Διδάχθηκαν ΚΑΡΠΑ ακόμη 27 εκπαιδευτικοί σχολείων του Αλμυρού

Το σεμινάριο διεξήχθη στο Γυμνάσιο -Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Το 7ο επίσημο Σεμινάριο  Βασικής Υποστήριξης της Ζωής  BLS /AED, συνέχεια του 6ου που έλαβε χώρα στις 12 Μαρτίου 2024 υλοποιήθηκε την Τρίτη 9 Απριλίου στο Γυμνάσιο- Λ.Τ. Ευξεινούπολης, όπου επιμορφώθηκαν και έλαβαν πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC)  επιπλέον 27  εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου-Λ.Τ.Ευξεινούπολης, του ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΕΕΕΕΚ, 1ου και  2ου Γυμνασίου Αλμυρού και του Γυμνασίου-Λ.Τ. Σούρπης.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από τον  Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος του 404 ΓΣΝΛ στρατιωτικό  γιατρό κ. Παρίση Χαράλαμπο και τους εκπαιδευτές Μαρία  Νταλιάνη, Αναστασία Χατζή, Κων/νο  Οικονόμου, Βησσαρίων Μπακάλη,  Σοφία Μπόρου, Καμπουρίδου Γεωργία  και Σορτίκο  Νεκτάριο, οι οποίοι  στην άδειά τους και αφιλοκερδώς  ήταν  παρόντες  στη σχολική κοινότητα με σκοπό να καταδείξουν σε όλους τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης  στην ΚΑΡΠΑ στα σχολεία.

Στο προηγούμενο  σεμινάριο παραδόθηκαν αυτόματοι  εξωτερικοί    απινιδωτές  από τον γιατρό  κ. Χ. Παρίση και τον Δήμαρχο κ.  Δ. Εσερίδη στις/στους  Διευθύντριες/Διευθυντές  των Γυμνασίων και Λυκείων Αλμυρού. Με αυτόν τον τρόπο όλες οι σχολικές μονάδες της Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Αλμυρού  αυτή τη στιγμή είναι επανδρωμένες με  αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές και  συνεχίζεται με τον κ. Χ. Παρίση και την ομάδα η στελέχωση των σχολείων  με περισσότερους  επιμορφωμένους – πιστοποιημένους  εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί στο τέλος του σεμιναρίου έφυγαν με πολύ ενθουσιασμό και μεγάλη ικανοποίηση για τις πολύτιμες και σημαντικές γνώσεις που έλαβαν για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής.

Οι δεξιότητες της βασικής υποστήριξης της ζωής είναι απλές,  εύκολες στη διδασκαλία και τη μάθηση, και  με  λίγες ώρες της σχολικής τους ζωής τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διδαχθούν τις βασικές δεξιότητες που χρειάζονται για να σώσουν μια ζωή.  Η γνώση είναι δύναμη και τα χέρια σώζουν ζωές!

Η έγκαιρη έναρξη ΚΑΡΠΑ από τον πρώτο παρευρισκόμενο, η έγκαιρη απινίδωση και η εκπαίδευση μαθητών σχολικής ηλικίας στην αναζωογόνηση  μπορούν να σώσουν ζωές στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Κάθε 45 δευτερόλεπτα συμβαίνει στην Ευρώπη μια καρδιακή ανακοπή και η εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης) από παρευρισκόμενους πριν από την άφιξη του ΕΚΑΒ σώζει κυριολεκτικά ζωές και μπορεί να εξασφαλίσει ότι ο ασθενής δεν θα υποστεί μόνιμες ή μη αναστρέψιμες βλάβες.

Η κίνηση αυτή του Γυμνασίου-Λ.Τ.Ευξεινούπολης και της Δημοτικής  αρχής Αλμυρού  όπως επισημαίνεται από την Διευθύντρια του σχολείου κ. Μαρία Σταυραντώνη «πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτελέσει την αφόρμηση και για άλλους δήμους ώστε να κινηθούν ανάλογα    και να καταφέρουμε όλοι μαζί να πετύχουμε αυτό που γίνεται σε όλη την Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και να εισηγηθούμε ξανά  στο Υπουργείο Παιδείας  να μεριμνήσει με την επάνδρωση όλων των σχολείων με απινιδωτές,  κάτι που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές  χώρες και εφαρμόζει και  το Υπουργείο Παιδείας στην Κύπρο αλλά και  να εισάγει στην εκπαίδευση την ΚΑΡΠΑ, ως υποχρεωτικό μάθημα.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ,   στον κ. Χ. Παρίση  και στους εκπαιδευτές του, για την πολύτιμη γνώση που  προσέφερε αφιλοκερδώς  στους εκπαιδευτικούς μας  αλλά και για την ευκαιρία που τους δόθηκε να αποκτήσουν  πιστοποιημένες γνώσεις στην ΚΑΡΠΑ. Είναι πολύ σημαντικό το έργο τους και η προσφορά τους και στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους συνανθρώπους μας!!

Θα ακολουθήσει ακόμη ένα σεμινάριο στις 23 Απριλίου για μια  ακόμη ομάδα  εκπαιδευτικών που επιθυμούν να εκπαιδευτούν – πιστοποιηθούν.

Ευχόμαστε αυτή η  κίνησή μας να βρει  μιμητές σε όλη την Ελλάδα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.