Διενέργεια δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές, τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των παρακάτω περιοχών ότι κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση για την προληπτική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, σύμφωνα με τα ποσοστά και βιολογικά χαρακτηριστικά του δακοπληθυσμού που προέκυψε από τις πληροφορίες του δικτύου παγίδων (αριθμό ακμαίων, την αναλογία φύλλου και ωριμότητα των θηλυκών ακμαίων του δάκου της ελιάς), τις επικρατούσες και αναμενόμενες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, σχετική υγρασία και ταχύτητα αέρα).

Ειδικότερα, διενεργείται δολωματικός ψεκασμός στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, σύμφωνα με το πρόγραμμα του αναδόχου εργολάβου ψεκασμών για τις παρακάτω περιοχές, ήτοι: Τ. Κ. Βυζίτσας, Τ. Κ. Πινακατών, Τ.Κ. Αγίου Λαυρεντίου, Τ.Κ. Άνω Λεχωνίων, Τ.Κ. Κάτω Λεχωνίων, Τ.Κ. Αγίου Βλασίου, Τ.Κ. Δράκειας, Δ.Κ. Αγριάς, Τ.Κ. Μηλεών, Τ.Κ. Καλών Νερών, Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου Νηλείας, ευρύτερη περιοχή Μυριοβρύτη και τμήματος Λεφοκάστρου της Τ.Κ. Αργαλαστής, Τ.Κ. Ξυνόβρυσης, Τ.Κ. Συκής, Πλάκα και Άγιος Δημήτριος της Τ.Κ. Νεοχωρίου, Τ.Κ. Μουρεσίου, Τ.Κ. Ανηλίου, Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου, Τ.Κ. Ξουριχτίου, Τ.Κ. Κατηχωρίου, Τ.Κ. Πορταριάς, Τ.Κ. Άλλης Μεριάς, Δ.Κ. Νέας Ιωνίας, Δ.Κ. Διμηνίου, Τ.Κ. Κεραμιδίου, Τ.Κ. Πτελεού και Τ.Κ. Αγίων Θεοδώρων.

Ο ψεκασμός θα εφαρμοστεί ανά τρία ελαιόδεντρα και δεν θα διαρκέσει πέραν των οκτώ ημερών συνολικά.

Σε περίπτωση επικείμενης τοπικής βροχής ή υπέρβαση τοπικά της θερμοκρασίας αέρα τους 28οC ή επικράτηση ανέμου εντάσεως μεγαλύτερης των 5 μποφόρ ενημερώνεται άμεσα η Υπηρεσία μας και διακόπτεται ο ψεκασμός.

Επισημαίνεται ότι στις κατοικημένες περιοχές επιτρέπεται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας, μη τηρουμένων των ελαχίστων αποστάσεων από τους χώρους προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 7 περίπτωση 1ε) ββ) της Κ.Υ.Α. 6669/79087/20-8-2015 (ΦΕΚ 1791/Β/2015).

Καλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές να συμμετέχουν και να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού για την αποτελεσματική πραγματοποίηση του έργου τους. Επίσης οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να περιορίσουν τα ποίμνια και τα μελίσσια τους μακριά από τις παραπάνω περιοχές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.