«Είναι ανάγκη να προβάλουμε θετικά πρότυπα μέσα από την αναπηρία»

Ανέφερε στο Ράδιο Ένα, ο Β. Αυγουλάς νομικός, τυφλός, ομιλητής σε εκδήλωση για την αντιμετώπιση των ΑμεΑ

Το γεγονός ότι είναι ανάγκη να προβάλουμε θετικά πρότυπα για την αναπηρία, με αφορμή ότι η ζωή συνεχίζεται αν κάτι συμβεί στον καθένα, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Βαγγέλης Αυγουλάς, τυφλός, δικηγόρος και ιδρυτής της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Με άλλα Μάτια», που ήταν ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα η αντιμετώπιση των ανάπηρων ατόμων στην Ελληνική έννομη τάξη και τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, από τη θεωρία στην πράξη, που έγινε χθες στον Βόλο. (Συνδιοργανώθηκε απ΄τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, το δίκτυο φορέων υγείας Μαγνησίας, τη Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου).
Ο κ. Αυγουλάς, βρέθηκε από το πρωί στον Βόλο στο πλαίσιο της υλοποίησης προγράμματος του υπουργείου Παιδείας και επισκέφθηκε σχολεία για να ενημερώσει για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Με άλλα μάτια», που ίδρυσε από το 2018.
Όπως είπε ο δικηγόρος, έγινε συζήτηση με μαθητές για να σπάσει ο πάγος γύρω από την αναπηρία και από το πώς αντιμετωπίζουν, επικοινωνούν και συναναστρέφονται με ένα ανάπηρο άτομο, γιατί ανά πάσα στιγμή μια ασθένεια ή ένα ατύχημα μπορεί να φέρει κάποιον στη θέση των κινητικά ανάπηρων ή ένα πρόβλημα όρασης.

«Ανεκπαίδευτη κατάσταση γύρω μας»

Ο νομικός, έκανε λόγο για μια ανεκπαίδευτη κατάσταση γύρω μας, πολιτικά και κοινωνικά, καθώς υπάρχει έλλειψη οργανωμένου σχεδίου υποστήριξης, γι’ αυτό και ο κόσμος δεν βλέπει τους ανάπηρους τόσο συχνά γύρω του, ενώ μόνο οι έχοντες σοβαρά προβλήματα όρασης πανελλαδικά είναι κοντά στις 300.000 άτομα.
Όπως είπε, η αναπηρία είναι ένα μεγάλο κομμάτι που δεν πρέπει να συζητάμε μόνο τις παγκόσμιες ημέρες, γιατί μας αφορά όλες και όλους.
Ο κ. Αυγουλάς τόνισε ότι άτομα με προβλήματα όρασης που θέλουν να αγοράσουν κάτι δεν βρίσκουν ανάγλυφα γράμματα στη γραφή των τυφλών πάνω στα προϊόντα, ούτε άλλες πληροφορίες, πότε λήγουν, ποια είναι η τιμή τους, τι συστατικά έχουν, μήπως δεν κάνει να καταναλώσουν κάτι, αλλά ούτε και γεύση για να διαλέξουν σε ένα προϊόν.
Επίσης είπε ότι ακόμη και τα φάρμακα γράφουν μόνο το όνομα του φαρμάκου με ανάγλυφα γράμματα, χωρίς να αναφέρουν τι περιέχουν, τη δοσολογία και τις παρενέργειες.
Το ίδιο ισχύει για τους κωφούς και βαρύκοους, με εξαίρεση δελτία ειδήσεων στη νοηματική μερικών λεπτών, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ισότητα ενημέρωσης των ατόμων με αναπηρία και κάποιος επιλέγει ποια ¾ ειδήσεων δε θα μάθουν κάθε μέρα.

Ιδέες ακόμη και για να σπουδάσουν τα παιδιά

«Υπάρχει ανάγκη να προβάλουμε θετικά πρότυπα. Είμαστε σε χρονιά Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, οι δεύτεροι είναι μια αφορμή να δουν οι μαθητές στο μάθημα της γυμναστικής ότι η ζωή συνεχίζεται και αν συμβεί κάτι στη ζωή μας δεν είναι θετικό πρότυπο μόνο ο υγιής καλογυμνασμένος και καλοπληρωμένος μπασκετμπολίστας ή ποδοσφαιριστής, που βλέπουν τώρα στις αθλητικές ειδήσεις», τόνισε.
Όταν ένα παιδί βάλει έστω σιδεράκια ή δεν ψηλώσει όσο ψήλωσαν οι συμμαθητές του, ξεκινάει αμέσως να νιώθει μειονεκτικά, γιατί έτσι εμείς το έχουμε κατασκευάσει γύρω μας, όταν δείχνουμε μόνο ότι επιτυχία είναι ακόμη και στα κινούμενα σχέδια το ρομπότ με υπεράνθρωπες δυνάμεις, που το καλό κέρδισε το κακό, ανέφερε ο κ. Αυγουλάς.
Ο ίδιος διερωτήθηκε αν οι Παραολυμπιακοί αγώνες θα μεταδοθούν για άλλη μια φορά μετά τα μεσάνυχτα και όχι σε ώρες αιχμής για να δώσουν ένα μήνυμα, ενώ ζήτησε να μπει συζήτηση όπως αυτή της εκδήλωσης στα σχολεία, όπου τα παιδιά μπορούν να πάρουν ιδέες να σπουδάσουν ένα επάγγελμα εξειδικευμένο γύρω από την αναπηρία, όπως εκπαιδευτές σκύλων οδηγών τυφλών ή διερμηνείς νοηματικής γλώσσας για κωφούς, που έχει άμεση επαγγελματική ζήτηση ή δάσκαλοι ειδικής εκπαίδευσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.