Δημ. Πολιτόπουλος: Δεν υπάρχει κυκλική οικονομία με καύση απορριμμάτων και srf

Ο δρόμος που δείχνει η ΕΕ είναι η μετάβαση στην κυκλική οικονομία και όχι στην καύση

Σε μέγιστο θέμα ανάγεται η προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από την ορθή διαχείριση των αποβλήτων και απορριμμάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προωθεί την κυκλική οικονομία, την επανάχρηση των προϊόντων και την ανακύκλωση και όχι την καύση και την παραγωγή srf. Μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων (Μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος), ανέλυσε τις πολιτικές για το περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας πως οι Οικολόγοι Πράσινοι θα είναι θεματοφύλακες των όρων που θα τεθούν για την εκταμίευση ποσών στην Ελλάδα ως προς αυτό τον τομέα.

Πως βλέπετε να εξελίσσονται καταρχήν τα πράγματα σε σχέση με τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον κοτωνοϊό και την εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες;

Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν ακολουθεί τα βήματα που χαράσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία είναι προς την κατεύθυνση της συνεργασίας των παραγωγικών τάξεων και την ομάδα αυτών που ασχολούνται με το περιβάλλον. Ο σχεδιασμός πλέον είναι η μεταστροφή της οικονομίας παγκοσμίως από τη γνωστή ευθύγραμμη οικονομία, δηλαδή παίρνουμε ένα προϊόν, το χρησιμοποιούμε, χαλάει και το πετάμε, στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία δηλαδή όταν τελειώσει η χρήση ενός προϊόντος προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να το επαναχρησιμοποιήσουμε και με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζεται για τα επόμενα χρόνια να λειτουργεί όσο τον δυνατόν περισσότερο η βιομηχανία-βιοτεχνία. Όποιος είναι ως κράτος πραγματικά προγραμματισμένος προς αυτή την κατεύθυνση, θα έχει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Και από το Ταμείο Ανάπτυξης, το 40% κατευθύνεται προς την πράσινη ανάπτυξη, από το μεγάλο πακέτο θα υπάρχουν 100δις για τα επόμενα χρόνια για την μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Δυστυχώς εμείς συζητάμε για καύση, για σύμμεικτες μονάδες παραγωγής αποβλήτων και όλο αυτό δεν προϊδεάζει θετικά. Ακόμη και οι προτάσεις που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά τη διαχείριση των πόρων, γιατί θα διατεθούν περίπου 17,5δις ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το 2026, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την πράσινη μετάβαση, είναι αντίθετες προς στην ορθή κατεύθυνση και παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα, για την πρότασή της, η αλήθεια κρύβεται στα ψιλά γράμματα, που είναι εντελώς διαφορετική από τους τίτλους που είδαμε.
Για παράδειγμα μιλάμε για την ενεργειακή ανακαίνιση των κατοικιών . Η ΕΕ και οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε υπέρ ενός άλλου σχεδιασμού , δηλαδή η ανάγκη μας είναι ενεργειακά να θωρακίσουμε τα σχολεία μας, που πηγαίνουν τα παιδιά και δεν έχουν θέρμανση πολλους μήνες το χρόνο. Εμείς θέλουμε τα χρήματα να κατευθυνθούν στην ενεργειακή θωράκιση των σχολείων, των νοσοκομείων, δηλαδή να διατεθούν σε τομείς οι οποίοι απευθύνονται στον πολύ κόσμο και όχι σε μεμονωμένες κατοικίες. Μια άλλη επιλογή της κυβέρνησης, είναι ότι θα χρηματοδοτήσει την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Θα πρέπει να το κάνει κι αυτό, αλλά δεν πρέπει πρώτα να προχωρήσει στην αγορά Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ηλεκτρικών; Δυστυχώς δεν είναι στην πρώτη μέριμνα της κυβέρνησης. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα, που δεν μας αφήνουν να είμαστε αισιόδοξοι.

Γιατί πιστεύετε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να υιοθετήσει τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για την πράσινη ανάπτυξη;

Οι λόγοι είναι προφανείς. Νομίζω πως η φιλοσοφία “να επενδύσω στην ιδιωτική οικονομία, χωρίς να λαμβάνω υπόψη το περιβάλλον αλλά και τις ανάγκες των πολιτών”, είναι μία στρεβλή επιλογή την οποία θα την πληρώσουμε όλοι, διότι για να είμαστε ειλικρινείς δεν θα τύχουμε της ευνοϊκής συμπεριφοράς της Ε.Ε.. Το πρόγραμμα δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την ΕΕ, γιατί ζητάει διορθώσεις, με μία από αυτές να είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, που είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν συνάδουν οι επιλογές της κυβέρνησης με την κυκλική οικονομία. Η ΕΕ επειδή έχει αμφιβολία κατά πόσο τα κράτη μέλη θα εφαρμόσουν αυτά που λένε και δεν θα παρεκκλίνουν από αυτά για πρώτη φορά έχει θεσπίσει εξάμηνο έλεγχο. Κάθε εξάμηνο, το κράτος μέλος και η Ελλάδα θα πρέπει να αναφέρει τι υλοποίησε κι αν τα υλοποίησε σωστά. Σ’ αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι θα είμαστε θεματοφύλακες. Η σχέση μας με τους Ευρωπαίους Πράσινους είναι πολύ στενή και πραγματικά θα φροντίσουμε τα χρήματα να πάνε στο σχεδιασμό που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ, αν και σε κάποιες επιλογές μπορεί να μην είμαστε απόλυτα σύμφωνοι, αλλά τουλάχιστον να μην παρεκκλίνουμε από αυτές και να υπάρχει μια ανακούφιση προς τις επαγγελματικές κατηγορίες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις άλλες.

Η εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων που προτείνετε μπορεί να επιτευχθεί; Είναι κάτι εύκολο για τη χώρα μας;

Για να επιτευχθεί χρειάζεται ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης. Αποδείχθηκε από το παρελθόν ότι το υπάρχον μοντέλο δεν μπορεί να οδηγήσει στα ποθητά αποτελέσματα και θα πρέπει να υπάρξει μία ριζική αλλαγή. Η δική μας άποψη είναι καταγεγραμμένη, νομίζουμε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε ανεξάρτητη αρχή, θα πρέπει τα συστήματα που διαχειρίζονται τα χρήματα που εισπράττονται από τους παραγωγούς, να καταργηθούν, τα χρήματα θα πρέπει με έναν διαφανή τρόπο να κατανέμονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και να ελέγχονται από την πολιτεία κατά πόσο οι Δήμοι εφαρμόζουν ορθές πολιτικές.
Για παράδειγμα κατηγορούμε τους Δήμους πολλές φορές ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και ισχύει αυτό. Όμως οι Δήμοι έχουν ένα άλλοθι, το οποίο δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε. Τα χρήματα που δίνονται από τα συστήματα προς τους Δήμους για τη διαχείριση είναι λιγότερα από αυτά που επιβάλλει η ΕΕ και κατ’ επέκταση ο Δήμος αναγκαζεται να ανεβάζει τα δημοτικά τέλη εις βάρος των πολιτών για να διαχειριστεί υλικά, τα οποία πρέπει να τα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι παραγωγοί. Δηλαδή πρέπει οι παραγωγοί να πληρώνουν και όχι ο πολίτης. Αυτές είναι κομβικές αλλαγές που αν δεν γίνουν δεν θα μεταβούμε σε μια κυκλική οικονομία.

Επειδή αναφερθήκατε στο θέμα της καύσης απορριμμάτων, το θέμα της ΑΓΕΤ φαντάζομαι σας έχει απασχολήσει όπως και η δημιουργία μονάδας παραγωγής srf στον Βόλο. Έχετε καταλήξει σε μια άποψη για το θέμα αυτό της καύσης και της παραγωγής απορριμμάτων που προορίζονται για καύση;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και νομίζω πως είναι ξεκάθαρη και η θέση της ΕΕ. Προσπαθούμε στην Ελλάδα, για οικονομικά συμφέροντα να εφαρμόσουμε τεχνικές που έχουν εγκαταλειφθεί στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια. Δεν νοείται κυκλική οικονομία και καύση. Δεν νοείται κυκλική οικονομία και srf. Δεν νοείται κυκλική οικονομία και σύμμεικτα απορρίμματα. Αυτά είναι πράγματα που δεν παντρεύονται. Ο δρόμος που δείχνει η ΕΕ είναι η μετάβαση στην κυκλική οικονομία και όχι στην καύση. Για την καύση λέμε πως εάν καταφέρουμε και διαχειριστούμε το 90% των απορριμμάτων μας , τότε μπορούμε να συζητήσουμε για την καύση του 10% και με ποιες μορφές. Σήμερα η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάει την καύση στο 50, 60 και 70% . Αυτό δεν είναι συμβατό με τις αρχές ούτε τις δικές μας, ούτε της ΕΕ.

Από τους υπέρμαχους όμως της καύσης, λέγεται ότι η ίδια η ΕΕ επιδοτεί την καύση ή την κατασκευή μονάδων παραγωγής υλικών που προορίζονται για καύση. Αυτό πως το σχολιάζετε;

Αυτό ισχύει, δεν ισχύει όμως στο μέγεθος που αναφερόμαστε . Για παράδειγμα λέμε οτι έχουμε 5εκ. τόνους απορριμμάτων τον χρόνο. Η ΕΕ λέει ότι θα πρέπει τα 4.5εκ. τόνους να επαναχρησιμοποιούνται ή να ανακυκλώνονται κι αυτό δεν συμβαίνει. Η κυβέρνηση λέει αντί για 500.000 τόνους να πάει 3,5εκ. τόνους στην καύση. Υπάρχει διαφορά στο μέγεθος. Αν μείνουμε στη διαδικασία που προτείνει η κυβέρνηση φυσικά και θα τσακωνόμαστε συνέχεια μέσα από εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες του κόσμου και θα έχουμε προβλήματα με την υγεία των ανθρώπων που είναι κοντά σε τέτοιες μονάδες. Αυτή είναι η στροφή που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση αλλά δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να το κάνει. Δυστυχώς θέλουν να εισάγουν τεχνικές οι οποίες είναι ξεπερασμένες και υπάρχουν σε στοκ σε πολλά κράτη μέλη της Ευρώπης, τα οποία θέλουν να τα ξεφορτωθούν στην πλάτη της Ελλάδας. Σε αυτό δεν είμαστε σύμφωνοι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.