Διαμαρτύρονται οι υπαξιωματικοί για τον αποκλεισμό από συζήτηση νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ

Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Συλλόγων Αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό των αστικών σωματείων που συνθέτουν το Συντονιστικό Συμβούλιο Αποφοίτων ΑΣΣΥ (ΣΑΣΜΥ, ΣΑΣΜΥΝ, Σ.Α.Σ, ΣΑΣΥΔΑ, ΣΑΙΡ) από τη συζήτηση των φορέων για το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ με τίτλο “Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις”.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η μείωση της πολυφωνίας πλήττει βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η τακτική των “fast track” διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, με την κατάθεση του νομοσχεδίου αμέσως μετά τη λήξη της διαβούλευσης, δεν συνάδει με την ανάπτυξη της συμμετοχικότητας και της ανοιχτής διακυβέρνησης που διακηρύσσει η κυβέρνηση.
Σκοπός της ψήφισης του νόμου “opengov” ήταν η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση νομοθετημάτων που επηρεάζουν άμεσα τον εργασιακό τους χώρο και τη ζωή τους. Η ανοιχτή διακυβέρνηση και η συμμετοχή των κοινωνικών ομάδων συμβάλλουν στην βελτίωση των νόμων, ώστε αυτοί να γίνουν αποδεκτοί από την κοινωνία και να αποφευχθούν αντιδικίες λόγω κακής νομοθέτησης.
«Στόχος μας ήταν να συμβάλλουμε στην βελτίωση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τις αρχές της ανοιχτής διακυβέρνησης, και να προσφέρουμε στην κυβέρνηση στοιχεία που αφορούν τα μέλη μας, χρήσιμα για την βελτίωση του νομοθετικού έργου.
Ακόμη και αρνητικά σχόλια από τα Αστικά Σωματεία θα ωφελούσαν τη διαδικασία. Η πρόοδος έρχεται από την διαφορετική άποψη, όχι από την απόλυτη ταύτιση», αναφέρουν οι απόφοιτοι σχολών Υπαξιωματικών.

Το Συντονιστικό των Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ με την ανακοίνωση που εξέδωσε κατά την διαβούλευση του σχεδίου νόμου, απέδειξε με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ότι μπορεί να έχει ορθή και τεκμηριωμένη άποψη για τα περισσότερα και σημαντικότερα εκ των άρθρων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, είτε αυτά αφορούν τεχνοκρατικά θέματα, είτε θέματα μέριμνας προσωπικού. Επιπλέον απόδειξη τούτου αποτελεί, ότι ολόκληρα σχεδόν αποσπάσματα από την ανακοίνωσή μας, έγιναν αποδεκτά σχεδόν αυτούσια από εκπροσώπους κομμάτων αλλά και φορέων που συμμετείχαν στην συνεδρίαση.
Θα ήταν λοιπόν χρησιμότερο να ήταν παρόντες στην συνεδρίαση οι εκπρόσωποί μας ως αυθεντικοί συγγραφείς κι εκφραστές μας, με πλήρη κι αναλυτική γνώση των θεμάτων, επισημαίνουν.

Σύμφωνα με τους υπαξιωματικούς, στα θετικά της μέχρι τώρα συζήτησης που παρακολουθήσαμε σχολαστικά είναι:
• H επανάληψη της εξαγγελίας από τον κ. Υφυπουργό για την ανάληψη πρωτοβουλίας για την αναβάθμιση των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών.
• Θετική και η δέσμευση ότι αρκετά από τα θέματα μέριμνας προσωπικού που χαρακτηρίζονται ως ώριμα και δίκαια και αφορούν τους ΑΣΣΥ, που θέσαμε τόσο εμείς αλλά κι άλλοι φορείς, θα αντιμετωπιστούν «σύντομα» με νέο νομοσχέδιο.

Οι υπαξιωματικοί τονίζουν ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς την καθημερινή προσπάθεια των αποφοίτων ΑΣΣΥ στα πεδία των ασκήσεων, όπου μάχονται καθημερινά για την διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας, κανένα άρμα, κανένα αεροσκάφος και καμιά φρεγάτα δεν θα μπορούσαν να εκτελέσουν την αποστολή των.
«Απαιτούμε απλά σεβασμό για όσα προσέφεραν τα εν αποστρατεία μέλη μας και όσα προσφέρουν τα εν ενεργεία μέλη μας, απόφοιτοι ΑΣΣΥ, για την διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της καθημερινής προσπάθειας για ισχυρή αποτροπή, ώστε να μην τολμήσει ποτέ κανείς να επιβουλευτεί τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας.
Ευχόμενοι ότι η εξαίρεσή μας από την συμμετοχή στις διαδικασίες επεξεργασίας κι εξέτασης του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΘΑ, δεν ήταν μια προσπάθεια απαξίωσης ή φίμωσης των συλλόγων μας από πρόθεση κι ελπίζοντας ότι δε θα επαναληφθεί στο μέλλον, δηλώνουμε ότι θα εργαζόμαστε άοκνα κι ακατάβλητα, για το συμφέρον των μελών μας αποφοίτων ΑΣΣΥ, των Σχολών μας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πατρίδας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.