Δημιουργήθηκε νησίδα στη θάλασσα του Καλάμου από τα φερτά υλικά των πλημμυρών!

Στο σημείο μετά από αίτημα του Εξωραϊστικού Συλλόγου ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και δεν έχουν ακόμη επιλυθεί στον Κάλαμο του Ν. Πηλίου μετέφερε στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλάμου, επισημαίνοντας σε επιστολή του ότι το 60-70% των ιδιοκτησιών υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τη γεωμορφολογία του παραλιακού μετώπου, καθώς από τα φερτά υλικά των πλημμυρών δημιουργήθηκε νησίδα!

 

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος στην επιστολή του, η οποία στάλθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, στο Λιμεναρχείο αλλά και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά τις βροχοπτώσεις του φθινοπώρου 2023 ο οικισμός Κάλαμος του Δήμου Nοτίου Πηλίου είχε σοβαρές ζημίες τόσο από τον όγκο του νερού που σωρεύθηκε όσο και από τους τόνους φερτών υλικών που μετακίνησε το ρέμα που βρίσκεται στον οικισμό.

Το 60% -70% των ιδιοκτησιών του Καλάμου έπαθαν σοβαρότατες ζημίες και μεγάλες απώλειες οικιακού εξοπλισμού, ενώ και η τοπογραφία του οικισμού έχει αλλάξει.

Στην έξοδο του ρέματος στην θάλασσα σύμφωνα με τον Σύλλογο έχει δημιουργηθεί από τον όγκο των φερτών υλικών μια νησίδα που δεν επιτρέπει την ελεύθερη απορροή των νερών του ρέματος στην θάλασσα, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν στο σημείο αυτό νερά, που δεν μπορούν να διοχετευθούν στη θάλασσα.

Τα μέλη του Συλλόγου δε εξέφρασαν τον φόβο τους ότι σε επόμενες μεγάλες βροχοπτώσεις είναι ορατός ο κίνδυνος οι όγκοι νερού μαζί με τα πρόσθετα φερτά υλικά να μην βρουν διέξοδο στην θάλασσα, να δημιουργήσουν ένα φράγμα και να έχουν μια ακόμη καταστροφική πλημμύρα με ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές και απώλειες. Παράλληλα, αναφέρουν ότι  τα λιμνάζοντα νερά δημιουργούν εστία μόλυνσης με κίνδυνο της δημόσιας υγείας.

Ο Σύλλογος με την επιστολή του ζητούσε να υπάρξουν άμεσες ενέργειας από τις υπηρεσίες για τον καθαρισμό της εξόδου του ρέματος στην θάλασσα από τα φερτά υλικά με σκοπό την προστασία του οικισμού σε μελλοντικές βροχοπτώσεις, ενώ ζητούσαν την άδεια να προχωρήσει ο Σύλλογος και οι κάτοικοι του Καλάμου σε έναν μερικό καθαρισμό, πλευρικά της εξόδου με δικά τους έξοδα!

Η επιστολή αυτή του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καλάμου δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Περιφερειάρχη, ο οποίος μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Παπαδημητρίου και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας βρέθηκαν στον Καλάμο, μίλησαν με τα μέλη του Συλλόγου, είδαν από κοντά το πρόβλημα και δεσμεύτηκαν πως θα εξευρεθούν λύσεις για τα θέματα που θέτουν οι κάτοικοι. Παράλληλα, ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι θα γίνουν και οι απαραίτητες εργασίες ενίσχυσης του ρέματος στον οικισμό. Παρών στην εν λόγω επίσκεψη ήταν και ο Καλαμιώτης κ. Δημήτρης Τσιμπανάκος.

Μετά τον Κάλαμο, ο Περιφερειάρχης μετέβη στην οικισμό των Ποτιστικών, όπου και εκεί σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές κατά τη διάρκεια των πλημμυρών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.