Διερευνάται αν ο θάνατος αργυροπελεκάκων οφείλεται σε γρίπη των πτηνών

Εντοπίστηκαν στην λίμνη Κάρλα ανέφερε ο Γιάννης Βέργος συντονιστής και βιολόγος

Προς διερεύνηση είναι η αιτία θνησιμότητας του απειλούμενου και προστατευόμενου είδους αργυροπελεκάνου, πολλά πτηνά του οποίου εντοπίστηκαν νεκρά στη λίμνη Κάρλα, οφείλεται σε γρίπη των πτηνών, όπως συνέβη σε άλλες λίμνες στη χώρα.
Ο Γιάννης Βέργος συντονιστής και βιολόγος στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θεσσαλίας και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας ότι τα νεκρά πουλιά περισυνελέγησαν και αποτεφρώθηκαν, ενώ πρόσθεσε ότι όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, ο ιός, που υπό όρους μεταφέρεται και στον άνθρωπο, αδρανοποιείται.

Σύμφωνα με τον κ. Βέργο, τους τελευταίους μήνες στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στις Πρέσπες, στη Βεγορίτιδα και την Κερκίνη, είχαμε ένα φαινόμενο μαζικών θανάτων αργυροπελεκάνων, ειδικά στη λίμνη Κερκίνη πάνω από 1400 πουλιά και αρκετές εκατοντάδες στις άλλες λίμνες.
Όπως διαπιστώθηκε μετά από αναλύσεις οι θάνατοι οφείλονταν στον ιό της γρίπης των πτηνών. Οι χαμηλές θερμοκρασίες φέτος τον χειμώνα, σε συνδυασμό με την αναπαραγωγική περίοδο, η οποία ξεκινάει από τα τέλη Ιανουαρίου και τα πουλιά μαζεύονται σε αναπαραγωγικές αποικίες σε νησίδες μέσα στις λίμνες, βοήθησαν ιδιαίτερα την εξάπλωση του ιού, είχαμε ένα βαρύ κλίμα στον πληθυσμό του απειλούμενου και προστατευόμενου είδους.

Ο κ. Βέργος τόνισε ότι στη λίμνη Κάρλα άργησε να εμφανιστεί το φαινόμενο των θανάτων, εντοπίστηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου κάποια πτηνά ως μονάδα διαχείρισης και σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας εστάλησαν κάποια δείγματα με αρνητικά αποτελέσματα.
“Για να εντοπιστεί ο ιός της γρίπης, πρέπει το δείγμα από το πουλί να είναι ή ημιθανές ή εντός του πρώτου 24ωρου, αλλά τα πρώτα πουλιά που βρήκαμε στη λίμνη Κάρλα, δυστυχώς ήταν κάποιων ημερών και δεν εντοπίστηκε ο ιός. Στη συνέχεια το φαινόμενο αυτό επεκτάθηκε με μερικές δεκάδες νεκρά πουλιά αι μετά από μια συντονισμένη επιχείρηση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και του Δήμου Ρήγα Φεραίου, που προσέφεραν τα μέσα ατομικής προστασίας για όσους ασχολήθηκαν με αυτό και την προσέγγιση και αποτέφρωση των πουλιών, με την εποπτεία της μονάδας διαχείρισης και την πολύ σημαντική συνεισφορά εθελοντών της Ορνιθολογικής Εταιρίας”, τόνισε ο συντονιστής και βιολόγος.
Ο κ. Βέργος είπε ότι με την μεγάλη επιχείρηση που έγινε απομακρύνθηκε το σύνολο των πτηνών από την αναπαραγωγική αποικία, που ήταν πολύ σημαντικό και τα νερά πουλιά οδηγήθηκαν προς αποτέφρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες ημέρες έγινε προσπάθεια να συλλέξουν κάποια ημιθανή πουλιά, για να υπάρχει εικόνα αν έχουμε τον ιό της γρίπης των πτηνών στην περιοχή μας, την περασμένη Πέμπτη εντοπίστηκαν τέτοια πουλιά, εστάλη δείγμα στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας και αναμένεται τις επόμενες μέρες το αποτέλεσμα για να οριστικοποιηθεί ή να απορριφθεί ο παράγοντας της θνησιμότητας.

Υπό όρους μεταδίδεται στον άνθρωπο
Ο συντονιστής και βιολόγος τόνισε ότι υπάρχουν ειδικά στελέχη της γρίπης των πτηνών, τα οποία μεταδίδονται και έχουν υψηλή παθογένεια ανάμεσα στα πτηνά. Υπό προϋποθέσεις – γι’ αυτό και λήφθηκαν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας ακόμη και απολύμανση των πλωτών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν για τη συλλογή των πουλιών – μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο, δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά το πρόβλημα είναι όταν μεταδοθεί στα οικόσιτα πτηνά, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία και η οικονομική καταστροφή να είναι τεράστια.
“Για τον άνθρωπο, θα πρέπει να υπάρχει πολύ στενή επαφή με ένα ενεργό πτηνό που είναι ασθενές για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπό όρους να μεταδοθεί σε αυτόν”, τόνισε ο κ. Βέργος.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας ο ιός αυτός αδρανοποιείται, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το φαινόμενο αυτό θα εξασθενήσει και ήδη η μονάδα διαχείρισης με το drone που διαθέτει κάνει καθημερινές εποπτείες στην αναπαραγωγική αποικία, αν χρειαστεί θα ξαναγίνει συλλογή των πτηνών. Ο κ. Βέργος τόνισε ότι ήταν ένα σοβαρό πλήγμα όσον αφορά στην αναπαραγωγή του είδους, γιατί υπάρχουν πολλές φωλιές εγκαταλειμμένες, πολλούς νεοσσούς που εγκαταλείφθηκαν και όταν ένα πουλί είναι ασθενές, το τελευταίο που το ενδιαφέρει είναι η αναπαραγωγή του.

Δεν άλλαξε κάτι με τη δημιουργία του ΟΦΥΠΕΚΑ
Σχολιάζοντας την πολιτική απόφαση για κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, ο συντονιστής και βιολόγος ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ένα ΝΠΙΔ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ΟΦΥΠΕΚΑ) που πλέον καλύπτει όλους τους πρώην φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, πρόσθεσε ότι είναι ομολογουμένως ένα φιλόδοξο σχέδιο να συνενώσει όλες αυτές τις υπηρεσίες που υπάγονταν στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Όπως ανέφερε, ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει κάτι, το προσωπικό παραμένει στις θέσεις του, η συνεργασία με τις τοπικές αρχές συνεχίζει να είναι αγαστή και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω της συνένωσης αυτής θα λυθούν κάποια προβλήματα διοικητικής φύσης, έλλειψης προσωπικού, καθότι η μονάδα διαχείρισης Ανατολικής Θεσσαλίας, ασχολείται με τις περιοχές Natura του Πηλίου, του Μαυτοβουνίου, της Όθρεως, του Θεσσαλικού κάμπου, ακόμη και του δάσους Κουρί, μια τεράστια περιοχή, με το προσωπικό όλα αυτά τα χρόνια να είναι μόλις οκτώ άτομα και άλλα έξι άτομα στις Βόρειες Σποράδες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.