι ανεξαιρέτως. Πάντα η αντιπολίτευση είναι πιο γενναιόδωρη από την κυβέρνηση, εξάλλου δεν της στοιχίζει και τίποτα», επεσήμανε.
«Μας γυρίζει πίσω στην δεκαετία του ‘80»
Αναλύοντας το πακέτο μέτρων και της πολιτικής αλλαγής που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν έρθει στην εξουσία, ο Καθηγητής του ΠΘ υπογράμμισε πως οι εν λόγω πολιτικές που παρουσιάστηκαν γυρίζουν τη χώρα, όχι στην προηγούμενη δεκαετία, αλλά στην δεκαετία του 80, με πολλά μέτρα που εφαρμόστηκαν τότε και απέτυχαν παταγωδώς.
«Δεν μου είναι ιδιαίτερο ευχάριστο να είμαι μονομερώς επικριτικός, αλλά πολλά από αυτά που ακούσαμε από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν είναι καινούργια, είναι οικονομική πολιτική που μας γυρνάει τη δεκαετία του ‘80. Η Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή έρχεται από τη δεκαετία του 80 κι εδώ γεννιόνται πολλά ερωτηματικά. Γνωρίζουμε ποιο είναι το αποτέλεσμά της, καταστροφικά αντίστοιχο θα είναι και το αποτέλεσμα στην τρέχουσα συγκυρία. Η κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας ή της ΔΕΗ είναι πολιτικές συνταγές που έρχονται από την δεκαετία του ‘80 και πολύ φοβάμαι το κόστος μιας κρατικοποίησης είναι πολλαπλάσια μεγάλο από το κοστολογημένο στο πρόγραμμα που ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Διακρίνω μια δυστοκία σε ότι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση να μπορέσει να έχει προτάσεις, να τις καταθέσει και να έχουν μία συμβατότητα με τη σημερινή όχι μόνο εθνική αλλά και διεθνή οικονομική συγκυρία. Το …back to the 80s δεν μας λύνει το πρόβλημα του σήμερα και αυτή η δυστοκία ήταν αρκετά εμφανής στην τοποθέτηση και τη συνέντευξη τύπου του κ. Τσίπρα», σημείωσε.
Ανέφερε πως τη Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή εφαρμόστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου εφαρμόστηκε σε τρεις διαφορετικές εκδοχές. Η αρχική, μετά από ένα χρόνο καταργήθηκε γιατί καταγράφηκαν πολύ μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, η δεύτερη είχε τη μορφή μιας αύξησης των μισθών με βάση τον εγχώριο αλλά όχι τον εισαγόμενο πληθωρισμό, καταστάσεις που οδήγησαν μακροχρόνια και στη συσσώρευση του χρέους, αλλά σε μεγάλο βαθμό συνέβαλαν στην μικρότερη ή μεγαλύτερη αποβιομηχάνιση που ακολούθησε, καθώς αρκετές επιχειρήσεις δεν άντεξαν.
«Ούτε το πρόγραμμα της Κυβέρνησης θα μπορέσει πλήρως να αμβλύνει το κόστος που προκαλούν οι αυξημένες τιμές ενέργειας. Καμία χώρα της Ευρώπης, κανένας προϋπολογισμός δεν έχει τη δυνατότητα να απαλύνει πλήρως το κόστος που θα καταβάλουν τα νοικοκυριά αυτό τον χειμώνα. Το γεγονός και μόνο ότι σε πολλές χώρες αναφέρονται και σε διακοπές ενέργειας, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Ουσιαστική αποκλιμάκωση θα υπάρχει μετά το 2025. Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα», σημείωσε.
Γιατί η κρατικοποίηση της ΔΕΗ
θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών;
Αναφερόμενος στην επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο κ. Κόλλιας εξήγησε ότι οι τιμές της ενέργειας διαμορφώνονται διεθνώς και σχολίασε πως «εγώ αδυνατώ να κάνω το λογικό άλμα, ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας εταιρείας είναι αυτό που θα επιλύσει το τεράστιο κόστος της ενέργειας. Γιατί η κρατικοποίηση της ΔΕΗ ή όποιας εταιρείας θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών; Ποιος είναι ο μηχανισμός εκείνος; Θα μειωθούν τα κέρδη της ΔΕΗ ή θα πουλά κάτω του κόστους παραγωγής, γιατί εάν πουλά κάτω του κόστους τα νοικοκυριά θα βλέπουν χαμηλότερους λογαριασμούς, όμως οι ζημιές θα πρέπει να καλύπτονται από τον δημόσιο προϋπολογισμό. Προφανώς μια επιχείρηση μπορεί να πουλά σε τιμές κόστους και να μην έχει κέρδη, αλλά θα είναι μια μικρή διαφορά στους λογαριασμούς».
Για το μοντέλο των άλλων χωρών που ο κ. Τσίπρας πολλές φορές επανέλαβε, όπως αυτό της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας ακόμη και της Γερμανίας, ο κ. Κόλλιας υπογράμμισε πως το τι συμβαίνει σε κάθε χώρα αντανακλά τις ιδιότητες κάθε χώρας , δεν μπορούμε να πάρουμε τις καλές πρακτικές των χωρών και να διαμορφώσουμε μία απάντηση για την Ελλάδα με τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.
«Στη Γερμανία η συζητούμενη κρατικοποίηση κάποιων ενεργειακών κολοσσών έχει να κάνει με το ότι ένας δύο ελέγχονται και από ρωσικά συμφέροντα. Ακόμη και με αυτές τις πολιτικές κανείς Γερμανός πολιτικός δεν είπε ότι το κόστος της ενέργειας που θα καταβάλουν τα νοικοκυριά θα είναι όπως πέρυσι. Εκτιμήσεις λένε και για πενταψήφιους λογαριασμούς το μέσο νοικοκυριό στη Γερμανία», είπε ως παράδειγμα ο Καθηγητής, λέγοντας πως ο μόνος τρόπος που μπορούν να πέσουν οι τιμές είναι η αύξηση της παραγωγής- προσφοράς, ή αύξηση παραγωγής στο πετρέλαιο κάτι που δεν διαφαίνεται στο ορίζοντα.
Τα προβλήματα των τραπεζών
σήμερα αποδίδονται στο 2015
Σε ότι αφορά στις τράπεζες και τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, ο κ. Κόλλιας σχολίασε χαρακτηριστικά «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», εξηγώντας πως ένα μεγάλο κομμάτι των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προκλήθηκε μετά το δύσκολο εξάμηνο του 2015. «Συνεπώς εάν σήμερα εντοπίζονται προβλήματα, πολλά μπορούν να αποδοθούν στην πολιτική λόγω αυταπατών, χρησιμοποιώ τα ίδια τα λόγια του κ. Τσίπρα, που ακολούθησαν το 2015. Δεν βλέπω γιατί το ιδιοκτησιακό καθεστώς μίας τράπεζας είναι αυτό που εγγυάται εύρυθμη λειτουργία της πολύ δε περισσότερο χωρίς περιορισμούς χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως πολλά προβλήματα του τραπεζικού συστήματος είναι σε φάση οριστικής επίλυσης.
Επεσήμανε παράλληλα, ακόμη κι αν αύριο «ανοίξουν» οι πόρτες των τραπεζών, το ζήτημα είναι πόσοι, λόγω του πληθωρισμού και του κόστος ενέργειας, θα ενδιαφερθούν για επενδυτική δραστηριότητα.
«Τα επιτόκια που δανείζουν οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όλες οι Τράπεζες έχουν μπει σε μια ταχύτητα αυξήσεων των επιτοκίων για να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Η αύξηση των επιτοκίων έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση οικονομικής δραστηριότητας», υποστήριξε ο κ. Κόλλιας και ανέφερε ότι οι προβλέψεις ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2022 είναι ιδιαίτερα υψηλές, πάνω από 5-5,5%, όμως για το 2023 προβλέπεται μείωση 1,5%, μιας και τα νοικοκυριά θα περιορίσουν τις αγοραστικές τους ανάγκες για να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος ενέργειας.
Η μείωση φόρων θα φέρει μείωση στον προϋπολογισμό
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μειώσεις στον ΦΠΑ στα τρόφιμα αλλά και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης με τον κ. Κόλλια να σχολιάζει πως μπορεί η μείωση του ΦΠΑ να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, σημαίνει όμως μειωμένα έσοδα στα κρατικά ταμεία, μειώνει τον προϋπολογισμό και άρα μειώνει τον δημοσιονομικό χώρο για παρεμβατικές πολιτικές στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η Ελλάδα, τόνισε παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει μια σημαντική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους παραμένει η χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος και ένας από τους βασικότερους στόχους των επόμενων μηνών είναι να μπορέσουμε να κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα κι αυτός φαίνεται να είναι ο στόχος της κυβέρνησης το 2023, ενώ κατέληξε πως όσο αυτό δεν γίνεται τόσο μειώνονται οι βαθμοί ελευθερίας στις κινήσεις στο δημοσιονομικό επίπεδο που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.