Δάσκαλοι: Να στηθούν σχολεία με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα

Αντίθετοι στην υποχρεωτική προσχολική αγωγή αν στεγάζεται σε ακατάλληλα κτίρια

Αντίθετοι στην υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε Νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε δωμάτια, καταστήματα και άλλους ακατάλληλους χώρους δηλώνουν οι δάσκαλοι, που εκτιμούν ότι πρέπει να στηθεί ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα εκπαίδευσης με πολιτικό στίγμα, έξω από την πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων.
Τα παραπάνω ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Αποστόλης Μούσιος πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την εκπαίδευση.
«Αρχικά, για να ετοιμάσουμε τη νέα γενιά, να δούμε τι Παιδεία θέλουμε, ανθρωποκεντρική, μια κοινωνία της αλληλεγγύης ή μια κοινωνία ζούγκλα. Αν δεν το ξεκαθαρίσουμε τι εμείς επιθυμούμε και θέλουμε, δεν μπορούμε να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά», τόνισε.
Προσωπική άποψη του Απ. Μούσιου, είναι ότι πρέπει να έχουμε μια εκπαίδευση που πρέπει να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, καθώς εδώ και οκτώ χρόνια που ξεκίνησε η κρίση, τα σχολεία λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών και των γονέων.
Ο πρόεδρος των δασκάλων είπε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, όταν έχουμε νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε δωμάτια, σε ακατάλληλους χώρους και καταστήματα και για ολοήμερα σχολεία, όταν δεν υπάρχουν αίθουσες υποδοχής, για να τα υποδεχτούν.
«Ολοήμερο χωρίς φραγμούς»
«Δυστυχώς επαναλαμβάνονται διαφορετικοί πολιτικοί άνθρωποι με την ίδια προσέγγιση και φιλοσοφία, που έχει ξεπεράσει η ίδια η κοινωνία. Δεν μπορείς να βάζεις φραγμούς στο Ολοήμερο Τμήμα. Όποιος θέλει να στείλει το παιδί του στο Ολοήμερο, θα πρέπει να έχει δικαίωμα να το στέλνει, όχι μόνο όσοι έχουν κάρτα ανεργίας ή να εργάζονται και οι δύο γονείς, που δεν εργάζονται τη σημερινή εποχή», δήλωσε ο πρόεδρος των δασκάλων.
Ο κ. Μούσιος θυμήθηκε ότι και πέρυσι γινόταν η ίδια συζήτηση και φέτος αναιρούνται όσα λεγόταν τότε και εκτίμησε ότι πρέπει να γίνει ένα εθνικό σχέδιο. «Η Παιδεία πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων και να προχωρήσουμε βάσει σχεδίου που θέλουμε να οδηγήσουμε την κοινωνία, ώστε να στήσουμε και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας», τόνισε και εξήγησε ότι αυτό έχει να κάνει με τα αναλυτικά προγράμματα, με τα βιβλία σπουδών, με τα εκπαιδευτικά πρότζεκτ και με τι σχολείο θέλουμε.
Ο δάσκαλος τόνισε ότι το να χτίζεις ένα σχολείο με λογιστικά και όχι παιδαγωγικά κριτήρια δεν οδηγεί πουθενά και κάθε χρόνο θα γίνεται η ίδια συζήτηση χωρίς αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αντοχή στο διάλογο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.